Home Izdvojeno Gruzijci žele pristupiti Europskoj uniji i NATO-u, Rusiji se to ne sviđa: Gruzijska predsjednica podnijela tužbu protiv zakona o stranim agentima

Gruzijci žele pristupiti Europskoj uniji i NATO-u, Rusiji se to ne sviđa: Gruzijska predsjednica podnijela tužbu protiv zakona o stranim agentima

by Kristina B

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili objavila je u ponedjeljak da je podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv zakona koji zahtijeva od organizacija koje primaju sredstva iz inozemstva da se registriraju kao strani agenti, čije usvajanje je izazvalo masovne prosvjede.

Zourabichvili je prenijela na Facebooku obraćanje svog predstavnika u parlamentu u kojem objašnjava da zakon krši klauzulu gruzijskog ustava prema kojoj se od vlade zahtijeva da poduzme sve moguće napore za pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u.

EU je zamrznuo integraciju Gruzije u blok pošto je je parlament poništio veto Zourabichvili na sporni zakon i usvojio ga u lipnju.

Zakon zahtijeva da se organizacije koje primaju više od 20 posto donacija iz inozemstva registriraju kao strani agenti, uz stroge zahtjeve otkrivanja podataka i novčane kazne za one koji prekrše mjeru.

Gruzijski i zapadni kritičari to nazivaju drakonskom mjerom za gušenje neslaganja, inspiriranom sličnim zakonodavstvom u Rusiji. Vladajuća stranka Gruzijski san tvrdi da je ta mjera nužna za zaštitu suvereniteta Gruzije.

Zourabichvili je izabrana 2018. godine uz potporu Gruzijskog sna, ali je do neslaganja s tom strankom došlo zbog, kako kaže, nedovoljne potpore integraciji Gruzije u EU. Postala je jedan od najoštrijih kritičara zakona o stranim agentima.

Predsjednica je posljednjih tjedana uložila napore u okupljanje koalicije oporbenih stranaka kako bi se smijenio Gruzijski san na parlamentarnim izborima 26. listopada, donosi Hina.

Trumpa krenulo u životu: Sud odbacio optužbe protiv njega

Tko je Salome Zourabichvili?

Salome Zourabichvili je francusko-gruzijska političarka i bivša diplomatkinja koja trenutno služi kao peta predsjednica Gruzije od 16. prosinca 2018. Zourabichvili je prva žena koja je izabrana za predsjednicu Gruzije, na šest godina .

Zourabichvili je rođena i odrasla u Parizu, gdje je pohađala neke od najprestižnijih francuskih škola. Od 1969. do 1972. studirala je na Institutu za političke studije u Parizu. Pohađala je magistarski program na Sveučilištu Columbia, School of International and Public Affairs, od 1972. do 1973. u New Yorku, SAD.

Između 1974. i 2004. Zourabichvili je radila u diplomatskoj službi za Ministarstvo vanjskih poslova Francuske u nekoliko veleposlanstava i francuskih predstavništava pri međunarodnim organizacijama. Bila je ministrica vanjskih poslova Gruzije od 2004. do 2005. Nakon što je napustila tu dužnost, 11. ožujka 2006. osnovala je političku stranku “Put Gruzije”.

Od 2006. do 2015. Zourabichvili je bio izvanredni profesor međunarodnih odnosa na Institutu za političke studije u Parizu. Vodila je promatračku skupinu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za sankcije protiv Irana u isto vrijeme od 2010. do 2015. Kasnije 2016. pobijedila je na izborima kao nezavisna zastupnica za parlament Gruzije.

12. studenog 2010. Zourabichvili je objavila svoje povlačenje s čela Gruzijskog puta.

Nakon što je izabrana za predsjednicu, Zourabichvili je naslijedila novi Ustav koji je stupio na snagu na dan njezine inauguracije, a koji je uklonio nekoliko ovlasti iz djelokruga predsjednika, koncentrirajući ih na parlament i ured premijera. Kao prva izabrana žena za predsjednicu Gruzije, zalagala se za prava i ravnopravnost žena putem društvenih mreža i političkih tribina, donosi The Women Leaders.

You may also like

Verified by MonsterInsights