Home Analiza Mađarska i Slovačka bez ruskog plina: Za očekivati je kontinuirano jačanje nezadovoljstva i pobune…

Mađarska i Slovačka bez ruskog plina: Za očekivati je kontinuirano jačanje nezadovoljstva i pobune…

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić

Ovih dana svjedočili smo mađarskim i slovačkim paničnim pokušajima mobilizacije EU u pokušaju “utjecanja” na Ukrajinu i ukidanje njezine odluke o zatvaranja naftovodnog pravca iz rusije  prema tim dvjema državama.

Danas je premijer Slovačke Fico zaprijetio veleposlaniku Ukrajine Myroslavu Kastranu posljedicama zbog blokade tranzita nafte ruskog Lukoila. “Ako se tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu ne obnovi u bliskoj budućnosti, Slovnaft neće nastaviti opskrbu Ukrajine dizelskim gorivom, koje pokriva desetinu ukrajinske potrošnje”.

EU “noga” Putinovim slugama

EU je elegantno “dala nogu” Putinovim slugama i odbila posredovati u takvom postupanju. Ono što me je motiviralo da napišem ovaj osvrt je upravo taj događaj i poruka koju je on poslao…

Službeni motiv je istek ugovora između rusije i Ukrajine za tranzit nafte preko ukrajinskog teritorija. Ukrajina je ispoštovala postojeći ugovor i nema ga namjeru obnoviti. Prema mojoj procjeni, iz dva strateška razloga, uvjeren sam da Ukrajina takvu odluku nije donijela bez suglasnosti EU i SAD. Zašto?

Pokušati će objasniti kroz kratak osvrt na ovaj problem.

Zatvaranje naftovoda u Ukrajini može imati značajan utjecaj na privredu Mađarske, s obzirom na to da Mađarska velikim dijelom ovisi o ruskoj naftnoj i plinskoj opskrbi koja prolazi kroz Ukrajinu.

Ova situacija može izazvati raznolike ekonomske, energetske i političke posljedice za Mađarsku.

Naftovodi koji prolaze kroz Ukrajinu su ključna komponenta opskrbnog lanca za Mađarsku, omogućujući stabilnu i trenutno vrlo jeftinu opskrbu energijom po povlaštenim, suradničkim cijenama. Svaka promjena u ovom opskrbnom lancu može imati značajan utjecaj na mađarsku ekonomiju.

General-bojnik Blaž Beretin novi zapovjednik: Tražim od vas energiju i kontinuitet u projektima Hrvatske kopnene vojske

Prije svega, zatvaranje naftovoda izazvalo je energetski šok povećavajući cijene energije u Mađarskoj. Ovo bi moglo rezultirati višim troškovima za industriju i domaćinstva, smanjujući kupovnu moć i povećavajući inflaciju. Na žalost Mađara, ona je trenutno najviša među zemljama EU.

Mađarska industrija, koja je energetski intenzivna, može se suočiti s prekidima u opskrbi energijom, što može smanjiti proizvodnju i negativno utjecati na ekonomski rast. Posebno pogođeni sektori mogli bi biti kemijska industrija, metalurgija i proizvodnja automobila.

Rast cijena goriva uzrokovan skupljom neto cijenom nafte i većim transportnim troškovima može direktno utjecati na troškove svih vidova transporta unutar zemlje, što bi moglo povećati cijene roba i usluga. To bi dodatno opteretilo potrošače i moglo izazvati socijalne nemire.

Dugoročno, povećane cijene energije mogu smanjiti konkurentnost mađarske privrede, što bi moglo rezultirati sporijim gospodarskim rastom. Visoki troškovi energije mogu obeshrabriti investitore i investicije te dovesti do smanjenja broja radnih mjesta.

Zatvaranje naftovoda moglo bi ubrzati napore Mađarske za diversifikaciju izvora energije. To bi moglo uključivati povećana ulaganja u obnovljive izvore energije, razvoj domaćih izvora energije i povećanu upotrebu LNG (ukapljeni prirodni plin), a to je prilično skupo i teško učiniti u situaciji inflacije, ekonomske nestabilnosti i krize u kojoj se Mađarska trenutno nalazi.

Dugoročne promjene u energetskom sektoru mogle bi utjecati na političke i ekonomske odnose Mađarske s rusijom, Europskom unijom i drugim ključnim igračima na globalnoj energetskoj sceni.

Kada sve ovo sagledamo, moramo uzeti u obzir da je ovim potezom odbijanja produžetka ugovora s rusijom i Ukrajina izgubila mnogo novca i smanjila državne prihode koji nisu bili zanemarljivi.

I to u trenutku kada doslovno ovisi o svakom Euru i dolaru međunarodne pomoći….

“Lekcija Mađarskoj i Slovačkoj”

Odakle onda Ukrajini interes, hrabrost i odlučnost da učini ovakav presedan?

Znam, svi će te pomisliti da sa ovim potezom “Ukrajina dobija” jer prestaje pomagati ruskom ratnom stroju koji je uništava….

Jeli to baš tako? Isporuka nafte koju rusija šalje Mađardskoj tim naftovodom u ukupnom ruskom izvozu prestavlja tek oko 2% ukupnog ruskog izvoza nafte i adekvatno tome i mali prihod rusiji, posebno ako znamo da Mađarska naftu kupuje po povlaštenim, manjim cijenama.

Gubitak po rusiju je gotovo zanemarljiv, ali je li za Mađarsku i Slovačku? Je li za Ukrajinu kao zemlju za tranzit? Nije.

Uvjeren sam da će gubitak zarade koju kroz transport ostvaruje Ukrajina u budućnosti nadoknaditi zapadne zemlje, posebno EU.

Poanta i cilj ovog Ukrajinskog poteza je “lekcija Mađarskoj i Slovačkoj” koje su svojim ponašanjem i otvorenim radom suprotno načelima i odlukama koje je donijela EU, direktno pomagale zločince iz Kremlja i koje predstavljaju stalnu, latentnu opasnost daljnjem radu i djelovanju institucije EU u cjelini. Blokiranje odluka i raznorazne smicalice koje rade Orban i Fico stvaraju velike probleme funkcioniranju EU.

Sada će dobiti lekciju, a ona će prouzročiti sve ono što sam ranije napisao u tekstu. Dovest će do pada kupovne moći i standarda u ovim članicama EU, prisiliti će proruske vlade na povećanje cijena troška života i stvoriti nezadovoljstvo domicilnog stanovništva.

Za očekivati je kontinuirano jačanje nezadovoljstva i klice pobune u Mađarskoj i Slovačkoj koje bi trebale izvesti narod na ulice i dovesti do smjene proruskih klaunova s vlasti. Dosadašnje erupcije nezadovoljstva koje su se događale bit će obična kamilica prema onome što slijedi. Bez nasilja, naravno.

Europa čeka promjene.

You may also like

Verified by MonsterInsights