Home Izdvojeno Europski sud za ljudska prava odbio Mamićevu tužbu!

Europski sud za ljudska prava odbio Mamićevu tužbu!

by Ante R.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak je objavio odluku u postupku što su ga odbjegli osuđenici Zdravko i Zoran Mamić pokrenuli protiv Hrvatske. Tužbu je bio podnio i Milan Pernar, poreznik kojem se sudilo zajedno s Mamićima, ali je on u međuvremenu preminuo, no prava na tužbu ostvaruju njegovi nasljednici.

ESLJP u četvrtak je odbio Mamićevu tužbu.
“Iako se ponašanje prvog i drugog podnositelja zahtjeva (Zoran i Zdravko Mamić) koje je predstavljalo zlouporabu izravno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi prema članku 6. Konvencije koje su priopćene Vladi tužene države (vidi stavke 75.-78. gore), Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmjereno na manipuliranje i ozbiljno ometanje pravosudnog sustava te iskorištavanje sustava zaštite ljudskih prava prema Konvenciji radi stjecanja koristi od vlastitog zloupotrebnog ponašanja na domaćoj razini (vidi stavke 138.-139. gore), treba imati posljedice na prihvatljivost njihovih cjelokupnih zahtjeva (usp. Safaryan protiv Armenije (odl.), br. 16346/10, §§ 20-21 i 30, 14. siječnja 2020.)”, navodi se, između ostalog, u odluci ESLJP-a.

Podsjetimo, Mamići su tvrdili da su im hrvatski sudovi povrijedili pravo na pravično suđenje tijekom prvog osječkog proces zbog izvlačenja novca iz Dinama, kao i tijekom žalbenog postupka, javlja N1,

You may also like

Verified by MonsterInsights