Home Izdvojeno Izlazne ankete diljem Europe: Svi broje glasove, desnica u uzletu

Izlazne ankete diljem Europe: Svi broje glasove, desnica u uzletu

by Kristina B

Ankete javnog mnijenja predviđaju povijesne dobitke za radikalne desničarske stranke. Takav bi ishod mogao promijeniti ravnotežu snaga u jedinoj demokratski izabranoj instituciji EU-a i dati desničarskim snagama više utjecaja nego ikad na politike EU-a. Na kocki je i tko će preuzeti kormilo europskih institucija u Bruxellesu, uključujući Komisiju i Vijeće, a izbori bi trebali pokrenuti utrku za najviše pozicije u EU, navode Euro News u svom specijalnom programu.

Izlazne ankete dale su stranci desnog centra CDU vodstvo u Njemačkoj i krajnje desnoj Slobodarskoj stranci (FPÖ) u Austriji.

U Danskoj su izbori bili uzdrmani nasiljem jer je danska premijerka pretrpjela napad u Kopenhagenu u petak navečer (7. lipnja) nedugo nakon predizbornog skupa.

Slovački mediji također su izvijestili o preliminarnim rezultatima koji sugeriraju da je socijalno-liberalna Progresivna Slovačka pobijedila populističku stranku Smer premijera Roberta Fica.

NACIONALNI SKUP POBIJEDIO JE MACRONOVU RENESANSNU STRANKU S TREĆINOM GLASOVA

Krajnje desna stranka Nacionalni skup, koju vodi 28-godišnji Jordan Bardella, osigurala je nevjerojatnih 31,5 posto glasova u Francuskoj — prvi put da je jedna francuska stranka osvojila više od 30 posto na europskim izborima od 1984. godine.

Ono što je ključno, to je dvostruko više od broja glasova koje je osvojila centristička Renesansna stranka predsjednika Emmanuela Macrona (15,2%), koja je izbjegla dvostruku sramotu tijesnom pobjedom nad Socijalističkom strankom za drugo mjesto.

Socijalisti, koje je na ovim izborima vodio Raphael Glucksmann, dobili su zamah tijekom prošlog mjeseca svojim neskrivenim pro-EU stavom, dok vodeća kandidatkinja Renesanse stranke Valérie Hayer, 38-godišnja zastupnica u Europskom parlamentu, uglavnom nije uspjela inspirirati biračko tijelo i stranku vodstvo.

VON DER LEYEN I WEBER SLAVE POBJEDU KONZERVATIVACA U NJEMAČKOJ

Ursula von der Leyen i Manfred Weber, dva glavna lica Europske pučke stranke (EPP), oglasili su se na društvenim mrežama kako bi proslavili pobjedu konzervativaca u Njemačkoj.

Prema izlaznim anketama, savez CDU-CSU je udobno pobijedio na izborima u zemlji, zaradivši 30 zastupnika u Europskom parlamentu i gotovo 30% svih glasova.

“Sretan sam zbog izvrsnog rezultata CDU-a i CSU-a!” rekla je von der Leyen koja se natječe za drugi mandat na čelu Europske komisije. “Imali smo prave teme. Birači su to potvrdili.”

Weber je opisao CDU-CSU kao “bedem” protiv krajnje desnice Alternative za Njemačku (AfD), za koju se predviđa da će u Bruxelles odvesti 17 europarlamentaraca. Weber je zatim udario po vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Scholza, rekavši da “više ne može doprijeti do ljudi”. Birači su kaznili tri stranke Scholzove izvršne vlasti, posebice Zelene, koji su, čini se, pali s 21 na 12 zastupnika u Europskom parlamentu.

POBJEDA KOALICIJE DESNOG CENTRA GERB/SDS U BUGARSKOJ

S 26,2% glasova, vjeruje se kako je konzervativna populistička vladajuća koalicija osvojila najviše mjesta, osiguravši 6 od 17. Odmah iza, na drugom mjestu, nalazi se centristička koalicija (Nastavljamo promjene, Volt Bugarska i Demokratska Bugarska ) s 15,7 posto. Treća je ekstremno desna stranka Preporod.

Ovo je značajna pobjeda za Preporod jer su 2019. godine osvojili samo 1% glasova i nisu osigurali nijedno mjesto.

KONZERVATIVCI I SOCIJALISTI IZJEDNAČENI NA MALTI

Malta, notorno dvostranačka država, podijeljena je, prema prvim procjenama koje je objavio Europski parlament. Laburistička stranka premijera Roberta Abele dobila bi tri zastupnika u Europskom parlamentu s 44,67%, što je pad od četiri koliko ih ima danas. Istodobno, Nacionalistička stranka, koja spada u konzervativnu obitelj, dobila bi još tri zastupnika u Europskom parlamentu, u odnosu na sadašnja dva, s 42,52 posto glasova.

Roberta Metsola, aktualna predsjednica Europskog parlamenta, dolazi iz Nacionalističke stranke i stoga joj je zajamčeno da će biti ponovno izabrana za zakonodavca.

KONZERVATIVCI POBJEĐUJU VRLO TIJESNO U ŠPANJOLSKOJ

Konzervativci Partido Popular (PP) tijesno su pobijedili na izborima u Španjolskoj, pokazuje izlazna anketa RTVE-a i Forta.

S 32,4 posto glasova, PP bi dobio između 21 i 23 zastupnika u Europskom parlamentu, u odnosu na sadašnjih 13. No, socijalisti premijera Pedra Sáncheza drže se čvrsto s 30,2 posto glasova i 20 do 22 zastupnika u Europskom parlamentu, u skladu s 21 koliko imaju danas. Krajnje desna stranka Vox poboljšala bi svoju zastupljenost sa sadašnja 4 povećati na 6 ili 7 zastupnika u Europskom parlamentu. Ljevičarski savez Sumara, mlađeg partnera Sánchezove koalicije, osigurao bi 3 do 4 mjesta, dok bi Podemos, još jedna ljevičarska stranka, dobio između 2 i 3 zastupnika.

Međutim, najveće iznenađenje u zemlji je iznenadna erupcija Se Acabó La Fiesta (“Zabava je gotova”), stranke koju je ove godine osnovao Alvise Pérez, najpoznatiji na društvenim medijima, koja sebe opisuje kao antiestablišment, ali je analitičari povezuju s desnim populizmom. Prema istoj anketi, Se Acabó La Fiesta bi u Europski parlament ušla s 2 do 3 zastupnika.

KAKO STOJE ZELENI?

U Nizozemskoj je savez između socijalista i Zelenih došao na vrh, s osam zastupnika u Europskom parlamentu, protiv sedam koje je osigurao krajnji desničar Geerta Wildersa, prema trenutnim brojkama.

Zasad mješoviti rezultati za Zelene. Solidna 2 mjesta za Austriju, jedno mjesto u Latviji, moguće jedno mjesto u Hrvatskoj (Možemo), i naravno još uvijek dobar rezultat iz Nizozemske”, istaknuo je u zasebnoj objavi na društvenim mrežama.

U Njemačkoj je stranka, koja je dio vladajuće koalicije Olafa Scholza, žestoko kažnjena, pala je s 21 na 12 zastupnika u Europskom parlamentu, prema izlaznoj anketi koju je objavio ARD. To je najveće smanjenje rejtinga u zemlji.

“Budimo iskreni. Ovo je vrlo razočaravajuće”, rekao je Bas Eickhout, jedan od vodećih stranačkih kandidata, osvrćući se na početne brojke iz Njemačke.

 

You may also like