Home Izdvojeno Milanović i Penava prave dogovor, Penava gura u smjeru javne stranačke podrške Milanoviću, tada je prirodno pitanje – ZAŠTO?

Milanović i Penava prave dogovor, Penava gura u smjeru javne stranačke podrške Milanoviću, tada je prirodno pitanje – ZAŠTO?

Imaju li Hrvati problema sa sjećanjem?

by Ante R.

Piše Kristina Babić
Sezonu kiselih krastavaca “spašava” nova potencijalna kriza na hrvatskoj političkoj sceni. Izvanredni/redovni, ovisno o izvoru, unutarstranački izbori u Domovinskom pokretu nadahnuće su za više ili manje informirane komentatore i navijače u medijima i na društvenim mrežama.

Izbori su se trebali održati, to nije sporno, no baš 31. kolovoza? Dok je većina političke elite, barem ona koja poslom nije dužna motriti na požare i turističku sezonu – na godišnjem, što uključuje i članove DP-a, stranački predsjednik Penava, uz navodno minimalne konzultacije (upitno je i s kim?), raspisuje izbore za zadnji dan kolovoza, nakon što je čak i ministar Fuchs početak škole prebacio na 9. rujna.

Tjednima, pa i mjesecima, špekulira se o pukotinama u Domovinskom pokretu koje su očite postale još na Dan sjećanja u Vukovaru 2023. godine, kada se gradonačelnik Penava najviše družio s aktualnim predsjednikom. Zajedno su bili i u koloni sjećanja predvođenoj zastavama HOS-a.

Nakon smirivanja parlamentarnih izbora, formiranja većine, ustupaka manjih ili većih, izbora za Europarlament, slijede nam treći veliki izbori u ovoj godini – oni za predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske. I sad kreću nove bitke u kojima se ozbiljno računa na probleme Hrvata s pamćenjem. A to je prilično zabrinjavajuće.

Što Hrvati pamte?
Svi se još uvijek sjećamo tajno napravljenih snimki zatvorenog sastanka HDZ-a na kojima Plenković konačno zvuči kao osoba od krvi i mesa, odmaknuta od diplomatskog diskursa koji najčešće čujemo u njegovim obraćanjima javnosti. U pitanju su snimke čovjeka koji je iskren i reagira kako i svi mi ponekad reagiramo – ljuti se i ne bira riječi!

Najvažniji dio te snimke je upravo onaj o Penavi, kad Plenković kaže da bi “i njegova pokojna baba mogla biti gradonačelnica Vukovara” da joj Vlada šalje toliko novaca. Ne želeći umanjiti rad djelatnika gradskih službi koji provode projekte, o kojima u posljednje vrijeme svakodnevno čitamo u medijima, količina novca koja se slijeva u Vukovar uvelike ovisi o političkoj volji koje kod Andreja Plenkovića ne manjka.

Ne tako davno, 2011. godine, Zoran Milanović je bio premijer. Po čemu se sjećamo Vukovara iz toga vremena? Jedino što meni pada na pamet je cirkus s dvojezičnim pločama koji je od Grada Heroja napravio Grad Slučaj. Hrvatski policajci, koji su i sami bili branitelji i sudjelovali u Domovinskom ratu, tada su morali čuvati ploče 24 sata dnevno protiv svojih sugrađana i branitelja. Strašno.

Kada se situacija s dvojezičnim pločama smirila, fokus je stavljen na Gay Pride i beskonačne rasprave na tu temu. Povorka ponosa održana u Osijeku bez ikakvih problema donijela je kraj i tim raspravama. Potom, ploče s nazivom HOS-a u Jasenovcu bile su sljedeće oko čega se nacija podijelila i do zadnjeg atoma snage raspravljala gdje god je mogla, najviše na društvenim mrežama.

U paralelnom svijetu se odgađalo ovo, citirat ću Index: “Rezultati Milanovićevog SDP-a i Kukuriku koalicije su bili katastrofalni, s provođenjem loših politika koje su krizu u Hrvatskoj produžile sve do 2015., iako je većina svijeta iz nje izašla do 2012. Usporedive države kao Slovenija, Slovačka, Češka, Srbija, Bugarska, Mađarska i druge su izlazile iz krize 2010., a Hrvatska je tek 2015. imala godišnji rast BDP-a”. Toliko.
U ovoj kampanji, Milanović već dva puta izlazi s izjavama kako je “neprihvatljivo da su umirovljenici najsiromašniji” te da “on to neće trpjeti”. Nije pritom dao odgovor kako bi to s pozicije predsjednika promijenio. Osim, ako i dalje nije odustao od pozicije premijera.

Ideologija ili gospodarstvo?

Vjerojatno je najveće iznenađenje nakon prošlih parlamentarnih izbora bilo odmicanje DP-a od ideoloških pitanja i odluka da uđu u ministarstva gospodarstva, demografije i poljoprivrede, uz državne tajnike u MUP-u, kulturi i regionalnom razvoju. Veliki broj “profesionalnih” prigovarača već ih je optužio za izdaju, kako je i red, no ovo je prvi puta u mladoj hrvatskoj povijesti da se stranka koja je desnija od HDZ-a počinje baviti temama kojima bi zaista mogla doprinijeti rješavanju problema poput “umirovljenici su najsiromašniji” i drugim uvjetima koji mogu utjecati na rješavanje gorućeg problema demografije i održivi razvoj poljoprivrede.

U moru desnih stranaka koje smo do danas imali, DP je jedini svojim vrlo konkretnim potezima pokazao kako razumije da “ZDS”, ikonografija i folklor neće riješiti bitna pitanja hrvatskog naroda. Moraju se mijenjati zakoni i kroz ministarstva utjecati na politike, a da pri tome ne otploviš previše od stranačkih programskih okosnica. Jedan od prvih i vrlo konkretnih primjera je Zakon o grobljima. Ne rješava egzistenciju, no brine o emociji koja je predugo bila marginalizirana.

Ako je točno to što se javno špekulira po medijima da su Milanović i Penava napravili dogovor, da će Penava gurati u smjeru javne stranačke podrške Milanoviću, tada je prirodno pitanje – ZAŠTO?

Odmaknuti se od premijera koji šalje novce i približiti se osobi neupitnog intelekta no problematičnog karaktera, koji bi se super snašao u ulozi Stand-Up komičara, s pozicije gradonačelnika Vukovara nema baš nikakvog smisla. Srušiti ovu Vladu, uz opće poznatu činjenicu kako stranke koje izazovu prijevremene izboren ne prođu najbolje na sljedećima, također nema smisla.

KRŠITELJ USTAVA NE ODUSTAJE Pakleni plan Zorana Milanovića i njegovog poslušnog prijatelja Ivana Penave

Mediji su obilato pisali o nekretninama i imovini obitelji Penava, spominju se placevi, kuće, garaže… ako je to dio dogovora onda je Penava pao niže negoli je itko mogao zamisliti. Želi li Penava da grad Vukovar opet postane Grad Slučaj, ili želi sudjelovati u sličnom scenariju za neki drugi grad? Želi li usporiti procese koji se sada događaju na gospodarskoj razini, želi li pomoći, kao prvi čovjek grada koji je platio najvišu cijenu u Domovinskom ratu, okretanju hrvatske vanjske politike u smjeru Vučića, Dodika, Orbana i Putina? Želi li doprinijeti destabilizaciji i povratku načina života zbog koga su, ponavljam, upravo njegovi sugrađani u najvećem broju dali svoj život?

 POČEO RAT MEĐU UTEMELJITELJIMA HDZ-a Izlazak Adrije Hebranga iz HDZ-a otkrio velike podjele u HDZ-u i nedostatak demokratičnosti

Bilo bi dobro kada bi si Hrvati dali truda i prisjetili se života pod Milanovićem kao premijerom i predsjednikom, sjetiti se protraćenih godina koje nitko od nas više ne može vratiti, i pitati Penavu – ZAŠTO? Prvi mu ovo pitanje, kako sada stvari stoje, mogu postaviti članovi njegove stranke.

Vlatka Vukelić: Obilježavanje Dana pobjede medijski se često svodi na pitanje koji je uzvanik u kojem redu i čiji je koncert zabranjen. To nije smisao ovog državnog praznika.

VIDEO – HRVATSKA POHLEPA Slom ugostitelja na obali, restorani zjape prazni, traže se krivci: ‘Čak i bogati turisti kuhaju doma. Zašto?

You may also like

Verified by MonsterInsights