Home Izdvojeno HND / Mikleušević Pavić/ i SNH / Maja Sever/ : Podrška žrtvama seksualnog uznemiravanja na HRT-u: Traže smijenu odgovornih uključujući i ravnatelja Bačića.

HND / Mikleušević Pavić/ i SNH / Maja Sever/ : Podrška žrtvama seksualnog uznemiravanja na HRT-u: Traže smijenu odgovornih uključujući i ravnatelja Bačića.

by Ante R.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izrazili su srijedu podršku svim žrtvama seksualnog uznemiravanja na HRT-u i u drugim medijima, a potpredsjednik HND-a Goran Gazdek poručio je kako cjelokupno vodstvo javne televizije mora otići.

Predsjednica Ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji Sanja Mikleušević Pavić upozorila je na “dubiozne poteze i poruke vodstva HRT-a” vezane uz seriju tekstova iz tjednika Nacional o seksualnom uznemiravanju na tom javnom servisu.

Mikleušević Pavić: Vrh HRT-a ne želi neovisnu istragu o slučaju

“Vrh HRT-a vrlo teške optužbe o seksualnom uznemiravanju svodi na poljuljane međuljudske odnose i pokušaje smanjivanja rejtinga i gledanosti HRT-a. Ne znam jesmo li ikada u javnom prostoru čuli nešto takvo”, naglasila je Mikleušević Pavić.

Javni servis, koji bi trebao biti svjetionik medijske i svake druge borbe protiv ovakvih oblika ponašanja, ne želi o tome provesti neovisnu istragu, a ona koju je proveo glavni ravnatelj bila je tek farsa puna propusta, rekla je Mikleušević Pavić.

“Zastrašujuće je i poražavajuće da zakonski zastupnik HRT-a Kazimir Bačić ne pokazuje ni minimalnu razinu solidarnosti prema prijaviteljicama, već u priopćenju nabraja svoje uspjehe”, kazala je.

Upozorila je da su se tijekom istrage tog slučaja na HRT-u sučelili prijaviteljica i osoba koju je prijavila za seksualno uznemiravanje, uz nazočnost ostalih rukovoditelja od kojih baš nitko na to nije reagirao, pri čemu prijaviteljica nije dobila izvještaj o istrazi koju je glavni ravnatelj proveo, nego je o svemu saznala iz medija.

HND i SNH traže neovisnu i temeljitu istragu, a od Bačića osnivanje povjerenstva koje bi omogućilo anonimnost i promjenu u sustavu utvrđivanja činjenica na HRT-a, koji se pokazao nedostatnim.

“Gospodine Bačiću, vaša istraga je pokazala brojne manjkavosti. Ta upornost u opstrukciji utvrđivanja što se događa jasno govori o tome da vodstvo HRT-a želi ovu temu što prije gurnuti na margine, iako je duh iz boce odavno izašao”, poručila je Mikleušević Pavić.

Hvala kolegicama koje nam se javljaju i imaju povjerenja u nas, a nemaju povjerenja u sustav. Ovakav HRT nije na čast europskoj Hrvatskoj ni njezinim temeljnim vrijednostima, naglasila je Mikleušević Pavić.

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek izrazio je podršku kolegicama s HRT-a, ali i svima ostalima koji su trpjeli zlostavljanje u bilo kojem drugom hrvatskom mediju.

“Sve ih pozivam da nam se obrate uz zajamčenu anonimnost, stat ćemo iza njih u njihovoj borbi da razotkrijemo takve stvari”, kazao je Gazdek.

Gazdek upozorio na skandaloznu poruku rektora Borasa

Pritom je upozorio i na nedavni slučaj vezan uz novinarku portala Telegram Doru Kršul, koja je pisala o slučajevima seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu, zbog čega ju je rektor Damir Boras u skandaloznom priopćenju nazvao “opsesivnom novinarkom”.

“Zbog svega što se događalo proteklih mjeseci i godina HND smatra da kompletno vodstvo HRT-a, bez iznimki, mora otići”, kazao je Gazdek pozvavši novinare da istražuju takve teme te da ih pritisci s HRT-a i Sveučilišta ne obeshrabre u istraživanju.

Na HRT-u postoji kriza u upravljanju na svim razinama, pa HND i SNH pozivaju Vladu, Ministarstvo kulture i medija, te saborske odbore za ravnopravnost, odbore za informiranje i informatizaciju medija da održe hitnu sjednicu o stanju na HRT-u.

Hina

You may also like