Home Izdvojeno Domovinski pokret se oglasio povodom slučaja Matanić: “Istanbulska konvencija nije doprinijela ničemu kako bi se prava žena zaštitila.”

Domovinski pokret se oglasio povodom slučaja Matanić: “Istanbulska konvencija nije doprinijela ničemu kako bi se prava žena zaštitila.”

by Ante R.
Radić

Domovinski pokret se objavom oglasio na društvenoj mreži Facebook u kojoj su slučaj Dalibora Matanića komentirali osječka gradska vijećnica iz Domovinskog pokreta Jesenka Ricl i nositelj liste DP-a u 4. izbornoj jedinici Mario Radić. Jesenka Ricl je javno dala podršku svim ženama koje su prošle traumatično iskustvo zlostavljanja i uznemiravanja po spolnoj osnovi i pozvala da pokušaju pronaći adekvatne institucije za pomoć u takvim situacijama. Radić je prozvao odgovorne institucije i udruge za izostanak javne reakcije i osude takvog ponašanja, ističući GREVIO iz  Istanbulske konvencije. Također je u objavi spomenuta sporna tema oko izgradnje obiteljske kuće predsjednika Mosta Bože Petrova  i njegovom zahtjevu za subvencionirani kredit dok je bio predsjednik Sabora.

Objavu Domovinskog pokreta prenosimo u cijelosti:

“STOP ZLOSTAVLJAČIMA I POSRNULIM MORALNIM VERTIKALAMA!

Jesenka Ricl obratila se javnosti u ime svih žena i svoje kćeri.

“Prije nekoliko dana jedan zlostavljač priznao je da je seksualno zlostavljao i omalovažavao žene.”, ističe Ricl te dodaje: “Zlostavljač traži podršku obitelji, traži oprost što je specifično s obzirom na angažman u serijalu koji svjedoči o patnjama mladih žena na području Osijeka, regije i države. Zlostavljači se nalaze u svim sferama života, te obmanjuju javnost i ljude oko sebe.”

Ricl je javno dala podršku svim ženama uz poruku: “Pokušajte naći snage i obratiti se bližnjima, prijateljima i svojim obiteljima, a ako to ne možete, nađite instituciju koja će na adekvatan način moći reagirati i uvesti Vas u proces kroz koji će se moći zadovoljiti pravda.”

Ricl očekuje od Državnog odvjetništva da napravi izvide i nakon toga reagira. “Apeliram u ime svih žena da se svi ti procesi ubrzaju i da se povećaju kazne za kaznena djela seksualnog uznemiravanja i druga srodna kaznena djela. To su danas nama nepoznate žene, a već sutra meta napada mogu biti naše kćeri, sestre ili prijateljice.”, zaključuje Ricl.

„Matanić je umjetnički direktor HAVC-a, a direktora i ravnatelja HAVC-a imenuje Nina Obuljen Koržinek. Tu je vrlo jasna poveznica politike i nisam uopće vidio to isto ministarstvo da je reagiralo na sve ovo što se dogodilo. Isto tako nisam vidio ni gospođu Jelenu Veljaču iz #spasime da je reagirala na ovo, jednako kao i ostale udruge koje su trebale reagirati. Zašto GREVIO iz Istanbulske konvencije nije reagirao, a nas svih ovih dana izravno napadaju. GREVIO reagira samo kad se rodna ravnopravnost ugrozi. Prava žena i nasilnici njih ne zanimaju. Istanbulska konvencija nije doprinijela ničemu kako bi se prava žena zaštitila. Njihov način rada je krajnje ruban i degutantan“, rekao je Radić.

Mario Radić dotakao se još jedne bitne i sporne teme.

„Svi mediji su pisali o kući Bože Petrova i njegovom zahtjevu za subvencionirani kredit dok je bio predsjednik Sabora. No, nitko nije analizirao za koliko je, kad se pogledaju svi podaci, izrađena ta kuća. Iako je prosječna cijena gradnje 2018. godine bila 900 eura, gospodin Petrov je svoju kuću od 220 kvadrata izgradio za točno 463,15€/m2 – naravno, ako je suditi prema kreditima koje je prijavio u imovinskoj kartici i u APN-u. Dakle, ravno duplo jeftinije od prosječne cijene gradnje. Kako? Pa tako što je izvođač radova bila Partner grupa d.o.o. iz Metkovića koja je za vrijeme dok je Petrov bio gradonačelnik redovito radila za Grad Metković. Ponavljam, redovito, i da je zbog ovakve identične priče morao otići i bivši ministar poljoprivrede Tolušić, i njemu je ispod svake cijene izgrađena kuća u Virovitici. Projektant je bila tvrtka Pilon d.o.o., također je radila za Metković. Nakon što je Petrov prestao biti gradonačelnikom tim tvrtkama više nisu cvale ruže. Pilon je čak i u stečaju. Ako je Tolušić morao objasniti zašto mu je kuću gradio izvođač koji je redovito radio s njegovom županijom, mora i Petrov objasniti kako je napravio kuću duplo jeftinije nego ostali u Metkoviću te zašto mu je kuću gradila tvrtka koja je redovito radila s gradom dok je on bio gradonačelnik“, rekao je Mario Radić, javlja DP.

You may also like