Home Vijesti Grad Dubrovnik: Počela obnova Skalina uz Jezuite na kojima su snimane Igre prijestolja

Grad Dubrovnik: Počela obnova Skalina uz Jezuite na kojima su snimane Igre prijestolja

by Kristina B

Počela je obnova dubrovačkih Skalina uz Jezuite iz 18. stoljeća, koji su posebnu popularnost stekli zbog serijala „Igra prijestolja”, a radovi vrijedni 290 tisuća eura financiraju se iz gradskog proračuna.

Projektirao ih je rimski arhitekt Passalacqua po uzoru na Španjolske stube u Rimu. Tijekom godina bili su pozornicom brojnih predstava Dubrovačkih ljetnih igara, a posljednjih godina turisti ih posjećuju zbog „Hoda srama”, jedne od najznačajnijih scena iz serijala „Igra prijestolja” koja je snimana baš na toj lokaciji.

Obnova poznatih dubrovačkih stuba, ukupne površine 197.25 metara četvornih, trebala bi biti gotova do proljeća 2025. godine.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković podsjetio je tom prilikom kako su u proteklih sedam godina u povijesnoj jezgri obnovljeni Poljana Paska Miličevića, Gundulićeva poljana i Luža pred crkvom sv. Vlaha.

„Nastavljamo taj niz sa Skalinima uz Jezuite. Vrlo su važni za grad i njegove vizure, koje brojni posjetitelji šalju u svijet. Posljednjih godina nisu bili primjeren odraz grada. Zato smo se odlučili za cjelovitu obnovu, za idućih pedeset godina”, rekao je Franković.

“Za Piculu nespremni” – Ulice gradova u Srbiji oblijepljene plakatima “Picule ustaše”

Skalini uz Jezuite povezuju Gundulićevu poljanu s Poljanom Ruđera Boškovića pred Isusovačkom crkvom, a Franković je naglasio kako se još uvijek vode razgovori s konzervatorima o budućem izgledu, odnosno podlozi.

„Izradili smo projekt idejnog rješenja, ali konzervatori ne dozvoljavaju popločanje Poljane Ruđera Boškovića, što je bila naša prva ideja. Pokušavamo pronaći zajednički jezik. Našli smo drugu vrstu materijala, kako bi površina ipak ostala pješčana, ali bismo dobili i čvrstoću. Time bismo zaokružili uređenje Skalina uz Jezuite i Poljane Ruđera Boškovića”, objasnio je dubrovački gradonačelnik.

Radovi su dio Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2024. godinu Zavoda za obnovu, čija je ravnateljica Mihaela Skurić rekla da skalini nisu prošli sustavni postupak obnove, osim sanacije poslijeratnih oštećenja.

„Dio skalina se pod utjecajem ispiranja uleknuo, a nosivi sloj se treba obnoviti. Restauratorski radovi uključuju skidanje biološkog obraštaja, čišćenje, mjestimično saniranje kamena, zamjenu neprimjereno izvedenih tašela i otklanjanje svih uzroka oštećenja, od procjeđivanja vode kroz zabatne strane do mikrosaniranja pukotina”, navela je Skurić i dodala kako se radovi izvode uz nadzor konzervatora.

Skurić je naglasila da nedavna nagla popularnost Skalina uz Jezuite, zbog serijala „Igra prijestolja”, nije značajno doprinijela lošem stanju.

„Oštećenja su postojala i prije, ali se nije našlo ni sredstava i možda volje za krenuti u ovako sveobuhvatnu sanaciju. Uleknuća nisu prouzročena hodanjem, već ispiranjem nosivog sloja. Nije povezano, ali će svakako biti sigurnije za korištenje brojnim posjetiteljima”, rekla je. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights