Home Izdvojeno Anušić: Dok se ne riješi pitanje nestalih to će opterećivati odnose Hrvatske i Srbije

Anušić: Dok se ne riješi pitanje nestalih to će opterećivati odnose Hrvatske i Srbije

by Ante R.

U povodu Svih svetih osječko-baranjski župan Anušić i gradonačelnik Osijeka Radić  položili su vijence i zapalili svijeće za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata, a Anušić je rekao da dok se ne riješi pitanje nestalih to će opterećivati odnose sa Srbijom.

Prvo su vijence položili na platou kapelice Kraljice Mira na lijevoj obali Drave, a potom i kod zajedničke grobnice na Centralnom groblju. Prisjećamo se svih onih koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu za neovisnost Hrvatske ali i svih članova obitelji i prijatelja koji su umrli, rekao je u utorak župan Ivan Anušić, naglasivši kako će pitanje nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu opterećivati njihove obitelji dok god se ono u potpunosti ne riješi. Smatra da se zna gdje je rješenje tog problema i da svi napori hrvatske Vlade moraju ići u tom smjeru.

Može biti slika sljedećeg: spomenik i tekst

“Neki pomaci u pronalasku nestalih jesu napravljeni, ali još uvijek moramo znati da se traga za 1800 osoba i da im se još uvijek ne zna mjesto posljednjeg počivališta”, rekao je Anušić. Napominje kako postoje službe i svjedoci koji nisu u Hrvatskoj, a ima i svjedoka iz Hrvatske koji znaju gdje su završili posmrtni ostaci hrvatskih branitelja i civila ubijenih tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine. Ocijenio je kako će ta tema, dok se ne riješi, stalno opterećivati odnose Hrvatske i Srbije.

“Dok se to pitanje ne riješi mislim da ne možemo razgovarati o konačnom pomirenju i stavljanju teme Domovinskog rata iza nas i okrenuti se u potpunosti budućnosti. Dok god Srbija ne odgovori na ta pitanja, odnosi dviju zemalja neće biti onakvi kakve neki žele da budu”, rekao je Anušić. Polažući vijence u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da se s pijetetom prisjećamo svih hrvatskih branitelja i civila koji su položili živote braneći Osijek i Hrvatsku.

“Zahvaljujući njima i njihovoj hrabrosti, Osijek je bio i ostao nepokoreni grad”, naglasio je, dodavši kako je zajedništvo koje su branitelji pokazali 1991. motiv i nama danas da gradimo bolji, uspješniji i napredniji Osijek. Radić je podsjetio da je na inicijativu osječkih branitelja, prvi put od 1995.  temeljito rekonstruirana Kapelica Majke Božje Kraljice Mira, za što je iz gradskoga proračuna osigurano 120 tisuća eura. – Hina