Home Izdvojeno David Cameron žrtva prevare: Britanski ministar vanjskih poslova održao video razgovor s imitatorom Porošenka

David Cameron žrtva prevare: Britanski ministar vanjskih poslova održao video razgovor s imitatorom Porošenka

by Kristina B

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron postao je žrtva lažnog poziva s nekim tko se pretvarao da je bivši ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog kraljevstva, izvijestili su 7. lipnja BBC i drugi mediji.

Također je razmijenjen niz SMS poruka između imitatora i lorda Camerona, koji je požalio zbog svoje pogreške, kako kaže glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

“Dok se jasno činilo da je videopoziv održan s gospodinom Poroshenkom, nakon razgovora ministar vanjskih poslova postao je sumnjičav”, dodao je glasnogovornik. Pozivatelj je zatražio i kontakt podatke, nakon čega se Lord Cameron prestao javljati.

Glasnogovornik je rekao kako se “kratki” poziv dogodio “posljednjih dana”, ali nije pojasnio tko stoji iza prijevare ili kako su mogli izravno kontaktirati Lorda Camerona.

Česi znaju zašto: NATO članica iz srca Europe kupuje 77 najnovijih njemačkih tenkova

Ministarstvo vanjskih poslova UK javno je objavilo detalje razmjene zbog straha da bi se pozivom moglo “manipulirati”. „Manipulacija informacijskim okruženjem postaje sve prisutnija.

“Iako žali zbog svoje pogreške, ministar vanjskih poslova smatra kako je važno prozvati ovakvo ponašanje i povećati napore u borbi protiv upotrebe dezinformacija.”

Nije prvi put da je Lord Cameron postao žrtva lažnog poziva. Godine 2015. Downing Street bio je prisiljen preispitati sigurnosne procedure nakon što je s premijerom spojen lažni pozivatelj. Broj 10 rekao je kako je pozivatelj tvrdio da je Robert Hannigan, koji je u to vrijeme bio direktor vladine agencije za nadzor GCHQ. Lord Cameron prekinuo je poziv kada je postalo jasno da je riječ o prijevari. Navodno, nisu otkrivene osjetljive informacije.

Podstaknuti dolaskom nove tehnologije, duboki lažnjaci i lažno predstavljanje javnih osoba postali su uobičajena pojava posljednjih godina.

Istraga Kyiv Independenta u siječnju otkrila je kako se poznata ruska skupina za dezinformiranje također predstavljala kao Poroshenko u lažiranim videopozivima, s očiglednim ciljem sijanja nepovjerenja prema predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Poroshenko je bio predsjednik od 2014. do 2019., a i dalje je član ukrajinskog parlamenta.

You may also like