Dokumentarac je sirov i instinktivan pogled na rat iz nefiltrirane perspektive vojnika koji se bore na terenu. Oni govore izravno u kameru o strahu, smrti i nadi dok oko njih bjesni rat.

Ukrajinski generalni konzul Oleh Nikolenko rekao je da je dokumentarni film pokušaj da se relativiziraju ratni zločini koje je počinila ruska vojska od početka invazije na Ukrajinu 2022. “Ovo je dobro osmišljena ruska propaganda i nažalost festival nije pokazao spremnost da odgovori na našu zabrinutost”, rekao je govoreći o odluci TIFF-a da dopusti prikazivanje.

Trofimova je zanijekala da je njen dokumentarac propaganda. Naprotiv, rekla je, on je snimljen bez dopuštenja ruske vlade, što ju je osobno izložilo opasnosti od kaznenog progona u Rusiji. “Želim biti jasna da je ova kanadsko-francuska koprodukcija antiratni film snimljen uz veliki rizik za sve uključene, uključujući i mene”, rekla je u pisanoj izjavi. “Nedvosmisleno vjerujem da je ruska invazija na Ukrajinu neopravdana, nezakonita i priznajem valjanost istrage Međunarodnog kaznenog suda o ratnim zločinima u Ukrajini”, napisala je.

PUT PREMA ESKALACIJI ILI MIRU Odluka Bidenove administracije koja može biti presudna

“Rusiju u ratu” financirao je neprofitni Kanadski medijski fond, djelomično potpomognut vladinim potporama, navodi se u izjavi za medije TIFF-a. Svoju sjevernoameričku premijeru imao je na festivalu nakon što je ovaj mjesec prikazan izvan konkurencije na Venecijanskom filmskom festivalu.

Zamjenica kanadskog premijera Chrystia Freeland, i sama ukrajinskog podrijetla, također je osudila film i njegovo uvrštavanje u program TIFF-a. Na skupu Liberalne stranke u Britanskoj Kolumbiji rekla je novinarima da su ukrajinski diplomati i ukrajinsko-kanadska zajednica izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga. “Nije u redu da se kanadskim javnim novcem podupire prikazivanje i produkcija ovakvog filma”, rekla je. “Moramo biti stvarno jasni da je ovo rat u kojem nema moralne ekvivalencije. Ovo je rat ruske agresije.”

Službenici TIFF-a nisu zasad odgovorili na zahtjeve za komentar.

Ispred kina u Torontu u utorak su se deseci prosvjednika okupili kako bi osudili odluku festivala da ne udovolji zahtjevima za otkazivanjem projekcija dokumentarca. Olja Glotka, ukrajinsko-kanadska redateljica koja je pomogla u organizaciji prosvjeda, rekla je za Reuters da bi kanadska vlada trebala istražiti financiranje filma. “Ovo nije pravi trenutak da damo glas ljudima koji svakodnevno čine ratne zločine, ubijaju civile i otimaju djecu”, rekla je. – Hina.

Održana debata između Harris i Trumpa, mediji podijeljeni oko rezultata, opći dojam je da je Trump pobjednik