Home Izdvojeno FOTO VIDEO Diljem svijeta istražuju se krađe avionskih motora koji se ugrađuju u dronove iranske proizvodnje, evo što je dosad otkriveno

FOTO VIDEO Diljem svijeta istražuju se krađe avionskih motora koji se ugrađuju u dronove iranske proizvodnje, evo što je dosad otkriveno

by Ante R.

Nakon što su Ukrajinci u nedavno srušenom ruskom dronu iranske proizvodnje Mohadžer-6 pronašli zrakoplovni motor Rotax 912, istražitelji brojnih zemalja pokrenuli su istragu kojom žele povezati ranije krađe Rotaxovih motora iz ultralakih i lakih letjelica diljem svijeta s kriminalnim skupinama za koje se vjeruje da su povezane s Iranom i Rusijom. Evo što je dosad otkriveno

‘Upoznati smo s navodnom uporabom Rotaxovog motora ili krivotvorenog motora u određenim specifičnim situacijama koje uključuju iranske bespilotne letjelice Mohadžer-6 u područjima sukoba. Ovu situaciju shvaćamo vrlo ozbiljno. Bombardier nije ovlastio svoje distributere za opskrbu proizvođača vojnih bespilotnih letjelica u Iranu ili Rusiji’, izvijestila je kanadska tvrtka, a prenosi dobro obaviješteni portal The War Zone.
Priča o krađama Rotaxovih motora, posebice tipova 912 i 914, seže unazad više od 20 godina. Prema Rotaxovim podacima, između 2000. i 2021. ukradeno je više od 130 motora Rotax 912 i šest motora Rotax 914 diljem svijeta. Prva krađa zabilježena je u Njemačkoj, a posljednja na Floridi. Na vrhu popisa je Velika Britanija, u kojoj je zabilježeno 36 takvih krađa, a slijedi je Njemačka s njih 31. U SAD-u je ukradeno sedam motora, a u Rusiji četiri. Krađe su dosegnule vrhunac 2016. godine, tijekom koje je ukradeno 18 Rotaxovih motora, dok je prošle godine zabilježeno pet krađa prijavljenih austrijskom proizvođaču.
U istragu uključene i tajne službe

Zbog vala krađa Rotaxovih motora u Velikoj Britaniji tamošnje obavještajne službe pokrenule su operaciju Opal, u koju je uključena Udruga za lako zrakoplovstvo (LAA), a koja djeluje u sastavu Uprave za civilno zrakoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva. Iz LAA-e su ranije izvijestili da dosad nisu uspjeli otkriti gdje završavaju ukradeni motori i u koju svrhu. Prema navodima LAA-e, lopovi su u više slučajeva krađe izbjegli videonadzor tako što su provaljivali u stražnje dijelove hangara, a krali su uglavnom Rotaxove motore tipa 912 s relativno malim brojem radnih sati. Tvrde i da su motori uklanjani s letjelica kirurškom preciznošću.

Svjetski prvak u letenju mikrolakim avionima David Broom postao je žrtva krađe Rotaxovih motora 2017. i sumnja da iza toga stoje profesionalci. ‘Očito su točno znali što žele, gdje rezati i koji su dijelovi važni’, kazao je Broom za britanski zrakoplovni list Flyer. LAA je pak pozvala svoje članove da obrate dodatnu pozornost na sumnjive osobe u blizini zračnih luka te da o svemu obavijeste udrugu ili policiju. Britanske vlasti nisu jedine koje istražuju sofisticirane krađe motora Rotax 912. U Norveškoj je, naime, zabilježeno nekoliko ciljanih krađa Rotaxovih motora tipa 912, za koje tamošnja policija sumnja da su naručene. I u norveškim slučajevima motori su precizno skinuti s letjelica, a na mjestu događaja počinitelji su ostavili deke, kante ulja i vijke.

Iranac prošvercao motore tvrdeći da su za skutere

Ovdje su očito bili profesionalni lopovi’, rekao je Pål Vindfallet, zamjenik voditelja letačkog kluba i škole letenja Innlandet, dodajući da su lopovi rastavili motore do najmanjih dijelova. Krađe Rotaxovih motora izazvale su toliku zabrinutost u norveškoj zrakoplovnoj zajednici da je jedan pilot ugradio uređaj za praćenje u motor svojeg zrakoplova.

Motori Rotax prilično su česti, posebno u lakim i eksperimentalnim zrakoplovima općeg zrakoplovstva, a često završavaju na sekundarnom tržištu, premda potencijalno postoji i crno tržište za novije primjerke. Također je dobro poznato to da Iran, Rusija i Sjeverna Koreja imaju čitave mreže posvećene zaobilaženju sankcija i stjecanju raznih vojnih i dvonamjenskih tehnologija. Iako vjerojatno postoji mnogo načina da se Iran dočepa Rotaxovih motora, neimenovani rukovoditelj američke tvrtke za bespilotne letjelice koja posluje s vladom kazao je za The War Zone kako ne bi bilo iznenađujuće to da Iran nabavlja motore od kriminalaca.

Djelomično to potvrđuju i Reutersova izvješća o nedavno započetom suđenju u Frankfurtu dvojici Iranaca zbog krijumčarenja desetaka motora njemačke proizvodnje koji mogu pokretati dronove. Jedan od Iranaca optužen je za to da je između 2008. i 2009. putem svoje tvrtke isporučio Iranu 61 zrakoplovni motor, a prijavio ih je kao motore za vodene skutere, prenosi tportal.

You may also like