U uvodu sjednice Vlade u četvrtak, premijer se osvrnuo na saborsku raspravu o toj temi, a nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio da se odgađa glasovanje o točkama vezanima uz sudjelovanje hrvatskih vojnika u misijama izvan Hrvatske, pri čemu je glavni prijepor oko sudjelovanja u misiji obučne potpore Ukrajini (NSATU).

“Vidimo da se, zbog enormnih manipulacija, neistina i laži u eteru proteklih dana i dalje vidi potpuno nerazumijevanje situacije od strane dijela oporbenih stranaka i zato je predsjednik Sabora danas najavio da će se o cijelom paketu prijedloga Vlade odlučivati kada se steknu uvjeti, jer i predsjednik Sabora, i mi, a osobito ministar obrane, dijelimo stav da trebamo dodatno uložiti napore kako bismo zaista pojasnili hrvatskoj javnosti i svim saborskim zastupnicima, oporbenim klubovima, što je istina, a što laž”, rekao je Plenković.

Istina je, ponovio je, da niti Hrvatska, niti bilo koja duga saveznica koja će sudjelovati u toj aktivnosti NATO-a za sigurnosnu potporu i osposobljavanje Ukrajine “neće postati zaraćena strana, ne ulazi u vojni sukob s Rusijom”.

Laži i konfuziju stvorio je Milanović

A zbog laži, dezinformacija, manipulacija i konfuzije koju je stvorio Milanović, a koje slijede oporbene stranke, dodao je Plenković, mi smatramo da Sabor i hrvatska javnost trebaju očito dodatnog vremena da razumiju o čemu se radi.

I zato će se ta rasprava nastaviti“, rekao je te cijelu situaciju vezanu uz misiju NSATU opisao kao presedan kakvog Hrvatska još nije doživjela” odnosno kao “potpuno zlorabljenje ovlasti od strane Milanovića“, a sve u svrhu provođenja politike koja nije u hrvatskom nacionalnom interesu, čemu se Vlada oštro protivi.

Odabirom nesudjelovanja hrvatskih časnika u aktivnosti NSATU dio političke scene na čelu s Milanovićem staje na rusku stranu, ustvrdio je Plenković, a sve ostalo su, rekao je, “laži manipulacije, izmišljanja i sakrivanja iza jedne od najglupljih tzv. teza u hrvatskom političkom prostoru – da je, eto, Milanović brana hrvatskoj demokraciji, totalitarizmu i valjda  autoritarnoj vlasti HDZ-a, valjda i mene osobno”. “Što je, naravno, jedna od gnjusnijih laži koja se proteže u eteru”, poručio je.

Milanovića je ponovno nazvao zlokobnim kršteljem Ustava koji “glumi branitelja demokracije u Hrvatskoj i ustavnog poretka”, a sam je, naglasio je Plenković, kršio Ustav, nasrtao na vojsku, SOA-u, parlamentarne izbore u smislu procedure i izašao iz okvira rada predsjednika Republike. “I na kraju napravio udar i na Hrvatski sabor“, istaknuo je.

Plenković je pritom ponovno naglasio da bi u misiju išla dva časnika koji neće ići u Ukrajinu, “nego isključivo u Njemačku, na teritorij saveznice“, kao i da su prijedlog o njihovome slanju sugerirali hrvatski vojni stručnjaci iz Glavnog stožera. “Dakle, nije to odabir niti Vlade, ni ministra osobno, niti mene, niti politike, niti stranke, nego  hrvatskih časnika i Glavnoga stožera”, rekao je.

Politički je stav Vlade, naglasio je premijer, da želimo sudjelovati u misiji “slijedom deklaracije na summitu NATO-a u Washingtonu, gdje je hrvatsku predstavljao predsjednik Republike“, a bili su i ministar obrane Ivan Anušić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. “Vlada želi biti odgovorna članica Saveza, ali prije svega želi pomoći Ukrajini kao žrtvi i to je bit cijele ove aktivnosti“, rekao je. – Hina.

Zamjena stanovništva ili potreba gospodarstva; Uvoz stranih radnika podijelio zastupnike, upitne kvalifikacije i cijena rada