Home Izdvojeno ‘Kreatori istine’ s Jakovom Žižićem – Polemizirajući o stranačkim, zanemarili hrvatske interese

‘Kreatori istine’ s Jakovom Žižićem – Polemizirajući o stranačkim, zanemarili hrvatske interese

by Ante R.

Ustavni sud je već 2010. godine morao odlučnije i jasnije reagirati na neravnoteže u izbornim pravima hrvatskih državljana u izbornim jedinicama, naglasio je politolog dr.sc. Jakov Žižić, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u večerašnjoj emisiji ” Kreatori istine”.

Zašto se u medijima javnost usmjerava na površne stvari i na interesne odnose stranaka, te na eventualna neslaganja ili sukobe u vladajućem HDZ-u, a ne istinske probleme cjeline izbornog prava, bila je težišna tema razgovora o nužnosti promjene izbornog sustava.

U emisiji je prikazan pregled specifičnih medijskih i komentatorskih reakcija koje u pravilu usmjeravaju fokus na manje bitna ili potpuno nebitna pitanja.
U razgovoru je pozornost gledatelja usmjerena na kontradikcije u temeljnim odredbama Ustava, na vječnu raspravu o pojmovima građanin i državljanin, pogotovo u kontekstu različitog pristupa u definiciji države i vlasti, te definicije Sabora.
Zašto mediji i stručnjaci o tome šute?

 

Može li se govoriti o predstavljanju naroda ako je zastupnik izabran u bilo kojoj izbornoj jedinici, kome je on izborno i politički odgovoran, zašto se u Ustavu navodi opći mandat, dakle sa svenacionalnom odgovornošću, kad u praksi imamo imperativni mandat s odgovornosti prema svojoj izbornoj jedinici?

Kako je moguće govoriti o ravnopravnosti ako je milijun hrvatskih državljana izvan Hrvatske i ustavno-zakonski i materijalno obespravljeno, ili, kako je moguće pozivati se na nacionalnu ravnopravnost u temeljnim vrednotama ustavnog poretka u članku 3. Ustava, kad etnički Srbin, Rom, Bošnjak imaju zagarantirana prava a Hrvat nema u Republici Hrvatskoj?

Što o tzv. pozitivnoj diskriminaciji kaže Venecijanska komisija?

Zašto su javnost, stranke, pa i stručnjaci fokusirani na polemiku kojoj stranci i kojim strankama odgovara ovaj ili onaj broj izbornih jedinica, a nitko ne postavlja pitanje svih pitanja – što je u interesu Hrvatske?

U emisiji će gledatelji vidjeti primjere političke manipulacije s nacionalnim interesima oko pitanja INA, gdje se inicijative predstavljaju kao i u slučaju izbornog sustava kao zalaganje za nacionalno dobro, a iza toga praksa pokazuje sasvim druge teške posljedice.

Gledatelji će moći usporediti Vrdoljakovu inicijativu o sporu s MOL-om iz 2013. godine, s današnjom inicijativom Marija Radića i DP o poništenju ugovora s Mađarima, a vidjet će i posljedice po Hrvatsku, ali i koristi protagonista odnosno inicijatora i njihovih pokrovitelja u biznisu.
Mogu li rasprave i odluke oko izbornog sustava izazvati posljedice na hrvatsku državu kakve su izazvale arbitraže s Mađarima završno je pitanje ove emisije za svakoga Hrvata.

You may also like