Home Analiza Bezumnim srljanjem i glupim vođenjem rata, rusi su konačno dovedeni u situaciju koja ih već “opipljivo” uznemirava

Bezumnim srljanjem i glupim vođenjem rata, rusi su konačno dovedeni u situaciju koja ih već “opipljivo” uznemirava

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić

Puno puta sam pisao i naglašavao neumitnost pada ruskog ratnog potencijala protekom vremena. Posebno sam proračunavao i pratio relevantne izvore u svezi tri bitna segmenta ovog suludog rata.

Ne ljudske potencijale, iako i njih rusija ima sve manje, već tehničke.  Tenkove, oklopna vozila i topništvo. Neki od vas su sa podsmjehom komentirali, neki nestrpljivi čak bili i neugodni optužujući me da stalno o tome pišem a ništa se ne događa na terenu…

A događalo se cijelo vrijeme, događa se i sada. Bezumnim srljanjem i glupim vođenjem rata, rusi su konačno dovedeni u situaciju koja ih već “opipljivo” uznemirava.

Zalihe topništva se ubrzano tope, to ste vidjeli i u ranijim objavama, zalihe tenkova su očito i lošije od mojih pretpostavki, barem prema pisanju drugih…

Ofanziva i stalno napredovanje rusa sve više slabi, gubitci teritorija sa Ukrajinske strane su gotovo prestali ili su zanemarljivi. Napadi prema Pokrovsku su doslovno utihnuli, poneki “pješački izlet” sa tragičnim završetkom i to je sve. Napadi tehnikom su prestali.

Autoritetni britanski tjednik The Economist  piše da se zalihe starog sovjetskog oružja u rusiji ubrzano smanjuju. To može biti jedan od razloga za završetak ofenzivnih akcija u Ukrajini. Novinari publikacije naglašavaju da je “hvaljena ruska ofenziva protiv Kharkiva” na sjeveru, koja je započela u svibnju, propala.

Napredovanje ruske vojske drugdje duž crte bojišnice, posebno u regiji Donjecka, bilo je strateški beznačajno i postignuto samo po cijenu ogromnih gubitaka u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Vojni stručnjaci naglašavaju da sada nije pitanje može li Ukrajina ostati u borbi, već koliko dugo rusija može održavati trenutni tempo rata. U ovom trenutku za Moskvu je ključno pitanje vojne opreme i naoružanja, a ne novačenje ljudi.

Publikacija napominje da rusija može nadoknaditi svoje ogromne gubitke u oklopnim vozilima i topništvu samo uklanjanjem starih sovjetskih zaliha nakupljenih tijekom Hladnog rata iz skladišta. Te su pričuve bile ogromne, ali nisu bile beskrajne. Izazov za rusiju u obnovi starih tenkova je to što je kritična oprema poput grijača dizelskog goriva, visokonaponskih električnih sustava i infracrvenih termalnih kamera za identifikaciju ciljeva prethodno uvezena iz Europe, a njihova je prodaja sada blokirana sankcijama.

Nedostatak visokokvalitetnih kugličnih ležajeva također je ograničenje. Ponekad su dostupne kineske alternative, ali kažu da ne zadovoljavaju prethodne standarde kvalitete.

Drugi ozbiljan problem je proizvodnja topničkih cijevi. Rusija je pronašla granate u Sjevernoj Koreji, ali loša strana visoke stope paljbe je trošenje cijevi. U nekim vrlo spornim područjima, cijevi haubica zahtijevaju zamjenu nakon samo nekoliko mjeseci. Proizvodnja cijevi u Rusiji je na vrlo niskoj razini.

No, najveći izazov do sada javlja se s tenkovima i borbenim vozilima pješaštva, koji su i dalje ključni za sve napadne kopnene operacije velikih razmjera. Dok je IISS procijenio da je Rusija možda imala oko 3200 tenkova u skladištu u veljači ove godine, stručnjaci kažu da se do 70% njih “nije pomaknulo ni centimetra od početka rata”.

Također, neki izračuni pokazuju da je rusiji preostalo na raspolaganju svega 18% (moguće i manje), od ukupnih prijeratnih količina MT-LB vozila.

Rusija gubi I značajnu prednost u korištenju streljiva u ratu protiv Ukrajine. Kako je naveo izvor iz ukrajinskog glavnog stožera, ako su ranije Rusi koristili oko 70 tisuća streljiva dnevno, a Ukrajina – 10 tisuća , sada ukrajinski branitelji koriste 15 tisuća , a Ruska Federacija – 45 tisuća.

Srazmjer je sa 1:7 spao na 1:3 i sve više se smanjuje sukladno broju uništenog ruskog topništva.

Britanski premijer Keir Starmer želi resetirati odnose svoje zemlje s Europskom unijom, obnoviti veze i uspostaviti uzajamno povjrenje

Upitni i kapaciteti za proizvodnju novih topničkih jedinica

U rusiji postoje četiri tvornice koje proizvode (ili su nedavno proizvele) nove topničke jedinice i povezane komponente specifične za topništvo:

– Uraltransmash: 2S19 Msta-S, 2S35 Koalitsiya, 2S40 Floks, 2S3 Akatsiya (modernizacija)

– Motovilikha tvornice: 2S34 Khosta, 2S31 Vena

-Titan-Barrikady: uglavnom topovi (2A64 za 2S19; 2A44 za 2S7(M) Malka/Pion)

– Chelyabinsk Tractor Plant (ChTP): motori za 2S19, 2S3, 2S35

Jedini topnički sustav za koji se čini da je u novoj serijskoj proizvodnji je 2S19 (M1 i M2).

Navodno, ruske tvornice od prošle godine isporučuju 200 do 300 “novih” haubica mjesečno. Međutim, procjene Ukrajinaca iz listopada 2023. su da ruske tvornice mogu proizvesti samo 30 do 50 topničkih cijevi za haubice godišnje (200 za sve vrste topništva).

Dakle, većina ovih “novih” haubica su reaktivirane one iz skladišta čiji broj se drastično smanjuje…..

Prosječno dnevno uništenje ruskih topničkih oruđa kreće se između 40 i 50 komada, odnosno mjesečno 1200-1500 komada, među njima i veliki broj navedenih haubica, tako da je proizvodnja novih i “novih” haubica koje se izvlače sa skladišta i repariraju višestruko nedovoljna da nadoknadi mjesečne gubitke ruske vojske.

Nepoznanica je i veliki požar koji je izbio u ChTP-u u studenom 2023. Ne postoji nikakva službena procjena štete na objektima, ali vrlo je izgledno da je požar utjecao na proizvodnja motora za 2S19, 2S3 i 2S35. Moguće da je proizvodnja čak i prekinuta.

Koliko je ruska vojska u problemima sa topničkim cijevima za topove, haubice i tenkove govore provjereni podaci da u rusiji postoje samo dvije tvornice koje imaju sofisticirane strojeve za rotacijsko kovanje austrijske proizvodnje (posljednji je uvezen 2017.), potrebne za izradu cijevi. Svaki od njih može proizvesti samo oko 100 cijevi  godišnje, u usporedbi s potrebnim tisućama za ratovanje u Ukrajini.

Rusija nikada nije napravila vlastite strojeve za kovanje, uvezli su ih iz Amerike 1930-ih i opljačkali iz Njemačke nakon II. svjetskog rata.

Prije kraja ove godine, ruske snage će možda morati prilagoditi svoje držanje na više obrambene, a ne napadačke akcije: to bi moglo postati očito čak i prije kraja ljeta.

You may also like

Verified by MonsterInsights