Home Izdvojeno Ključeve pregovora HDZ-a i DP- drži Ivan Anušić

Ključeve pregovora HDZ-a i DP- drži Ivan Anušić

by Ante R.
Anušić, Medijska konferencija

Ivan Anušić, ključna je osoba za uspijeh pregovora između HDZ-a i DP.  tvrdi za Večenji list Glavni tajnik DP-a Ivan Dabro.

– Ivan Anušić jamac je pregovora s HDZ-om, to je prije svega čovjek od povjerenja za DP, dok je njegov životni i rat put već svima poznat. S njim sjedimo za stolom, a s Plenkovićem razgovarao nisam. Plenković je potvrdio da imamo razgovore, ali Anušić je taj koji drži sve ključeve dogovora. Naravno, DP je i prije razgovarao i svima nudio dijalog. Pokazali smo volju da dođemo do rješenja koje smatramo najboljim – rekao je za Večernji list glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro dodavši da je ono što se događalo u kampanji prošlost.

– Budućnost je nova Vlada koju bi trebali predvoditi DP i HDZ, no nikakva službena odluka nije donesena, to su spinovi. Radimo, pregovaramo, ali ćemo na predsjedništvu stranke donijeti konačnu odluku jer DP nije stranka u kojoj odluke donosi jedan čovjek – dodao je Dabro istaknuvši ipak nekoliko točaka na kojima će inzistirati kod pregovora.

– Prva točka pregovora je brisanje SDSS-a iz kombiniranja, DP ne može prihvatiti suradnju sa strankom koja je utemeljena na način koji i danas boli, tišti i frustrira mnoge naše građane te o njima više ne bih duljio. Znamo tko je Milorad Pupovac i što nudi njegova politika. Mi ne prijetimo, ne trgujemo, već ostajemo pri stavu da manjinci, protiv kojih nemamo nikakve loše emocije, ipak ne bi smjeli imati moć koja ih svrstava u najuži krug vlasti te im omogućuje da sudjeluju u odlučivanju o pitanjima koja su presudna za Hrvatsku, njezinu budućnost i građane – napominje glavni tajnik Domovinskog pokreta istaknuvši kao drugu točku pregovora Zakon o sigurnom prelasku državne granice, odnosno pitanje ilegalnih migracija.

– One teku bez jasnog plana i cilja, potrebno je jasno odrediti što želimo. Kako se uvozi radna snaga, koja je strategija, što dugoročno donosi Hrvatskoj i koje su tvrtke u fokusu, odnosno u biznisu s uvozom radnika – pitanja su o kojim se intenzivno raspravlja. I to mora biti odrađeno na stručan način, strateški i vodeći računa o našim građanima, što njima to donosi. A treća je točka, ne i manje važna, demografska obnova te nas u kreiranju tih politika čeka važan, težak, ali usuđujem se kazati i povijesni zadatak za Vladu koja dolazi. Treba raditi na rješenju tog kritičnog problema ‘nestajanja’ Hrvatske, odnosno iseljavanja potentnih ljudi koji svoje znanje sada nude tržištu drugih država – napominje Dabro koji je, kaže, svjestan da će i druga strana imati svoje uvjete, ali DP nije tu da u njihovo ime govori.

– Anušiću se vjeruje i u ponedjeljak ćemo izvijestiti koji je konačan plan. Sigurno je da DP u pregovore ne ide s uvjetovanjem fotelja, to nas ne zanima i javno smo to iskazali prema biračima i od svog puta ne odustajemo. Umjesto o foteljama, mi pregovaramo u ideološkim okvirima – zaključuje Dabro.

You may also like

Verified by MonsterInsights