Home Izdvojeno Hoće li Ustavni sud prekinuti ovaj izborni cirkus. Nekoliko je opcija u igri, pa i ona da vrati saborske zastupnike u saborske klupe.

Hoće li Ustavni sud prekinuti ovaj izborni cirkus. Nekoliko je opcija u igri, pa i ona da vrati saborske zastupnike u saborske klupe.

by Ante R.
Predsjednik Zoran Milanović

Zoran Milanović i dalje ne poštuje upozorenje Ustavnog suda i otvoreno sudjeluje u kampanji, uporno tvrdeći da mu Ustavni sud ne može ništa, no je li baš tako.

Do kada će Ustavni sud tolerirati ovakvo ponašanje Milanovića pitanje je samo hrabrosti suda i sudaca i hoće li prekinuti ovu cirkusijadu i početi primjenjivati svoje ovlasti. Ustavni sud ima nekoliko načina iz svoje domene nadležnosti da sve to prekine, od zaustavljanja izborne utrke i otkazivanja datuma izbora, pa sve do vraćanja saborskih zastupnika u Sabor do ustavnog roka saziva, a to je sredina srpnja i određivanja novog datuma izbora, a to je najkasnije dva mjeseca od isteka ustavnog roka, što znači da Ustavni sud može raspisati izbore i u rujnu.

Ustavni sud, ako misli prekinuti ovu izbornu šaradu, trebao bi reagirati u najbržem mogućem roku i spriječiti Milanovića da i dalje otvoreno sudjeluje u kampanji, naziva sebe premijerskim kandidatom, svjesno se svrstavana jednu stranu i direktno sudjeluje u protežiranju jedne političke opcije što nije u skladu s njegovim ustavnim ovlaštenjima. Potpuno je netočno da on to smije, može, ali ne smije i tu postoji kvaka gdje ga Ustavni sud može spriječiti u nakani da opstruira izborne procese.

Ustavni sud shodno svojim ovlastima, može prekinuti kampanju, poništiti datum održavanja izbora i odrediti izbore za neki drugi datum, od dana donošenja odluke sve do zadnjeg mogućeg datuma, a to je 15. rujna. Sadašnjem sazivu Sabora ustavni rok saziva izlazi 22. srpnja i ako smatra potrebnim, Ustavni sud ima ovlasti vratiti saborske zastupnike u Sabor sve do isteka tog ustavnog roka, te raspisati izbore u ustavnom roku od 30 do 60 dana. Za pretpostaviti je da to ne bi bilo u sred ljeta već zadnji mogući datum, a to je 12. rujna.

Dakle, više datum izbora ne bi određivao Milanović već Ustavni sud, ali tu i vlada može upetljati svoje prste donošenjem odluke o nesposobnosti predsjednika država da obavlja tu dužnost. Znači odluku donosi Vlada, ne Sabor i nije potrebna dvotrećinska većina. U slučaju da vlada proglasi Milanovića nesposobnim za obnašanjem dužnosti, dužnost privremenog predsjednika preuzima predsjednik Sabora.

Hoće li Ustavni sud odlučiti za nastavak cirkusijade i nepoštivanje Ustava te napraviti presedan i hoće li vlada napraviti presedan vidjet ćemo vjerojatno ovaj tjedan, jer ako to ne napravi ovaj tjedan, mala je vjerojatnost da će do toga doći.

You may also like