Home Izdvojeno Bebek objasnio zašto je napustio Bijelo dugme: Brega je imao zahtjev oko Jugoslavije

Bebek objasnio zašto je napustio Bijelo dugme: Brega je imao zahtjev oko Jugoslavije

by Ante R.

Nakon koncerta aktualne su postale izjave bivšeg pjevača Bijelog dugmeta Željka Bebeka koji je u intervjuu za Večernji list još 2021. godine otkrio kada i zašto su počele nesuglasice u bendu te zašto je napustio isti. Bebek je iz Bijelog dugmeta izašao 1984. godine, a priznao je kako su nesuglasice krenule godinu dana ranije.

“Bilo je to u vrijeme kada je Goran Bregović već uvelike odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovjek koji voli glazbu i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. godine ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu”, rekao je.

Otkrio je kako mu je počelo smetati to što je Goran počeo “forsirati to da rock’n’roll mora pljuvati po nečemu”. “Nisam shvatio zašto nam je trebala pjesma ‘Kosovska’ na albanskom. Nisam bio ni protiv te pjesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba”, kazao je tada legendarni pjevač.

‘Nisam htio zauzimati stranu’

Priznaje kako ga te to činilo neraspoloženim. “Tada sam počeo razmišljati što to meni treba, meni koji sam htio pjevati ‘Selmu’, ‘Sanjao sam noćas da te nema’ ili ‘Ne spavaj, mala moja’ pa sad odjednom pjevam pjesmu koja ima drukčiju konotaciju. I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško pjevati na albanskom, moram time prenijeti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vrijeme”, kazao je.

Kaže i kako je tada “zaprijetio” Bregoviću da će izaći iz benda ako se nastave takvi potezi. “I onda je došao projekt s pjesmama koje nisam mogao svariti, poput ‘Lipe cvatu’ sa stihom ‘ravna ti je Jugoslavija’, posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se prije u povijesti nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam”, dodaje.

Naglasio je kako se u to vrijeme počeo nazirati kraj Jugoslavije i dolazak “kataklizme”. “Nisam želio određivati stranu, ni jednom riječju, ni jednom pjesmom, a pogotovo nisam želio biti u funkciji nekog sustava kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želio mijenjati i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila”, zaključio je Bebek, prenosi Direktno.

Eksplozija bunta nakon koncerta Bijelog dugmeta: ‘Pozivalo se na kazneni progon Thompsonovog koncerta, a što je ovo?‘

You may also like

Verified by MonsterInsights