Home Izdvojeno Joe Biden u Berlinu: Nepokolebljivi u podršci Ukrajini i u ulaganju u zajedničku sigurnost i budućnost
Oglas

Joe Biden u Berlinu: Nepokolebljivi u podršci Ukrajini i u ulaganju u zajedničku sigurnost i budućnost

by Kristina B

Potpora Ukrajini i situacija na Bliskom istoku u fokusu su razgovora i američkog predsjednika Joea Bidena s njemačkim čelnicima. Bidenov oproštajni posjet Berlinu prvotno je bio planiran prije tjedan dana, ali je odgođen zbog uragana na Floridi. Biden je sudjelovao i na sastanku “četvorke” s kancelarom Scholzom, francuskim predsjednikom Macronom i britanskim premijerom Starmerom.

“Pred nama je vrlo teška zima. Ne smijemo odustati. Moramo održati našu potporu. I moramo tako nastaviti sve dok Ukrajina ne ostvari pravedan i trajan mir u skladu s Poveljom UN-a”, rekao je Biden.

Kao gesta zahvalnosti predsjednik na odlasku za doprinos u transatlantskim odnosima, odlikovan je najvišim njemačkim ordenom za zasluge. Kao svojedobno i George Bush stariji za potporu njemačkom ujedinjenju.

“5. studenog samo Amerikanci imaju pravo birati. Ali i mi Europljani možemo izabrati da učinimo svoj dio i ostanemo nepokolebljivi u podršci Ukrajini, ulaganjem u našu zajedničku sigurnost i budućnost – i da, kao što ste vi učinili, gospodine, ostanemo uz transatlantsko savezništvo, bez obzira na sve”, rekao je Frank-Walter Steinmeier, njemački predsjednik.

Bidenov posjet dolazi u vrijeme rastućih sumnji u budućnost zapadne pomoći Ukrajini, zbog mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Njemačka je, nakon SAD-a, drugi najveći donator Ukrajini kojoj je osigurala oružje poput borbenih tenkova Leopard 2, raketa Patriot i sustava protuzračne obrane IRIS-T.

VIDEO/ Branka Lozo, kandidatkinja za predsjednicu DOMiNO: Želim utješiti hrvatski narod umoran od nepravde i neizvjesnosti!

“Ukrajina ima našu bezuvjetnu potporu. A što se tiče Putina, mislim da je ovaj put pogriješio. On ovaj rat ne može dobiti. Svi mi zajedno, članice skupine G7, odlučili smo podržati Ukrajinu zajmom od 50 milijardi dolara do kraja godine. Jednako tako obvezali smo se stvoriti još jači NATO, koji može obraniti svaki milimetar svojeg teritorija. Istodobno, osiguravamo da NATO ne postane strana u ratu kako ne bi došlo do mnogo veće katastrofe”, rekao je Olaf Scholz.

“Sjedinjene Države i Njemačka dva su najveća saveznika Ukrajine u borbi za preživljavanje i slobodu, u borbi za neovisnost. U očekivanju teške zime moramo im pružiti svu pomoć koja im je potrebna”, istaknuo je Joe Biden.

Volodimir Zelenski upozorio je da Sjeverna Koreja šalje 10 tisuća vojnika na ukrajinsku frontu. U svom “planu pobjede” ne traži samo dopuštenje za upotrebu zapadnog oružja dugog dometa za napade na ruske ciljeve nego i trenutni poziv za pridruživanje NATO-u, o kojem ne postoji konsenzus.

“Jačanje Ukrajine ne ovisi samo o oružju – ovakvom ili onakvom – ovisi i o volji. Ako naši partneri ne izgube svoje jedinstvo, ni mi nećemo izgubiti”, rekao je Zelenski.

“Nećemo izgubiti jedinstvo. Možete računati na to. I moja je današnja poruka Vladimiru Vladimiroviču Putinu da, ako misli da ćemo ga izgubiti – nećemo”, istaknuo je Mark Rutte, glavni tajnik NATO-a.

Rusija je u međuvremenu izvela jedan od najvećih napada dronovima diljem zemlje, među ostalim i na glavni grad Kijev. Većinu dronova neutralizirala je protuzračana obrana, no zračna uzbuna i dalje je na snazi.

Biden je nakon dolaska u Berlin komentirao i ubojstvo čelnika Hamasa.

“Rekao sam da sam vrlo zadovoljan time i da je sada vrijeme da se krene dalje prema prekidu vatre u Gazi i da se osigura put u smjeru u kojem možemo popraviti situaciju za cijeli svijet i vratiti taoce. I to je ono što ćemo učiniti”, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a. (HRT)

You may also like

Verified by MonsterInsights