Home Izdvojeno “Kao kockari, stavili su sve na crveno”

“Kao kockari, stavili su sve na crveno”

by Ante R.

Od prošloga petka predsjednik Republike Zoran Milanović samouvjereno tvrdi da će “biti premijer, uskoro”. A i predsjednik SDP-a Peđa Grbin doima se puno odlučnijim nego ranije.

U Crobarometrovom izvanrednom istraživanju provedenom prošle nedjelje, a nakon najave SDP da ide na izbore u aranžmanu s Milanovićem, ta je stranka naglo skočila s prošlomjesečnih 13,9 posto podrške na čak 22,6 posto- Najjačom oporbenom strankom zavladao je zanos kakav otamo godinama nije zračio.

“Oni su all-in, kao kockari”
No, što SDP-ova koalicija nakon izbora ne dođe u priliku sastaviti vladu? Bi li to bio krah stranke koja je desetljećima s HDZ-om održavala duopol na političkoj sceni, a zatim polako počela tonuti nakon što su taj duopol načeli neki manji, ali značajni akteri poput Možemo! i Mosta?

Ključeve vlasti drže Most i Domovinski pokret, zbroj njihovih mandata diktira tko će stvoriti većinu

“Oni su all-in što bi se reklo. Kao kockari, stavili su sve na crveno i očekuju da će to upaliti. Sve su bacili na kartu borbe protiv korupcije. Milanović to može personalizirati, ali problem je što ne može sudjelovati u kampanji”, kazao nam je komunikacijski stručnjak i politički komentator Krešimir Macan, kojeg je u kampanji za ove izbore angažirao IDS.

“Milanović ipak ide kalkulantski”
Prvotni zanos nakon iznenađujućeg Milanovićevog obraćanja javnosti u petak, kada je najavio da će s SDP-om na izbore, ali da ostavku na mjesto predsjednika Republike neće dati, dijelom se ispuhao početkom ovoga tjedna. Tada su od ranije dogovorene SDP-ove koalicije “Za bolju Hrvatsku” odustali Radnička fronta, IDS i Fokus. Možemo! je, kao potencijalno najjači partner, još prošloga ljeta odbacio mogućnost predizbornog koaliranja s SDP-om. Svi oni s oprezom prate razvoj ovog “kockarskog” plana SDP-a.

“Kada smo u petak čuli da Milanović ide u kampanju, svi smo pomislili: Gotovo je! Taj osjećaj više nije isti nakon što se pokazalo da on ipak ide kalkulantski i da računa na razne opcije jer i sam dobro procjenjuje kako nije nužno da se ta većina i ostvari. Izbori će biti tijesni, odlučivat će možda nekoliko mandata pa Milanović računa sa svojim predsjedničkim ovlastima kako bi dao mandat svojima prije nego HDZ-u. No zasad je sve to kalkulacija. Kao u poslovici “Što dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji” Milanović je izgubio taj momentum kampanje i dao priliku HDZ-u da se konsolidira. Ostaje sada da Grbin i drugi ljudi elektriziraju birače. A svi su neusporedivi s efektom koji izaziva Milanović”, procjenjuje Macan.

“Bolje da su riskirali, nego jednostavno odumrli”
No i Grbin, vidi se iz zadnjih nastupa, mnogo bolje komunicira i djeluje samouvjerenije.

“Sve je to palo u drugi plan s Milanovićem koji je potpuno dominantan. Neki kažu da je ovo bio i kraj Grbina kao lidera SDP-a, ali o tom – potom. Ako uspiju, on postaje predsjednik Sabora. Nije to bezvezna funkcija. Puno je otvorenih vrata. Milanović je bitku učinio neizvjesnom, a mogla je biti puno izvjesnija da je dao ostavku”, smatra Macan.

Izgubi li SDP i ove izbore, bit će to već četvrti u nizu i stranka bi mogla posve izblijediti. Macana smo pitali bi li SDP preživio poraz.
“I o tom – potom. SDP je već dugo vremena u kadrovskim previranjima. Ako izgube, pitanje je hoće li imati dovoljno vremena da opet stvore neku pozitivnu energiju. Preuzeli su veliki rizik i puno toga im je otvoreno. Ali bolje da su riskirali pa da mogu i profitirati, nego da nisu napravili ništa i jednostavno odumrli”, smatra Macan, piše N1.

You may also like

Verified by MonsterInsights