Home Vijesti Peternel: Roditelji djece s autizmom nailaze na brojne probleme i bore se sa sustavom – država im mora pomoći, a ne odmoći!

Peternel: Roditelji djece s autizmom nailaze na brojne probleme i bore se sa sustavom – država im mora pomoći, a ne odmoći!

by Ante R.

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, održao je s gospodinom Petrom Herakovićem, djedom djeteta s autizmom, konferenciju za medije na temu autizma (djece s posebnim potrebama).

Peternel je konferenciju za medije posvetio temi autizma s obzirom na to da se jučer obilježavao Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a uz to Domovinski pokret u svoj je politički program uvrstio upravo skrb o osobama sa invaliditetom i posebnim potrebama.

”Tijekom cijelog mandata smo otvarali pojedine teme za koje smatramo da su društveno važne. U politici moramo otvoriti te teme s novinarima kako bi došle u fokus javnosti i kako bi se pokrenuli mehanizmi za eventualno rješavanje tih problema. S obzirom na to da je jučer bio Svjetski dan svjesnosti o autizmu, smatramo da je važno progovoriti o tom društvenom problemu, a pogotovo o problemu roditelja koji se bore, nesretni zbog bolesti svoje djece, ali dvostruko nesretni jer se onda moraju boriti i sa sustavom”, uvodno je poručio Peternel.

Dodao je da se roditelji, umjesto da im sustav pomaže jer država mora biti mehanizam koji pomaže pojedincu i obitelji da funkcionira, moraju boriti s brojnim problemima kako bi mogli pomoći svojoj djeci i kako bi mogli zadržati obitelj: ”To se odnosi i na upis djece u vrtić, i na asistenciju u nastavi, i na brojne razlike, predrasude i probleme sa kojima se susreću”.

Petar Heraković opisao je svoje iskustvo: ”Ja sam djed dječaka Jakova koji je star 13,5 godina. Povod konferencije je jučerašnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Moj unuk Jakov je dijete koje ima teškoće iz spektra autizma, ADHD i još dvije-tri dijagnoze. On se rodio sasvim OK i kao beba je bio sasvim dobro. Kako je iz dana u dan rastao, s oko godinu i pol sam primijetio da sve manje kontaktira očima i da sve slabije priča”.

”Nisam znao što ću, pa sam tražio po internetu i pronašao privatne vježbe na koje smo išli. Uz pomoć terapija dizao se iz dana u dan. Prohodao je s 19-20 mjeseci, a progovorio s 4,5-5 godina. Kad je trebao krenuti u školu, dobio je godinu dana odgode, a godinu dana kasnije upisao se u školu. Odlukom Gradskog ureda za obrazovanje, dobio je individualni, prilagođeni program i pomoć asistenta te je napredovao”, ispričao je.

Naglasio je da, što se tiče sustava i društva koje bi trebalo voditi brigu o svemu tome, nije naišao na neku veliku potporu: ”Svi smo mi osuđeni na samostalni put jer smo kao društvo zakazali, a to se ne odnosi samo na mog Jakova, nego i na drugu djecu. U ovih 13 godina naišao sam na desetke majki koje su također bile u toj situaciji da su sve morale rješavati same”.

”Moj je apel da se mi kao društvo moramo svi skupiti zajedno i kada vidimo nekog posebnog, da ga ne osuđujemo i da ga dignemo. Ja sam okupiran Jakovom 24 sata na dan, tako da on ima sreće što sam ja uz njega i što mu pomažem. Roditelji koji rade i nemaju vremena, koji su zauzeti poslom, koji ne mogu sa svojim djetetom biti 24 sata, imaju zaista veliki problem”, zaključio je Heraković, priopćava DP.

You may also like

Verified by MonsterInsights