Home Izdvojeno HAJDUK POSTAJE DOM STARACA Na Poljudu slažu veteransku ekipu, Rakitić i Džeko na ulaznim vratima

HAJDUK POSTAJE DOM STARACA Na Poljudu slažu veteransku ekipu, Rakitić i Džeko na ulaznim vratima

by Ante R.

Nikola Kalinić ne staje. Na meti mladog sportskog direktora Hajduka nalazi se i – Ivan Rakitić (36). Proslavljeni hrvatski reprezentativac spreman je doći na Poljud, unatoč činjenici da ima još godinu dana iznimno bogatog ugovora s Al-Shababom. Rakitić je po svim dostupnim informacijama spreman odreći se velikog novca kako bi zaigrao za Hajduk.

Rakitića nema potrebe predstavljati. Srebrni iz Rusije 2018., igrač sa 106 nastupa za Vatrene, te čak 310 za Barcelonu. Igrač za kojeg je veliki Jose Mourinho svojevremeno rekao da je jedan od najpodcjenjenijih igrača na svijetu. Rakitić sada već ima 36 godina pa će se netko zapitati u kakvom stanju dolazi. U Saudijsku Arabiju otišao je u veljači ove godine, te je za Al Shabab od tada odigrao 8 utakmica u kojima je zabio jedan gol uz jednu asistenciju.

Međutim, prošlu jesen Rakitić je igrao na vrhunskoj razini. Odigrao je kao igrač Seville šest utakmica u Ligi prvaka, te još 18 u La Ligi. U velikoj većini tih utakmica bio je starter, često i kapetan Seville. Sevillu je napustio nakon razgovora s trenerom koji mu je rekao da ga više ne vidi kao startera, te da bi na proljeće više sjedio na klupi, a to Rakitić nije želio prihvatiti. S druge strane, Al Shabab mu je nudio ogroman ugovor, pišu sportske/jutarnji.

Rakitićeva želja za odlaskom iz Saudijske Arabije nije nikakvo iznenađenje, pregršt je europskih igrača koji nakon nekog vremena shvate kako tamo ne žele više igrati, odnosno živjeti. Saudija im donosi goleme novce, ali donosi i određena ograničenja koja igračima koji tamo žive s obiteljima postaju prevelik teret. Stoga se dio njih brzo želi vratiti u Europu.

Rekli smo da Rakitić ima još godinu dana ugovora s Al Shababom. Ne vjerujemo da će mu oni praviti problem ako ga poželi raskinuti, ali jednako tako morat će biti spreman zaboraviti novce koje bi dobio da tamo ostane. A riječ je o 15 milijuna eura, koliko se neslužbeno priča da Rakitić ima za cijelu sezonu. Hej, 15 milijuna!?

Je li moguće da bi se Rakitić odrekao tolikog novca? Je, ako se obitelj tamo više ne vidi. Zaradio je Rakitić tijekom karijere dovoljno, pa se može odreći tolikog novca. Premda je jako malo igrača koji bi samo tako “prebrisali” toliki novac. Jasno je i da Hajduk Rakitiću ne može ponuditi ni 10 posto tog novca. Možda može pet posto (oko 750.000 eura za sezonu), ali više od toga ne.

Treba li Rakitić Hajduku? Ako bi igrao približno onako kako je igrao u Sevilli prošle jeseni, bio bi daleko najbolji vezni igrač na Poljudu. Rakitićeva klasa i iskustvo nemjerljivo su iznad svega što Hajduk ima, ali naravno da i Raketa mora biti u dobrom tjelesnom stanju, te mora biti motiviran kako bi mogao donijeti Hajduku ono što bi se od njega očekivalo.

Jedini kreativan igrač kojeg Hajduk u ovom trenutku ima u svlačionici je Filip Krovinović, koji je u prošloj sezoni imao previše loših utakmica. Zasigurno bi u nekom lošijem periodu završio na klupi za pričuve, ali Hajduk za Krovinovića nije imao zamjenu, nije imao igrača koji bi mogao povezati igru. Rakitić bi i s te strane Hajduku donio veliku vrijednost, a zasigurno bi skinuo veliki teret s Krovinovićevih leđa, jer ovako je on stalno bi taj koji je uvijek bio po pritiskom.

Rekli smo da Rakitićevih 36 godina nije problem ako je u dobrom tjelesnom stanju, a trebao bi biti. Međutim, znamo da Hajduk već ima Perišića (35), a i Edin Džeko (38) je sve bliži Poljudu. Mogu li tri tako važna igra u tako poznim nogometnim godinama dati Hajduku dovoljno energije i motorike bez koje će još jedan lov na naslov ostati bez konačne nagrade?

Kalinić i trener Gattuso sigurno o tome pomno promišljaju. Perišić je već na Poljudu, te bi sa svakim treningom i utakmicom trebao rasti. Hajduk ima kroničan manjak krilnih igrača, pa mu je Perišić i s te strane neophodan. Džeko je pak golgeter koji je u prvenstvu Turske u prošloj sezoni igrajući za Fenerbahče zabio 25 golova. U ligi koja je bitno jača od naše, u klubu koji je bitno jači od Hajduka. Takvog Džeku ne odbijaš, nego činiš sve što možeš da ga dovedeš, premda ima 38 godina.

Rakitić je pak majstor veznog reda, igrač koji spaja obranu i napad, onaj koji svojim vezom diktira ritam utakmice. Hajduk takvu klasu nema. Iza Rakitića je nevjerojatna karijera. kad pogledaš gdje je sve igrao i što je sve napravio i osvojio moraš se zapitati od kud mu uopće ideja da želi igrati za Hajduk? Isto vrijedi i za Džeku.

Dovest će ih Nikola Kalinić obojicu ako će moći, Gattuso mu je već dao “zeleno”. Gattuso očito ima viziju kako će se takvi “senatori” uklopiti u njegov način igre, a prije svega u njegov nemilosrdan način rada. Gattuso je prije odlaska u Sloveniju dogovorio još jednu utakmicu, ovaj put u subotu protiv Posušja. Ponovno će biti zatvorena za javnost. Talijan želi što je moguće više pripremnih utakmica kako bi igrači prije prihvatili zahtjeve koje je postavio ispred njih.

Ako takav Gattuso želi u svlačionici i Džeku i Rakitića, onda nema potrebe za pričama o tome koliko tko ima godina. Nego Nikola Kalinić treba napraviti sve što može da ih obojicu dovede…