Home Izdvojeno Dalić: Nisam čovjek koji će pobjeći nakon prvog neuspjeha i nikada se neću odreći Modrića, Brozovića, Perišića, Kramarića, Vide…..

Dalić: Nisam čovjek koji će pobjeći nakon prvog neuspjeha i nikada se neću odreći Modrića, Brozovića, Perišića, Kramarića, Vide…..

by Ante R.

Hrvatska je završila nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, no na našem Drugom programu i dalje vas očekuje bogat nogometni program. U večerašnjoj emisiji gost je bio izbornik Vatrenih Zlatko Dalić koji je govorio o razlozima ispadanja Hrvatske u grupnoj fazi što se nije dogodilo već dugih 10 godina.

– Trebat će još puno vremena da zaboravimo, prebolimo šok, tugu, bol koju smo doživjeli. Pogotovo zadnja sekunda protiv Italije, ispadaš s Eura prerano, nismo to očekivali. Neuspjeh. Nije grupna stvar, ja sam taj koji određuje igrače, određuje taktiku, prema tome ja odgovaram. Ne pada mi na pamet tražiti krivca u igračima, sucima, ja sam taj koji odgovara, to je moja odgovornost, rekao je u uvodu razgovora s Vikijem Ivanovićem.

“Sve tri utakmice svele su se na 90 sekundi”
– Nama se cijeli Euro, sve tri utakmice, sveo na 90 sekundi, završnicu s Albanijom i Italijom. Da nismo primili golove u tim zadnjim trenucima, ja sad ne bih bio tu. Govorili bi o fantastičnoj Hrvatskoj koja se bori za prvaka Europe, koja se vratila protiv Albanije, dobila europske prvake, ali nažalost tih 90 sekundi je promijenilo sve. Ovo je neuspjeh, nije dobar rezultat, ali odbijte tih 90 sekundi i Hrvatska je puno drugačija. Ispraćeni smo s velikim očekivanjima, euforijom, pokušao sam kroz istupe to ublažiti, ali nisam uspio. Išli smo u Rusiju, nitko nam nije vjerovao, tako je bilo i u Kataru, ali napravili smo čudo. Ne tražim alibi, uzmite tih 90 sekundi i mi imamo šest bodova.

Zadovoljan je s popisom igrača koje je vodio na Euro, ističe tek je dilema bila tko će biti treći vratar.
– Imali smo utakmicu u Portugalu. Nakon te utakmice svi smo mi bili prezadovoljni, sjajna, kompaktna Hrvatska koja dobije Portugal u Portugalu. I dolazi Španjolska, sličan tip. Da sam išao mijenjati napravio bih grešku. Odlučujemo se za istu priču koja je bila u Portugalu. Dođe Španjolska, uzeli smo posjed, imali više šansi, trčali više, ali smo primili tri prelagana, prejeftina gola. Zaslužen poraz. To je tako bilo. Izabrao sam Portugal jer sam htio jakog protivnika. Jesmo li protiv Portugala trebali igrati drugačije da nas Španjolci ne shvate? Htio sam jakog protivnika da vidimo gdje smo. Razmišljali smo o zamjeni za Brozovića. Gledali smo prema Mori, ali on zadnjih pola godine nije igrao u Bologni. Razmišljali smo i o Jakiću, ali kad nam je falio Brozović, zatvarali smo to s Lukom i Mateom i da ćemo tako rješavati. Tko bi nakon Portugala mijenjao za Španjolsku. Erlićeva sezona u Italiji nije bila dobra, klub je ispao iz prve lige. Joška Gvardiola smo pripremali za lijevog beka. Problem je što Joško nije bio na nivou, nije bio agresivan. Protiv Portugala je isto igrao lijevog beka i bio naš najbolji igrač.

“Gol u 11. minuti nas je skroz poremetio”
Očekivala se promjena u sredini protiv Albanije…
– Naš je plan bio da krenemo s ta tri vezna igrača i preko njih izlazimo. Gore smo postavili Petkovića, poludesno Majer, polulijevo Kramarić. Ali dobiješ gol u 11. minuti i sve ti pada u vodu. Gol te baca dolje. Niz vezanih grešaka, primiš gol i onda se opet vraćaj. To prvo poluvrijeme smo trebali dobiti drugi gol, Livi nas je obranio. U nastavku dajemo dva gola u tri minute, dominiramo u potpunosti, kad se nesvjesno povlačimo, ne reagiramo dobro i primamo drugi gol. Uvukla se neka nesigurnost. Ne znam je li netko primio u dvije utakmice zaredom dva gola u zadnjoj minuti.

“Imali smo sve u svojim rukama protiv Italije”
– Kiksali smo, izgubili dva boda, ali ostaje šansa protiv Italije. U pripremi sam rekao da je taktika da prvo ne primimo gol jer smo u prve dvije utakmice ušli s minusom. Dobiti gol u prvom poluvremenu protiv Italije je pogubno. Napravimo sve dobro prvo poluvrijeme, drugo poluvrijeme Luka daje gol iz igre, nakon što nije realizirao penal, i napravimo sve što smo trebali. Dolazimo u stanje koje želimo, navijači nas podržavaju, imamo sve u svojim rukama. Pali smo u veznom redu i htjeli smo s Ivanušecom pojačati trku, i ušli su on i Perišić da zatvore našu lijevu stranu. Gvardiol je ostajao sam s Chiesom i htjeli smo to zatvoriti. Bili smo kompaktni, stiskali. Italija je krenula u ofenzivu jer nije imala što izgubiti, ali sve je djelovalo dobro do posljednjih 30 sekundi. Imamo situaciju gdje nam sudac ne svira prekršaj. Budimir je morao tada tu loptu sačuvati da se ona ne izvede brzo. Nakon toga nama pet igrača ispada iz igre. Jedan stoper, drugi stoper. Onda je Talijan pogodio ono što ne bi pogodio još 50 puta da gađa. Neću govoriti o sucu, neću tražiti alibi u njemu. Mislim da kriterij nije bio isti. Maksimum je trebalo biti pet, on je stavio osam minuta nadoknade, ali sve smo to mi mogli spriječiti. Sami smo krivi i sami smo si napravili problem.

Izbornik je govorio i o ulozi starijih igrača, tzv. senatora, za koje je stručni komentator HTV-a Tomislav Ivković ustvrdio kako se Dalić prema njima odnosi poput oca.

“Nema starih i mladih igrača, samo dobrih i loših”
– Mi govorimo o starim i mladim igračima, samo su dobri i loši. Govorimo o sedmorici igrača. Oduzmimo Kovačića i Livakovića koji su mlađi i ostaje pet senatora kojih se ja nikad neću odreći. Mi nemamo boljih. Tko bi se odrekao Luke Modrića? Ivan Perišić je jedan od najzahvalnijih igrača. Da je bio u formi u kojoj je bio prije ozljede, mi bismo lako prošli grupu. Tko bi ga se odrekao? Ne bi nitko. Koliko god da je spreman je pojačanje. Andrej Kramarić gdje god ga staviš on zabija. Marcelo Brozović, najbolji zadnji vezni u hrvatskoj povijesti. Nema nitko takvu energiju i pas kao što ima Marcelo. Slažem se da je pao u formi, ali je i dalje najbolji. Domagoj Vida koji je 104 puta ostavio srce na terenu. On je s nama, ali sam procijenio da je u slabijoj formi od Pongračića i Šutala. Zbog tog odnosa s njima ja sam drugi i treći na svijetu. Da imam bolje od njih, oni bi igrali. Da vidim bolje ja bih ih stavio i kad dođu stavit ću ih. Iza svojih odluka stojim čvrsto, nema tu dilema.

O kapetanu Vatrenih:
– Poseban je osjećaj kad Luka dođe igrati za reprezentaciju. Ovo je zaista bio šok, suze svih nas. A Luka? Znamo koliko je dao. Ja sam razgovarao s njim i došli smo do zaključka da nema ništa bez patnje i bez muke. Ti moji senatori su osvojili te medalje nakon deset godina patnje i truda. I oni znaju to. Ovi mladi su nakon pola godine osvojili medalje. Oni to ne znaju. Nas je ubila ta 98. minuta. Treba naći snage i energije ponovno se dići.

“Moje mjerilo je 100.00 Hrvata u Berlinu, Hamburgu i Leipzigu”
– Nisam čovjek koji će pobjeći nakon prvog neuspjeha. Drugo, neće mene otjerati naslovi po novinama, kritike na društvenim mrežama. To nije moje mjerilo, moje mjerilo je 100.00 Hrvata u Berlinu, Hamburgu i Leipzigu. Moje mjerilo je onih 30.000 u Leipzigu koji nakon šoka pjevaju, skandiraju i bodre nas. Ja neću bježati. Ja znam da sam sad doživio poraz, da svi oni koji su čekali poraz su dočekali svoju šansu. Sad oni izvode penal, ja se branim i to je moj život. I mene ništa neće pokolebati na mom putu. Ja se neću odreći ničega svoga. Ja znam tko sam i što sam. Ja znam kome odgovaram. I niti će se hrvatska reprezentacija odreći svojih vrijednosti nego će nastaviti dalje. Hrvatske navijačke skupine su nakon dugo vremena došle zajedno nas bodrili i to je naš najveći uspjeh. Hvala savezu i igračima na podršci. Kad Hrvatska osvaja medalje, moja odluka je nikakva, kada izgubimo ja sam glavni krivac. Ali dobro, to je tako u životu i kažem, mene neće ništa pokolebati. Ja sam ustrajan, ja sam uporan i ja imam i motiva i energije i vjerujem Hrvatskoj.

Rekao je Dalić da nije razgovarao s Modrićem o nastavku njegove reprezentativne karijere.
– Bilo bi jako lijepo da Luka ostane. Naravno, sam će donijeti odluku. Mi ćemo tek shvatiti i vidjeti što nam znače ovi stariji igrači, kad napuste reprezentaciju. Koliko ćemo imati borbe, muke da sve to ponovno složimo. Ovo nam je samo jedan signal. Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u reprezentaciju. Moja misija je odvesti Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo za dvije godine, kroz Ligu nacija se selektirati i pripremiti.

Rekao je Dalić da će Martin Baturina sigurno u budućnosti dobivati više prilike i da je na treninzima pokazao da ima ono što nedostaje reprezentaciji, nagovijestio je da postoji mogućnost prelaska na sustav igre s trojicom stopera i najavio da će Liga nacija poslužiti za davanje prilike igračima nove generacije kako bi se pronašle alternative za budućnost, pogotovo za poziciju zadnjeg veznog igrača.

Na kraju je poručio: – Još jednom hvala mojim igračima na mjesec dana truda, energije, strpljenja, discipline. Sve je funkcioniralo. To je dokaz koja su vojska, koja su ekipa. I u onim lošijim i teškim trenucima bili smo zajedno. Hvala mom stožeru na kvalitetnom radu, na podršci ljudima u savezu. Naravno, moram se zahvaliti našim navijačima, oduševili su sve. Ako je Euro bio loš, ako smo razočarali, bar smo dobili navijače da su bili zajedno, da su podržavali Hrvatsku. I kad gubi i kad dobiva, Hrvatska se mora podržavati, mora se voljeti, mora se iza nje stajati, jer mi smo postali simbol naroda, simbol Hrvatske. Mi smo postali svjetska nogometna velesila. Imamo kiks koji se desio, možda je to tako trebalo biti, nova patnja, nova bol, da budemo bolji, piše HRT.