“Osijek ističem kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je u krakom vremenu uspio uključiti sve vidove prometa u investicijski ciklus”, rekao je Butković novinarima u srijedu nakon potpisivanja ugovora u Ministarstvu. Resorni ministar nabrojao je još nekoliko projekata realiziranih u suradnji s Gradom Osijekom, kao što su podvožnjak u Ulici Leopolda Mandića, vrijedan 7 milijuna eura, izgradnja terminala za rasute terete (35 milijuna) i rekonstruirana zgrada željezničkog kolodvora (5 milijuna).

“Prošle je godine potpisan ugovor za 10 niskopodnih tramvaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijedan 25 milijuna eura, a tvrtka Gradski prijevoz putnika nabavila je 25 novih autobusa kroz dva projekta ukupne vrijednosti 6,7 milijuna eura”, kazao je Butković.

Modernizacija tramvajske infrastrukture ukupno stoji 45 milijuna eura

Na potpisivanju ugovora bio je i osječki gradonačelnik Ivan Radić koji je modernizaciju tramvajske infrastrukture istaknuo kao jedan od najvećih projekata na području Osijeka čija ukupna vrijednost iznosi 45 milijuna eura.

“Modernizaciju provodimo od proljeća 2022., a bit će gotova do proljeća iduće godine, čime ćemo dobiti 9,5 kilometra nove tramvajske mreže i 23 nova stajališta koja će biti prilagođena osobama s invaliditetom, što je sve uvjet za niskopodne tramvaje”, rekao je Radić. Grad Osijek ubrzo će predati Ministarstvu prometa zahtjev za još 10 novih niskopodnih tramvaja, dodao je Radić.

Iduće se godine očekuje završetak koridora 5C koji ide do mađarske granice, rekao je Butković. Također, osigurana su sredstva za autocestu Metković-Dubrovnik, koja je trenutno u postupku javne nabave. ”Sad je samo pitanje ugovaranja projekta i ishodovanja potrebnih dozvola, to je u postupku. Ne mogu s točnošću reći kada ćemo to ugovoriti jer moramo poštivati žalbeni postupak”, odgovorio je ministar.

Inicijativa ministarstva zaštite okoliša za zaštitu morskih životinja: U pozivu građanima podsjetili na važna pravila kojih se treba držati prilikom susreta

Pripremi za kibernetičke napade pridat će se veća pažnja

Što se tiče brze ceste prema zračnoj luci Dubrovnik, taj će se projekt nastaviti kad se riješi prijepor oko trase, odnosno kad se suglase Grad Dubrovnik i Dubrovačko neretvanska županija, napomenuo je Butković.

Nepuna dva dana nakon hakerskog napada na splitsku zračnu luku, resorni ministar navodi da se promet odvija redovito, a djelomično se osposobio sustav za prihvat putnika.

“U svakom slučaju, mi smo izloženi kibernetičkim napadima i morat ćemo se što bolje pripremiti, tako da će se sigurno određenim dijelovima edukacije predati veća važnost”, poručio je.

Na pitanje o povećanju plaća ministrima, Butković je kazao da posljednji rast plaća u državnoj i javnoj službi nije obuhvatio ministre, saborske zastupnike i lokalne čelnike. “Činjenica je da sam ja četrdeset i neki po plaći u Ministarstvu. Mislim da to nije normalno bez obzira tko obavljao tu funkciju”, kazao je Butković. – Hina.

Medved: Ne može se dovoditi u vezu djelo ubojice i njegov status hrvatskog branitelja