Home Izdvojeno Britanci Ukrajincima šalju novo naoružanje teško 300 milijuna funti, a Boris Johnson obratit će se danas ukrajinskom parlamentu. Pogledajte moćni vojni paket koji stiže u Kijev

Britanci Ukrajincima šalju novo naoružanje teško 300 milijuna funti, a Boris Johnson obratit će se danas ukrajinskom parlamentu. Pogledajte moćni vojni paket koji stiže u Kijev

by Ante R.

Kad se na početku rata, preko video linka obratio britanskim zastupnicima u Londonu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izazvao je salve ovacija za poruku koju su Britanci odmah prepoznali: “Nastavit ćemo se boriti za svoju zemlju pod svaku cijenu. Borit ćemo se u šumama, na plažama, na ulicama”… Nisu to, naravno, bile njegove riječi, nego dio jednog od tri najslavnija govora britanskog ratnog premijera Winstona Churchilla, izrečena u tom istom parlamentu 1940., nakon britanske vojne katastrofe u Dunkirku.

 

Danas će se pak britanski premijer Boris Johnson obratiti ukrajinskim zastupnicima, a u svom govoru također će parafrazirati svog slavnog prethodnika i njegovu rečenicu: “This was their finest hour”. U video govoru uz spominjanje „finest houra“ odnosno najboljeg sata ili trenutka, Johnson će pohvaliti otpor Ukrajine u obuzdavanju ruske invazije i istodobno im najaviti novih 300 milijuna funti vojne pomoći, piše Slobodna Dalmacija.

 

Churchill je u tom povijesnom govoru pozvao Britaniju da se nastavi boriti protiv Adolfa Hitlera kako bi “svijet krenuo naprijed prema širokim, suncem obasjanim visinama”.

 

Izdašni britanski paket vojne pomoći uključivat će dronove, protubrodske projektila Brimstone, oklopna vozila Stormer na kojima su lanseri, kao i tisuće uređaja za noćno promatranje. Specijalizirani Toyota Land Cruiseri, trebali bi pomoći u zaštiti civilnih dužnosnika u istočnoj Ukrajini i evakuaciji civila iz područja na bojišnici, a upravo je ova vozila zatražila ukrajinska vlada.

 

Moćni projektili Brimstone ili „Sumpor“ mogu se lansirati sa zemlje ili iz zraka i koristiti protiv brzih kopnenih i morskih ciljeva.

 

Prema dosadašnjim izlaganjima britanskog premijera i ministra obrane, Ukrajincima će poslati raketne sustave koji bi se ispaljivali s kopna na morske ciljeve u Crnome moru. Ukrajinski dužnosnici, naime, žele učvrstili obranu pomorske luke Odese protiv amfibijskih iskrcavanja i drugih desantnih napada Putinove vojske.

 

 

Riječ je o projektilu koji funkcionira na principu “ispali i zaboravi” i koji može sam sebe uništiti ako ne pronađe cilj. Britanske zračne snage koristile su ove projektile u Libiji i Siriji. Maksimalni domet projektila je 37 milja, promjer od 180 mm i opremljen je bojnom glavom od 6,3 kg koja eksplodira u fazama. Može se prebacivati ​​između laserskog navođenja i autonomnog ciljanja.

Britanija je od početka invazije poslala Ukrajini ogromnu pomoć u kojoj je, između ostaloga bilo više od 5000 protutenkovskih projektila i pet sustava protuzračne obrane, kao i drugo streljivo i eksploziv.

Uz SAD, dosad su Ukrajini dostavili najviše naoružanja, a Ukrajinci su objavili pregršt video snimaka na kojima se vidi kako ruše ruske zrakoplove i helikoptere britanskim protuzračnim oružjem velike brzine Starstreakom. Britanci su poslali i pošiljku Martleta, laserski navođene lagane višenamjenske rakete (LMM), kao i NLAW, koji je trenutačno najnapredniji jednokratni protutenkovski raketni bacač dostupan na tržištu.

 

 

Prema najavama britanskih medija Boris Johnson će u današnjem video obraćanju zastupnicima u Kijevu poručiti:

„Kada se moja zemlja suočila s prijetnjom invazije tijekom Drugog svjetskog rata, naš parlament – ​​poput vašeg – nastavio se sastajati tijekom sukoba, a britanski narod pokazao je takvo jedinstvo i odlučnost da se sjećamo vremena najveće opasnosti kao „našeg najboljeg trenutka“.

Johnsonovo obraćanje dolazi samo dva dana prije lokalnih izbora pa nesumnjivo računa i da će time učvrstiti vlastiti profil  zapadnog lidera kojeg Ukrajinci slave jer je učinio najviše da im pomogne u borbi protiv ruske invazije, piše Slobodna Dalmacija.

Moglo bi se reći da je Johnsonov govor “dobar trenutak” za Ukraijinu, no još bolji za njega…

 

You may also like