Home Izdvojeno Mađarska ostala bez gotovine, još čekaju novce iz EU: Orban u tišini posudio milijardu eura od kineskih banaka

Mađarska ostala bez gotovine, još čekaju novce iz EU: Orban u tišini posudio milijardu eura od kineskih banaka

by Kristina B

Mađarska je ovog proljeća posudila milijardu eura — najveći zajam koji je Budimpešta ikada podigla — od tri kineske banke, otkrili su podaci s web stranice vladine agencije za dug. Kredit koji su osigurale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska podružnica Kineske banke u cijelosti je povučen 19. travnja i mora se vratiti u roku od tri godine, donosi Nacional.hr.

Sama Budimpešta nije objavila dogovor. O tome je prvi u četvrtak izvijestio mađarski poslovni časopis Portfolio, a zatim je potvrdila vladina agencija.

Do pozamašnog zaduživanja dolazi dok Budimpešta produbljuje svoje veze s Pekingom. Kineske tvrtke, poput proizvođača električnih automobila BYD ili tehnološkog diva Huawei, do sada su uložile ukupno oko 16 milijardi eura u zemlju, kaže mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

“Ugovor o zajmu omogućuje financiranje ulaganja, između ostalog, u infrastrukturu i energetiku. Transakcija zadržava omjer javnog duga i BDP-a unutar gornje granice od 28,9 posto”, rekla je vladina agencija za Portfolio u četvrtak ujutro nakon što su izvijestili o dogovoru.

Kremlj pozdravlja Trumpove komentare o Rusiji, ali nema o njemu nikakvih iluzija

U svibnju je Szijjártó također najavio niz zajedničkih infrastrukturnih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do zračne luke u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, naftovode između Mađarske i Srbije i nuklearnu suradnju.

“Razvili smo visok stupanj međusobnog političkog povjerenja. Naši su bilateralni odnosi najbolji u povijesti i krenuli smo na zlatno putovanje“, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u izjavi prije svog posjeta Budimpešti u svibnju. Nekoliko tjedana kasnije, odmah nakon preuzimanja kormila rotirajućeg Vijeća predsjedavajućeg EU-a, Viktor Orbán je posjetio kinesku prijestolnicu.

Uz mađarski javni dug na rekordnih 140 milijardi eura (73,5 posto BDP-a) i proračunski deficit od 6,7 posto BDP-a, Budimpešti je očajnički potrebna gotovina. Budimpešta još uvijek čeka milijarde eura iz EU fondova. Novi kineski kredit najveći je udio u državnom dugu, a drugi je također kredit China Eximbank za projekt željeznice Budimpešta-Beograd od 877 milijuna eura.

Iako je Portfolio primijetio da je kamatna stopa promjenjiva, vlada nije otkrila više pojedinosti o visini kamatne stope, rasporedu otplate ili drugim detaljima, piše Politico.

You may also like

Verified by MonsterInsights