Home Izdvojeno BRICS: Xi Jinping samo o gospodarstvu, Putin ponovno poslao porukuo o sudbini agresora na Rusiju u prošlosti

BRICS: Xi Jinping samo o gospodarstvu, Putin ponovno poslao porukuo o sudbini agresora na Rusiju u prošlosti

by Kristina B

Čelnici zemalja skupine BRICS, uključujući kineskog predsjednika, indijskog premijera i ruskog predsjednika, pozvali su na summitu u Rusiji na prekid vatre u pojasu Gaze. Nagovijestili su uspostavu vlastitog sustava za prekogranična plaćanja kako bi zaustavili zapadnu gospodarsku i financijsku dominaciju.

Završnog dana samita zemalja BRICS-a, javnosti je ponuđeno mnogo zaključaka, od onih gospodarskih pa sve do političkih. Predsjednik Rusije Vladimir Putin kao domaćin pokušao je sve učiniti kako bi proširio svoju političku i gospodarsku moć suradnjom sa zemljama članicama, a pri tom zaobišao zapadne sankcije. Koliko je u tome uspio, pokazat će vrijeme, no činjenica je da ima potporu svojih partnera.

“Mi moramo postati okosnica zajedničkog razvitka, moramo početi sudjelovati u svim gospodarskim reformama na globalnom nivou. Nema tu mnogo politike nego samo gospodarske suradnje, odnosno želje da postanemo novo središte međunarodnog gospodarstva i trgovine”, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping.

Osim gospodarske suradnje, članice BRICS-a žele sudjelovati i u rješavanju problema brojnih svjetskih žarišta, žele biti promotori sigurnosti i solidarnosti. Prepoznao je to i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je pozdravio sve pozitivno što je dogovoreno u Kazanu.

Božinović: U uhićenjima sudjelovala i hrvatska policija; Zastupnici: EPPO radi svoj posao i definitivno je efikasan

“Trebamo mir u Gazi; svijetu je potreban mir u Libanonu, gdje moraju odmah prestati sva neprijateljstva i očekujemo da se poštuju sve rezolucije Vijeća sigurnosti; nama je hitno potreban mir u Ukrajini. Mora se poštovati povelja UN-a kako bi se napokon postigao mir”, rekao je Guterres.

O ratu u Ukrajini govorio je i domaćin. Tvrdi da je Ukrajina podlegla zapadnim utjecajima koji žele dominirati cijelim svijetom te da su postali stvarna prijetnja sigurnosti Rusije.

“Ukrajina je pravi primjer kako se neka zemlja može iskoristiti da bi se stvorila strategijska opasnost za samu Rusiju. Pri tome Ukrajina je zaboravila na svoje interese i postali su promotori tuđih ideja. A svima onima koji stoje iza tih ideja, moram poručiti da moraju proučiti rusku povijest i vidjeti kako završavaju agresori na našu zemlju”, rekao je Putin.

Na summitu je bio i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, još jednom je ponovio koliko je civila stradalo u izraelskim” napadima, nije pri tome spomenuo da je Hamas izveo krvavi napad na Izrael prije nešto više od godinu dana.

“Radimo zajedno s UN-om i svim zainteresiranim stranama na održavanju međunarodne mirovne konferencije. U tom kontekstu zahvaljujemo članicama BRICS-a, koje svojim naporima žele izgraditi svijet mira i sigurnosti”, rekao je Abbas.

Summit je gotov, a o snazi i utjecaju ove organizacije statistika sama za sebe govori – države BRICS-a zajedno imaju 3,5 milijardi ljudi, što je 45 posto svjetskoga stanovništva. Istodobno njihov udio u globalnom bruto društvenom proizvodu iznosi 37,3 posto. A to su činjenice koje nitko ne može zanemariti. (HRT)

You may also like

Verified by MonsterInsights