Home Izdvojeno Ključ vlasti ne drže ni SDP s partnerima, niti HDZ s partnerima, ovi igrači su ključ

Ključ vlasti ne drže ni SDP s partnerima, niti HDZ s partnerima, ovi igrači su ključ

by Ante R.
SDP i partneri, N1

Cijela priča oko formiranja vlasti nakon sljedećih parlamentarnih izbora vrti se oko “revolucionara” okupljenih oko SDP-a “Velikog Grbina” i HDZ-a i partnera okupljenih oko “Velikog vođe” Andreja Plenkovića, no prava istina je da su ključevi Banskih dvora u rukama nekih drugih stranaka i pojedinaca.

N1 televizija objavila je izračun mogućih postotaka i mandata revolucionara i tzv desnice, ako HDZ pripada u tu grupaciju i došla do zanimljivog podata u raspodjeli mandata. Tako revolucionari skupa mogu doseći 59 mandata svi skup. Isto tako stranke od centra desno mogu doseći 81 mandat, no tu imamo problem jer nedostaju Socijaldemokrati, Matija Posavec i Marko Jelić.

Međutim, ako se vodimo kalkulacijama da Domovinski pokret, Most, Socijaldemokrati, Marko Jelić i Matija Posavec osvoje od 35 do 40 mandata, onda revolucionarima i HDZ-u s ideološki srodnim partnerima ostaje za podijeliti 0d 100 do 105 mandata. U toj kalkulaciji rezultat kaže da nitko neće moći formirati saborsku većinu i skupiti 76 potpisa da ih odnese Mastermindu na Pantovčaku, no šanse da netko formira većinu postoje, ali i uvjeti, da ih ne nazovemo ucjenama.

izračun saborskih mandada, N1, Izbori 2024

screenshot N1

Uostalom postoji li u politici ucjena, ili postoji uvjet, ima li razlike između ucjena i uvjet, dakako da ima. Tako imamo uvjet Mosta da koalira s ljevicom, ali. Taj ali u stvari krije zamku i odbijanje, i odgovor- Pristali smo srušiti HDZ, ali vi niste htjeli. Isto tako u koliko bi HDZ mogao formirati vlast zajedno s Domovinskim pokretom, ali opet imamo ali. Zamislite situaciju da Domovinski pokret kaže, može, nudimo vlast, ali, opet taj ali, a taj ali vjerojatno znači može HDZ, ali, gle opet, Andrej Plenković ne može biti mandatar.

Svaki od tih scenarija je moguć, moguće je da revolucionari prihvate uvjete ili uvjet Mosta i formiraju većinu i to samo iz jednog razloga da sruše HDZ s vlasti, a oni funkcioniraju na pogon koji se zove mržnja i osveta.

Isto tako je moguće da HDZ prihvati koaliciju s Domovinskim pokretom, a da se riješi Plenkovića, no Plenković nije Karamarko da sam ode, a upitno je moć pojedinaca kojima je važna vlast, a vlast je slast, funkcije, beneficije da sruše Plenkovića. Hoće li se dogoditi bunt, revolucija u HDZ-u da se sruši Plenkoviće- neće jer su u HDZ-u većina kukavice, pa i oni koji su 1991 ratovali kao dragovoljci, takvi su sada manji od makova zrna i veliki poslušnici.

Sve ovo vodi samo jednim putem, putem da Mastermind s Pantovčaka imenuje privremenu Vladu i nakon razumnog roka raspiše nove izbore, no hoće li se nešto s novim izborima promijeniti, naravno da hoće, neki će lideri nestati s političke scene, neki će marginalci nestati, a pobijediti opet neće nitko, pogotovo što nitko više neće imati novaca za kampanju. Čudna je ta matematika, jako puno ljudi ju ne voli, no ona jedina ne laže.

You may also like