Home Izdvojeno Davor Filipović: Država mora moći sve, bez obzira na okolnosti!

Davor Filipović: Država mora moći sve, bez obzira na okolnosti!

by Ante R.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske, Davor Filipović govorio je u večerašnjoj emisiji “U ime naroda” o najvažnijim pitanjima koja zaokupljaju i brinu milijune hrvatskih državljana.

O energetici, cijenama, reakcijama države, odnosu države i poduzetnika, o međunarodnoj suradnji oko rješavanja energetskih i razvojnih pitanja, te zauzimanju pozicija Hrvatske u neposrednom međunarodnom okruženju.
“Kad sam došao u ministarstvo, dočekalo me puno izvrsnih ljudi, ali sam se suočio odmah i s dijelom starog mentaliteta koji na svaku promjenu reagira – ne može se. Rekao sam svima da ne pristajem na odgovor da se ne može. Mora se. Mi smo država…..” – iznio je svoja iskustva i osnovni model djelovanja Filipović na pitanje – s čim se susreo ulazeći u sustav, nakon znanstvenih analiza upravljanja ekonomijom.

Na pitanje, jesu li afere s kojima se dnevno suočavamo, isključivo izraz slabosti loših ili pogrešnih ljudi, ili su prvenstveno posljedica lošega i nefunkcionalnog sustava upravljanja, Filipović je odgovorio da se u svim okolnostima, pa i uz sustavne slabosti, može puno dobroga uraditi.

“Ja sam poslao nezavisnu reviziju u HEP, radimo dubinsko istraživanje svega u HROTE, moramo znati na čemu smo, da bi znali što napraviti. Ja od svakoga direktora javnih kompanija, od državnih tajnika, od svih, očekujem da se suoče s javnošću i odgovore na sva pitanja. Kad mogu ja, mogu i moraju i oni” rekao je Filipović.

Filipović je govorio o odnosu s Mađarima, naglasio da je najveća pogreška hrvatske države, prodaja INA-e, o suradnji s Amerikancima, s Hrvatima u BiH, naglasio je da nema rata s trgovcima, ali, kako je rekao – ako smo mi trgovačkom lancu mjesečne troškove energije smanjili za milijun eura, onda moraju znati da očekujemo pošten odnos prema našim građanima, jer država smo mi i postojimo zbog građana. Moramo biti fair arbitar”.

 

You may also like