Home Izdvojeno Biden u Normandiji: Molim se da Amerikanci ne postanu izolacionisti

Biden u Normandiji: Molim se da Amerikanci ne postanu izolacionisti

by Kristina B

Predsjednik Joe Biden u četvrtak je iskoristio 80. godišnjicu Dana D kako bi upozorio na širenje izolacionizma i obećao da se SAD “neće udaljiti” od Ukrajine.

Govoreći pred gomilom ostarjelih veterana Drugog svjetskog rata, od kojih su mnogi stariji od 100 godina i vezani za invalidska kolica, Biden je ukazao na plaže Normandije kao “snažnu ilustraciju kako nas savezi čine jačima“. Bila je to, primijetio je, “lekcija za koju se molim da Amerikanci nikada ne zaborave.”

Priznajući kako uskoro “posljednji živi glasovi onih koji su se borili i krvarili na Dan D više neće biti s nama”, Biden je pozvao Ameriku da ne zaboravi lekciju da se za poslijeratni demokratski poredak vrijedi boriti.

“Ne možemo dopustiti da se ono što se ovdje dogodilo izgubi u tišini godina koje dolaze”, rekao je Biden. “Činjenica da su heroji bili ovdje na Dan-D ne oslobađa nas onoga što danas moramo učiniti.”

Prvi Bidenov govor u Francuskoj bio je kombinacija mračnih razmišljanja i poziva na akciju, izvješćuje Politico. Stojeći uz francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, ministra obrane Lloyda Austina i desetke američkih veterana, Biden je pohvalio hrabrost posljednjih živućih veterana Drugog svjetskog rata povezujući njihovu borbu prije osam desetljeća s tekućim sukobom u Ukrajini.

Govoreći o Ukrajincima koji se bore protiv invazije ruskih trupa posljednje dvije godine, Biden je pohvalio nedavno širenje NATO-a i obećao da se nikada neće povući pred autokratima poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Koalicija zemalja koje podupiru Ukrajinu “neće odustati”, obećao je Biden, upozoravajući da će “cijela Europa biti ugrožena” ako Ukrajina padne. “Autokrati svijeta pomno promatraju… predati se nasilnicima, prikloniti se diktatorima, jednostavno je nezamislivo.”

You may also like

Verified by MonsterInsights