Home Izdvojeno Dok bjesni rat u Europi u Francuskoj se obilježava 80. godišnjica invazije na Dan D

Dok bjesni rat u Europi u Francuskoj se obilježava 80. godišnjica invazije na Dan D

by Kristina B

Padobranci su u nedjelju skočili iz aviona iz Drugog svjetskog rata u nebo iznad Normandije u Francuskoj gdje je nekoć bjesnio rat. Razlog? Ovim skokovima počeo je tjedan obilježavanja sjećanja na žrtve savezničkih trupa koje su se, prije 80 godina, borile na plažama Normandije.

Dana 6. lipnja 1944., vojnici iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i drugih savezničkih nacija iz Europe i svijeta, kroz kišu vatre, izašli su na obalu kroz pet plaža.

Radić: Pred nama je krvav i težak posao, ali dat ćemo sve od sebe da Hrvatsku postavimo na zdrave temelje!

Cijeli tjedan bit će ispunjen događajima koji će uključivati ​​vatromete, skokove padobranaca, svečane komemoracije i ceremonije, a nazočni će biti američki predsjednik Joe Biden, britanski kralj Charles III., njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski predsjednik Sergio Mattarella i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Mnogi to vide kao priliku da sjećanja na ratne strahote prenesu na sadašnje generacije koje ponovno gledaju rat u Europi, u Ukrajini.

Putovanje američkog predsjednika Bidena dolazi u trenutku kada se u Ukrajini nastavljaju najsmrtonosnije borbe na kontinentu od Drugog svjetskog rata, a savezničke zemlje pokušavaju pronaći načine kako preokrenuti plimu protiv Rusije. Susret će također biti usmjeren protiv produbljivanja pukotina između SAD-a i mnogih europskih saveznika oko načina kako upravljati tekućim ratom Izraela i Hamasa u Gazi, navodi Associated Press.

Od ponedjeljka je oko pedeset američkih veterana, od kojih su neki sudjelovali u iskrcavanju 6. lipnja 1944., sletjelo u zračnu luku Deauville u Normandiji kako bi prisustvovali svečanostima.

Izvor: X profil predsjednika Francuske Emmanuela Macrona

Bijela kuća je potvrdila kako će se predsjednik Biden u Francuskoj sastati i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali “novim mogućnostima za nastavak i produbljivanje američke podrške Ukrajini”.

Biden je danas došao u Pariz, a u četvrtak će posjetiti sveto tlo u blizini plaža Normandije, gdje nizovi nadgrobnih spomenika obilježavaju grobove američkih vojnika koji su poginuli za okončanje Drugog svjetskog rata. Također će govoriti u petak na Pointe du Hoc, mjestu na francuskoj obali gdje su se vojni rendžeri popeli na obalne litice kako bi svladali nacističku obranu.

“Ključna odluka” za Ukrajinu: Kijev istaknuo pozitivne posljedice korištenja zapadnog oružja u obrani od Rusije

Rusija, koja je prije deset godina sudjelovala u obilježavanju 70. obljetnice iskrcavanja kao bivša saveznica protiv nacističke Njemačke, službeno je isključena iz ceremonija zbog svoje invazije na Ukrajinu.

Nekim ruskim predstavnicima ipak će biti dopušten pristup, kako bi odali priznanje ratnoj žrtvi ruskog naroda.

You may also like