“Dokazali smo mimo svih očekivanja da možemo poraziti Rusiju, nasuprot svima koji su govorili da je došlo do pat-pozicije, da ne možemo pobijediti, da će na kraju Rusija uspjeti i da je stoga potrebno promijeniti strategiju”, rekao je Kuleba, koji je pozvan na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a koji su se u četvrtak okupili u Bruxellesu.

“Ti su argumenti poraženi kao što su poražene ruske snage u području Kurska”, dodao je Kuleba. Upozorio je da su sumnjičavi glasovi o ukrajinskoj sposobnosti da dobije rat sada utišani. “Dugoročna sigurnost za Europu počinje s kratkoročnim, snažnim odlukama o potpori Ukrajini”, rekao je Kuleba.

Europski sud za ljudska prava odbio Mamićevu tužbu!

Dopuštenje Ukrajini da gađa ciljeve duboko unutar Rusije

Te snažne odluke koje treba donijeti u kratkom roku odnose se na dopuštenje Ukrajini da gađa ciljeve duboko unutar ruskog teritorija. “Naglašavam, to su legitimni vojni ciljevi i tu govorim o zračnim bazama koje Rusija koristi za slanje svojih strateških i taktičkih bombardera da napadaju ukrajinske snage, gradove i infrastrukturu”, rekao je šef ukrajinske diplomacije.

Istaknuo je da će Ukrajina, ako joj se dostavi dovoljna količina raketa i ako joj se dopusti korištenje zapadnoga oružja za napade na ciljeve u Rusiji, znatno promijeniti stanje na terenu i smanjiti mogućnost Rusije da nanosi štetu ključnoj infrastrukturi. “Oni koji bi mogli pokušati optužiti Ukrajinu da nije dovoljno uspješna trebaju znati da uspjeh Rusije ovisi o spremnosti naših partnera za donošenje snažnih odluka. Ako se takve odluke ne donesu nemojte kriviti Ukrajinu, krivite sami sebe”, poručio je Kuleba.

Također je najavio da će s nekoliko europskih ministara razgovarati o raskoraku između njihovih obećanja o vojnoj pomoći i stvarne pomoći koja presporo stiže u njegovu zemlju. “To nas jako smeta jer ne možemo planirati na što možemo računati na bojišnici. Nakon dvije i pol godine rata te bi stvari trebale funkcionirati poput švicarskog sata”, dodao je Kuleba. – Hina.

Bubalo stao uz Radića: Mario je započeo okupljanje domoljubnih snaga i u tome je uspio – vratio je vjeru u politiku!