Home Izdvojeno Izetbegović: ‘Čović se jučer odrekao trećeg entiteta, a Dodik je bio agresivan i drzak‘

Izetbegović: ‘Čović se jučer odrekao trećeg entiteta, a Dodik je bio agresivan i drzak‘

by Ante R.

Čelnik SDA komentirao je online debatu koju je organizirao ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović ocijenio je danas da je jučerašnja online sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija bila važna za BiH, te da su na njoj neki pokazali svoje istinske stavove, ali su onda reterirali, javlja Klix.ba.

Sjednicu je organizirao ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja koji u ovom trenutku i predvodi Vijeće sigurnosti, a sudjelovali su lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik, dok je Izetbegović odbio upozorivši na činjenicu da je na nju trebalo biti pozvano Predsjedništvo BiH.

“Sinoć smo mogli čuti Čovića koji je kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim. Dodik koji je bio vrlo agresivan i drzak te koji je pokušao u svom stilu razgovarati i sa svjetskim diplomatima na kraju je kazao da je spreman otići s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i skinuti ploču na kojoj je ime ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama”, podsjetio je Izetbegović.

Ipak, kaže Izetbegović, Dodik je potpuno drugačije završio nego što je počeo, naglašavajući da je bila dobra odluka da on na tom sastanku ne sudjeluje.

“Trebali su pozvati tri člana Predsjedništva BiH koji predstavljaju ovu državu ili Dom naroda PSBiH, a ne neki asimetrični, iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu, pa sada i Rusi pokušavaju to pratiti. Svi su jučer dobili dobru i korisnu lekciju”, stava je Izetbegović, prenosi Jutarnji list.

Da je Izetbegović sudjelovao na sastanku, na neki način prihvatio bi se princip da se bira kao sa švedskog stola “nećemo članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića kako je urađeno u Zagrebu i Beogradu, odnosno birat ćemo malo iz Predsjedništva, malo iz Doma naroda”.

“Time se sve svelo na tri konstitutivna naroda. Da sam prisustvovao tome, to bi onda bila prepirka predstavnika konstitutivnih naroda. Ovako je Inzko, čija je pozicija drugačija i kojeg je Dodik ružno napao, predstavljao stanje u BiH i to je puno bolje nego da to radi bošnjački predstavnik”, istaknuo je Izetbegović.

You may also like