Home Izdvojeno Ispod radara prošla Putinova rošada u Hrvatskoj: U Zagreb stigao njegov novi veleposlanik, upravo je predao vjerodajnice Milanoviću

Ispod radara prošla Putinova rošada u Hrvatskoj: U Zagreb stigao njegov novi veleposlanik, upravo je predao vjerodajnice Milanoviću

by Kristina B

Ruska Federacija ima novog veleposlanika u Hrvatskoj. Kako je objavljeno iz Ureda predsjednika, novi veleposlanik Aleksander Nurizade je predao vjerodajnice predsjedniku Zoranu Milanoviću. U pratnji veleposlanika na Pantovčaku je bio ministar savjetnik Andrej Kiseljev, javlja Telegram.hr.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, ravnatelj Uprave za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Petar Mihatov i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku Ureda predsjednika Ivan Mutavdžić.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odluku o imenovanju Nurizadea donio još 7. svibnja.

Nakon sastanka s Putinom konačno došao red i na Zelenskog: Orban u Kijevu predaže prekid vatre, a Zelensky pravedan mir

Nesterenkovi zdravstveni problemi?

Ovaj 65-godišnji ruski diplomat je diplomirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose 1982. U njegovoj biografiji stoji kako govori engleski i talijanski jezik, a u diplomatskoj službi je cijeli radni vijek. U dva je navrata bio generalni konzul Ruske Federacije u Italiji, a od ožujka 2021. je bio direktor Odjela za rad sa sunarodnjacima u inozemstvu ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Nurizade je na mjestu ruskog veleposlanika u Hrvatskoj naslijedio Andreja Nesterenka. A da se sprema promjena u ruskoj ambasadi u Hrvatskoj dalo se naslutiti prije nekoliko mjeseci. Naime, kada je nakon smrti Putinova kritičara Alekseja Navaljnog Radmanovo Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Nesterenka, na Zrinjevcu se pojavio jedan djelatnik ruskog veleposlanstva.

Nesterenko je svoj izostanak opravdao zdravstvenim razlozima. Jesu li navodni zdravstveni problemi razlog zbog kojih je Nesterenko naprasno i nakon samo tri godine napustio Zagreb nije poznato, ali nagađa se kako mu je posao u Hrvatskoj bio zadnji u diplomatskoj karijeri te da odlazi u mirovinu.