Home Izdvojeno Crnogorski književnik Milorad Popović: Sve je rađeno po Vučićevu nalogu. Cetinje je bilo puno agenata BIA i oficira vojske Srbije.

Crnogorski književnik Milorad Popović: Sve je rađeno po Vučićevu nalogu. Cetinje je bilo puno agenata BIA i oficira vojske Srbije.

by Ante R.

Nikad nisam bio u Belfastu ili Beirutu kad su se događali protesti i intifade, ali mislim da se nešto slično u ovom trenutku zbiva na Cetinju – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju poznati crnogorski književnik Milorad Popović.

Razgovaramo s njim u nedjelju poslijepodne, netom nakon što se s prosvjeda u rodnom Cetinju vratio u Podgoricu. Hvata predah i sprema se za nove akcije.

Slike blokiranih ulica, zapaljenih automobilskih guma i pobunjenih građana koji svojim tijelima sprječavaju prolazak svjedoče da u Crnoj Gori ponovno vrije. Vijest da je Joanikije Mičović ustoličen za novoga mitropolita crnogorsko-primorskog trebala je biti rutinska vijest.

No kako je Srpska pravoslavna crkva odlučila ustoličenje održati na Cetinju, u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore, tamo gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, na ulicama je izbio pravi rat.

BLOKIRANI PRILAZI
Nekoliko tisuća Crnogoraca dva je dana blokiralo sve prilaze gradu podno Lovćena, šaljući tako Srpskoj pravoslavnoj crkvi jasnu poruku da na Cetinju nisu dobrodošli. Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije u nedjelju su ipak došli na Cetinje, i to helikopterom, u pratnji specijalne policije. Ustoličenje je obavljeno, a bijes prosvjednika je ostao.

– Bio je tu veliki broj Cetinjana, ali i Crnogoraca iz susjednih gradova Nikšića i Podgorice. Narod se pobunio protiv ustoličenja mitropolita. To je bila kap koja je prelila čašu nakon višegodišnjih akata kojima se negirala crnogorska nacija, kultura, sloboda vjeroispovijesti, a pogotovo nakon 13. kolovoza 2020., kada je velikosrpska unutarstranačka opozicija došla na vlast u Crnoj Gori, u čemu je glavnu ulogu imala Srpska pravoslavna crkva – objašnjava Popović.

A mitropolit Joanikije, objašnjava ovaj književnik, nije bilo tko.

– Za nas Cetinjane je uvreda da se u manastiru koji je još u 15. stoljeću sagradio knez Ivan Crnojević, gdje je osnovana prva štamparija Južnih Slavena, i gdje je stolovao i sam Njegoš, ustoliči osoba koja eksplicitno negira crnogorsku samostalnost i koja se poziva na one koji Crnogorce smatraju nižom rasom, defektnim narodom – izričit je Popović.

VUČIĆEV NALOG
Naglašava da je policija u obračunu s prosvjednicima bila vrlo brutalna, pokušavajući suzavcem i šok-bombama razbiti barikade.

– Nema nikakve sumnje da su dobili nalog od Aleksandra Vučića. Na terenu je bilo i agenata Bezbednosno-informativne agencije BIA uz Srbije, kao i oficira Vojske Srbije. Ono što se u subotu i nedjelju događa na Cetinju nastavak je velikosrpske politike iz 90-ih godina i pokazuje da suština tog velikosrpskog nacionalizma i njegova brutalnost ostaje ista, a da s vremenom samo mijenja svoje lice i prilagođava ga međunarodnim okolnostima – uvjeren je Popović.

Crna Gora, prema njegovoj procjeni, ulazi u novu fazu nestabilnosti.

– Velikosrpska politika po svojoj prirodi ne ostavlja previše mogućnost pregovaranja, tako da nama Crnogorcima, koji se zalažemo za građansku, prozapadnu, NATO-ovsku Crnu Goru, ne preostaje drugo nego da se protiv toga borimo – zaključuje Popović, prenosi Slobodna Dalmacija.