Home Izdvojeno ESKALACIJA BUNTA Danas u Hrvatskoj ima više pripadnika HOS-a nego u Domovinskom ratu, krivi su podjednako vlast i oporba

ESKALACIJA BUNTA Danas u Hrvatskoj ima više pripadnika HOS-a nego u Domovinskom ratu, krivi su podjednako vlast i oporba

by Ante R.

U Hrvatskoj se događa fenomen koji nije stran u demokratskim ni ne demokratskim sistemima, prije bi rekli da je proizvod nedemokratskih sistema, a primjenjiv u kvazi demokracijama u kojoj se pod krinkom političke stabilnosti provodi antidemokratska politika. Hrvatskoj se događa bunt mladih, nezadovoljstvo životnim uvjetima, odudaranja od ljudskih vrijednosti, pogotovo vrijednosti koje ti mladi zastupaju, a u ovom trenutku je zatiranje domovinskih vrijednosti, za koje društvo, pod tim se misli na politiku, kako vladajućih i oporbenih struktura koji u cilju nekakve kvazi političke stabilnosti izazivaju pojavu supkulture bunta kod mladih.

Supkultura ili potkultura, skup normi, sustava vrijednosti i obrazaca ponašanja, koje razlikuju jednu grupu ljudi od kulture šire zajednice kojoj pripadaju. Govoreći o supkulturi najčešće se govori o supkulturi mladih. Glazba ima veliku ulogu u nastajanju supkulturnih grupa. Članovi supkulturnih grupa međusobno se razlikuju, osim po stavovima i ciljevima, i po izgledu, vanjskim obilježjima, iako bi im se interesi trebali razlikovati, oni se neka stope u masu koju se ne može kontrolirati. Tada masa uzrokuje promjene koje je teško spriječiti, a najgori su pokušaji represije i zabrana jer izazivaju pojačanje bunta i razvoj neposluha o građanske norme i izazivaju kontraefekt i eskalaciju.Iskra koju izaziva bunt, u ovom slučaju bunt mladih na optužbe i najave progona od političkih struktura, vlasti i oporbe mogu izazvati požar nezadovoljstva i bijesa, a bunt nošen tim može prouzrokovati raskole u društvo gore nego ga je izazva neuspješni premijer i loš predsjednik i kršitelj Ustava, tvorac čuvene podjele na Mi ili Oni.

Neki moji prijatelji, koji su nazočili na koncertima u Imotskom, rekli su mi jedan zastrašujući detalj, a to je „da se nešto osjeti u zraku”. Mladima se obiteljski usađuju vrijednosti i žrtva Domovinskog rata, zašto obiteljski, jednostavno što te vrijednosti politika potiče i promovira s figom u džepu i na način kako njima odgovara. Mladi to vide, isto kao što vide da to rade sve političke strane, od vladajućih do oporbenih, nastojeći se dodvoriti nekome i nečemu, a takvo ponašanje je izvor bunta. Pretvarajući HOS u nekakvu ustašku, zločinačku formaciju, bez prihvaćanja da je HOS u ratu bila hrvatska ratna postrojba, radeći odmak od HOS-a iz vremena NDH, isto onako kako su Ukrajinci napravili s pozdravom „Slava Ukrajini”, hrvatske vlasti sve do danas proizvode nove HOS-ovce. Danas ih ima nekoliko desetaka tisuća više, a rastu iz dana u dan i oni su prijetnja bilo kojoj politici.

Dok ih vlast želi marginalizirati i represijom ušutkati i eliminirati, što je apsolutno pogrešno i izazvat će samo povećanje njihovog broja, oporba jeftinim pozivanjem na antifašizam i izjednačavanjem HOS-a iz Domovinskog rata i onog iz vremena NDH-a pokazuje strah od njih i nemoć političke artikulacije i shvaćanja problema.

POVRATAK VERBALNOG DELIKTA Zabranjeno voće je najslađe, a kažnjavanje za HOS-a obilježja i „Juru i Bobana” moglo bi izazvat lančanu reakciju

HOS je samo okidač, razlog za iskazivanje bunta, suština i pozadina problema je puno dublja, a razlog treba tražiti u samom društvu, egzistencijalnim problemima, zatiranju i falsificiranju povijesti i nacionalnog identiteta, te dodvoravanju, a toga ima ponajviše.

Da se radi o buntu mladeži govori jedan zanimljiv sociološki podatak, struktura posjetitelja koncerata Aleksandre Prijović i Marka Perkovića Thompsona je skoro ista. Velika većina ovih koji su u majicama s oznakama HOS-a pohodili koncerte u Imotskom, pohodila je i koncerte Prijovićke, no onda je netko dirnuo u svetinje, taj netko gadno će se opeći na tome.

VIDEO Jokić i društvo pjevali četničke pjesme u Parizu.Napali Amerikance, a onda udraili po Hrvatima

Što se događa u Hajduku? Riva glasno šapuće da su se pohvatali za junačka prsa Perišić i Gatuzo i da jedan mora otići

You may also like

Verified by MonsterInsights