Izaslanstva Grada, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i VeDRA-e položili su vijence na Gradskom groblju Lovrincu, na Narodnom trgu, na Spomen kosturnicu palima u Narodno oslobodilačkom ratu (NOR) te na Narodnom trgu na Spomen ploči osloboditeljima grada.

Nakon polaganja vijenaca, održan je koncert Hrvatskog glazbenog društva Stjepan Radić iz Žrnovnice, a u Hrvatskom domu svečana akademija.

Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao kako je današnji dan jedan od najvažnijih u splitskoj novijoj povijesti, dan je to sjećanja na sve koji su oslobodili Split, a posebno na one koji su u toj borbi položili živote.

Milat: Nema fašizma, ali ima neofašizma

Da je današnji dan važan za sve nas, istaknuo je i predsjednik Udruge antifašista grada Splita Josip Milat koji je kazao da su Split oslobodili antifašisti koji su prolijevali krv za našu slobodu. Osvrnuo se na tvrdnje da danas ne treba antifašizam, jer nema fašizma,  i poručio da “danas nema fašizma, ali ima neofašizma jer karakteristika fašizma da je njihova ideologija diskriminatorska”.

“Oni rade diskriminaciju po svemu osim po onima koji su kao oni. Prema tome, jedan humanistički i slobodarski duh mora vladati ne samo kod nas, koji smo deklarirani kao antifašisti, nego kod svih ljudi koji vole slobodu i koji su protiv diskriminacije po nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj ili bilo kojem drugom obliku. I zato se moramo boriti, te ovo prenositi iz generacije u generaciju jer to je civilizacijska vrijednost koja se ne smije zaboraviti”, izjavio je Milat.

U Hrvatskom domu u subotu navečer je predviđen koncert Darka Rundeka. Obilježavanje 80. obljetnice Dana oslobođenja grada od fašizma organizirali su Grad Split, Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, te Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista.-Hina