Home Izdvojeno KRIM MORA PASTI Ukrajina zna što čini, ATACMS-ima uništava svu rusku opremu na Krimu i okreće smjer ratana svoju stranu

KRIM MORA PASTI Ukrajina zna što čini, ATACMS-ima uništava svu rusku opremu na Krimu i okreće smjer ratana svoju stranu

by Ante R.

Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar
Zadnjih dana vidljivo je da Ukrajina intenzivno radi na uništavanju ruskih zračnih snaga i protuzrakoplovnih sustava stacioniranih na Krimu.

Događa se scenarij koji sam davno najavljivao i predvidio a koji može dovesti u konačnici do tektonskih promjena u ovome krvavom ratu. Simbolika Krima je svima jasna. Na Krimu je sve počelo a mogao bi početi i završetak ovoga rata. Krim je za Putina simbol ovoga rata, moći i snage koja je okupirala poluotok 2014 godine, sagradila velebni most kojim je on simbolično vozio kamion……most je simbol njegovog „uspjeha“ i vlasti općenito.

Ukrajinci su krenuli s konkretnim predradnjama da to promijene, da pokažu svom i ruskom narodu da to i nije tako, da pokažu svijetu da tiranin od kojega mnogi zapadnjaci „pune gaće“ i nije svemoćan.

Oslobođenje Krima pokrenuo bi njegov pad, kako vojni, tako i politički, pokazalo bi neuspjeh „specijalne operacije“ i beskorisno ratovanje koje traje već treću godinu. Trenutno su na Krimu stacionirane 12. i 18. raketna protuzračna pukovnija, kao i 3. radiotehnička pukovnija. 18. pukovnija je bazirana u Feodosiji, a izdvojene postrojbe raspoređene su na rtu Tarhankut i u Džankoju.

Postrojba u Džankoju je već praktično izbačena iz funkcije, bolje rečeno uništena nakon višestrukih Ukrajinskih napada. 12. pukovnije nalaze se u Jevpatoriji i Sevastopolu i štiti zračnu luku Belbek. Ista već drugi dan za redom trpi velike gubitke. ATACMS-ima je uništeno, istina prema još ne potvrđenim izvješćima, ukupno 6 zrakoplova (uništeni/oštećeni), tri protuzrakoplovna sustava S300/400, radari I skladišta streljiva i goriva.

3. radiotehnička pukovnija je bazirana na rtu Tarkhankut i planini Ai-Petri. Početkom ovog tjedna ukrajinske oružane snage već su zadale udarac radarskoj postrojbi na Ai-Petri. Dosadašnjim udarima, posebno u periodu nakon dolaska ATACMS-a Ukrajinci su prilično uspjeli oslabiti ruske protuzračne sposobnosti i obranu poluotoka.

Rusija općenito ima problema s tim sustavima kojih nema dostatno za dvije funkcije, ratovanje u Ukrajini i zaštitu energetskih/naftnih postrojenja u matičnoj državi. Svako uništenje istih na Krimu postaje gotovo nenadoknadiv gubitak ili stvara rizik prebacivanja zamjenskih sredstava uzrokujući slabljenje protuzrakoplovne zaštite na drugim mjestima.

Uvjeren sam da će nakon temeljitog čišćenja zračnih snaga i PZO sustava na Krimu Ukrajina krenuti na rušenje Krimskog mosta i izolaciju poluotoka.

Stjepo Bartulica u hrvatskom Saboru spomenuo Duboku državu, a Puhovski se odmah kao vranac propeo na zadnje noge

KAKAV PONOS, KAKAV MORALAN ČIN Baby Lasagna odbio Plenkovićeve novce: Postoje ljudi kojima su ti novci potrebitiji, dajte ih njima

You may also like