Home Izdvojeno Hrvatski branitelji ukrajinskim braniteljima: Resocijalizacija u Savudriji

Hrvatski branitelji ukrajinskim braniteljima: Resocijalizacija u Savudriji

by Kristina B

Ukrajinske veterane koji trenutno borave u Hrvatskoj u programu resocijalizacije posjetio je danas gradonačelnik grada Lavova Andriy Sadovyi, istaknuvši važnost tog projekta koji se provodi u savudrijskom Kampu Veli Jože.

Sadovyi je zahvalio organizatorima projekta i hrvatskim braniteljima na velikoj pomoći koju pružaju ukrajinskim veteranima te istaknuo kako je grad Lavov do sada primio više od 17.000 ranjenika koji se rehabilitiraju, izvješćuje HINA.

Grad Lavov i UNBROKEN fondacija ulažu velike napore kako bi mentalno vratili ljude u svakodnevni život, dodao je te istaknuo kako jedan tjedan sudjelovanja u tom projektu resocijalizacije zamijeni mjesec dana konvencionalnog liječenja.

Ukrajinski branitelji sudjeluju u završnom dijelu programa resocijalizacije koji se provodi od 3. do 12. lipnja, a koji je započeo 2023. u Hrvatskoj te se nastavio provoditi u Ukrajini kao projekt prijateljstva i zajedništva dvije države, podsjeća u priopćenju Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic.

Program resocijalizacije provodi se kao doprinos hrvatskih branitelja ukrajinskim braniteljima za njihov što brži oporavak s ciljem vraćanja u svakodnevne tokove civilnog života, a sudjeluju ukrajinski branitelji, uključujući i osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u teškim akcijama i borbama u Mariupulju, zatim Buči, Izjumu te sudionici specijalne postrojbe Azova.

Program resocijalizacije ukrajinskih organiziraju Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i partneri projekta UNBROKEN fondacije iz Lavova uz podršku hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova i grada Lavova, a provode ga hrvatski veterani te instruktori ronjenja koji su ujedno i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

Putinov egzistencijalni problem: Nema dovoljno Rusa

„Na poziv gradonačelnika grada Lavova u travnju ove godine prezentirali smo program u Ukrajini ministrici ukrajinskih branitelja Juliji Laputini, gradonačelniku grada Lavova, Andriy Sadovy i UNBROKEN fondaciji te dogovorili dolazak jedne grupe branitelja u Hrvatsku s ciljem prenošenja znanja i iskustva naših branitelja ukrajinskih braniteljima za što bolji i brži oporavak ukrajinskih branitelja. Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo-Adriatic već više od 20 godina provodi program resocijalizacije hrvatskih branitelja te posjedujemo ogromno iskustvo. Volonterski doprinos ovom projektu pružili su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pripadnici specijalne policije, policije, gardijskih brigada, dragovoljci i veterani Domovinskog rata“, istaknuo je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, navodi Rijeka danas.

Čelnik Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut naglasio je da su Hrvatska i druge zemlje Europe uz Ukrajinu te kako će Hrvatska nastaviti pružati pomoć, bilo materijalno ili kroz programe psihosocijalne pomoći i podrške.

You may also like