Home Analiza KOSTURI IZ ORMARA Trgovina utjecajem Jadranke Kosor ili kako je stambeno zbrinjavala osobu bez ispunjenih zakonskih preduvjeta

KOSTURI IZ ORMARA Trgovina utjecajem Jadranke Kosor ili kako je stambeno zbrinjavala osobu bez ispunjenih zakonskih preduvjeta

by Ante R.

Piše Aleksandar Saša Savić Razglas.org
Ovo je priča o trgovini utjecajem Jadranke Kosor, bivše ministrice branitelja i premijerke koja se nakon koruptora Sanadera silovito izdavala za čestitu i poštenu državnicu! Nažalost i ona je sasvim obična koruptorica!

Jadranka Kosor je u vladi osuđenog koruptora Ive Sanadera obnašala dužnost ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Nakon što je preuzela vladu došlo je do uhićenja i procesuirana njezinog prethodnika Ive Sanadera, a ona je silovito ostavljala dojam državnice odlučne u obračunu s korupcijom. Nažalost, ona je (baš kao i mnogi drugi HDZ-ovci) bila dio korupcijske hobotnice.

Možda nije uzela puno novca, možda nije uzela nimalo novca, ali trgovanje utjecajem niti ne mora imati financijsku korist, korist može biti i emotivna/duhovna ili kakva drugačija (primjerice status i ugled u određenom krugu ljudi i slično).

Motiv na stranu, trgovina utjecajem jasno je definirana kao iskorištavanje svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja za posredovanje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti…a Jadranka Kosor učinila je upravo to, utjecala je da se ispuni nešto što se nije smjelo ispuniti!

Kosor je stambeno zbrinjavala osobu bez ispunjenih zakonskih preduvjeta
Putem naše platforme za zviždače (www.zvizdac.org) zaprimili smo informaciju o specifičnoj odluci Jadranke Kosor dok je obnašala dužnost ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Radi se o odluci iz listopada 2004. godine kojom tadašnja ministrica nalaže ustupanje stana u državnom vlasništvu na jednokratno korištenje Gradu Slatini kako bi se stambeno zbrinula Snježana Cvetković (tada Kmet).

Dokument: odluka ministrice Jadranke Kosor
Da bi ministrica donijela takvu odluku korisnik odluke morao bi imati status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) kojeg Snježana Cvetković (tada Kmet) nije imala. Dakle, sama činjenica da navedena korisnica odluke nije imala status HRVI zakonski je priječila tadašnju ministricu Kosor da donese predmetnu odluku, a sam čin donošenja predmetne odluke predstavlja trgovanje utjecajem, odnosno korupciju!

Ministarstvo je odbilo naš zahtjev za pristup informacijama
Po Ustavom RH zajamčenom pravu na pristup informacijama zatražili smo odgovore od nadležnog ministarstva (kojeg trenutno vodi Tomo Medved, jednako gorljivi “anti-korupotor”) koje nam je doslovno odbilo zahtjeve!

Zahtjev nam je odbijen uz obrazloženje da nismo stranka u postupku, što je bizarno jer se navedeno Ustavom RH zajamčeno pravo temelji na posebnom zakonu koji razrađuje Ustavnu odredbu, a valja vjerovati (unatoč ovakvom samovlasnom ponašanju državnih činovnika) da je Ustav najviši i najjači pravni akt u Hrvatskoj!

Kako bilo, zaintrigirala nas je tajnovitost i nemaštovitost ministarstva u kršenju našeg prava (ponavljamo) zajamčenog Ustavom RH pa smo krenuli “kopati”.Uskoro smo neslužbeno saznali sve detalje, a i dobili sve informacije koje su prokazale i dokazale naše sumnje!

Slatina nije konzumirala ugovor
Kao što i sami možete pročitati u odluci ministrice Kosor, odluka je sadržavala nalog Gradu Slatini da sklopi ugovor s navedenom korisnicom, no iz Slatine javljaju da taj ugovor nije nikad konzumiran. Po pravu na pristup informacijama kontaktirali smo Grad Slatinu i zatražili odgovore na pitanja u vezi predmetne odluke ministrice Kosor. Grad je vrlo korektno, u cijelosti poštujući naša prava, dostavio ugovor između ministarstva i Slatine kojim je do “najsitnijih” detalja uređeno korištenje predmetnog stana u Slatini.

Dokument: ugovor između ministarstva i Slatine
No iz Slatine su također naveli kako “Grad Slatina nije vlasnik stana navedenog u Sporazumu, a u dokumentaciji Grada Slatine nije evidentiran, odnosno nije pronađen Ugovor o dodjeli stana na korištenje sklopljen između Grada Slatine i Kmet Snježane…”

Dakle, unatoč postojanju sporazuma između ministarstva i Slatine te unatoč jasne odluke ministrice Kosor, Slatina nikad nije postupila prema navedenim dokumentima pa (u nedostatku daljnjih informacija i odgovora) jedino logično preostaje vjerovati kako je tadašnje vodstvo u Slatini “namirisalo” probleme u koje se nisu željeli “uplesti”.

Korisnica upisala je predbilježbu vlasništva na predmetnom stanu
Pregledom javno dostupnih zemljišnih knjiga uspjeli smo utvrditi broj zemljišnoknjižnog uloška iz kojeg je razvidno kako je Snježana Cvetković (tada Kmet) zabilježila predbilježbu prava vlasništva na stanu koji se spominje u odluci ministrice Kosor i ugovora između ministarstva i Slatine.

Dokument: izvadak iz zemljišnih knjiga
Kako je to moguće? Po kojoj osnovi? Neslužbeno iz ministarstva doznajemo da bi to bilo moguće jedino ako bi osoba bila korisnik stana kao HRVI. Po kojoj osnovi je naša protagonistica bila korisnik predmetnog stana ako nije konzumiran ugovor ministarstva i Slatine?

Pitali smo ministra Medveda osobno…ali ministar ne odgovara…
Ministar Medved šuti kao zaliven, ali mi ipak doznajemo nove informacije Unatoč aktivnom ignoriranju iz ministarstva uspjeli smo doznati cijeli niz drugih kontroverznih informacija. Daljnjom istragom doznali smo kako je netko anonimno prijavio cijeli slučaj, a Željko Motik (op.a. tadašnji načelnik sektora, a danas v.d. ravnatelj uprave za pravne i stambene poslove) je sve skupa ocijenio zakonitim!

Dokument: anonimna prijava
Kako je moguće da činovnik, koji je detaljno upućen u pravnu i operativnu tematiku na koju se odnosi prijava, zaključi kako je sve zakonito, a znao je ili je morao znati da je odluka Jadranke Kosor nezakonita?! Naime, neslužbeno smo doznali kako je dotična korisnica stana status HRVI stekla tek početkom 2008. godine što znači da je odluka Jadranke Kosor donijeta čak četiri godine ranije nego su bili ispunjeni zakonom propisani preduvjeti za donošenje iste.

ministar Tomo Medved

O svemu smo opsežno i temeljito pitali ministra Medveda koji se, iako ima zakonsku obavezu odgovoriti na naš upit, i dalje oglušuje na naša pitanja. Možemo se samo priupitati vrijedi li ona narodna “s kim si takav si” za sve HDZ-ovce, budući da je HDZ pravomoćno osuđena kriminalna organizacija za pljačku naše države i društva?!

Da ne pomisli kako smo izgubili interes, po objavi ovog članka uputit ćemo ministru Medvedu otvoreno pismo uz iskaz sumnje kako sudjeluje u prikrivanju korupcije, na što nakon svega opisanog imamo puno pravo sumnjati!

Sve je u USKOKU, no nemamo saznanja o njihovom postupanju
Neslužbeno smo doznali kako je USKOK zaprimio temeljitu kaznenu prijavu početkom 2021. godine, no nismo uspjeli doznati detalje sadržaja, kao niti informacije o tome je li USKOK što uopće poduzeo u vezi svega opisanog.

Službeno iz USKOK-a zaprimamo odgovore poput “…povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da ne potvrđujemo zaprimanje kaznenih prijava budući da podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je prijava podnesena, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, predstavljaju službenu tajnu.” Mnogi se vesele Turudićevom dolasku na čelo DORH-a i najavljuju “uvođenje reda”, čemu se i mi nadamo, ali “ako se po jutru dan poznaje” nećemo se prerano veseliti niti previše nadati!

Hrvatska, s Lukom Modrićem na čelu je ciklon koji je zastrašuje

Kad će i u drugim krajevima: Prosječna neto zagrebačka plaća u ožujku – 1.544 eura

You may also like

Verified by MonsterInsights