Home Izdvojeno Mirovni plan Zelenskog: Ukrajina na nepovratnom putu u NATO-o, no ne zna se kada će to točno biti!
Oglas

Mirovni plan Zelenskog: Ukrajina na nepovratnom putu u NATO-o, no ne zna se kada će to točno biti!

by Kristina B

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte u srijedu je rekao da je “plan pobjede” ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija dobar signal, ali da ga, kako sada stvari stoje, ne može podržati u cijelosti.

“To je snažni signal Zelenskog i njegovog tima da su osmislili taj plan (…) što ne znači da mogu reći da ga podržavam u cijelosti, to bi bilo malo teško jer ima tu puno stvari koje moramo bolje shvatiti”, rekao je Rutte.

On je oprezno reagirao na želju Ukrajine za brzom pozivnicom u zapadni vojni savez kao dio “plana pobjede” Zelenskog.

Obraćajući se novinarima u srijedu u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, Rutte je bio neobvezujući oko ukrajinskog puta u članstvo, rekavši da je prioritet u ovoj fazi staviti Ukrajinu u takvu situaciju da bude u najboljoj mogućoj poziciji za sve buduće pregovore s Rusijom.

Nešto se događa, temeljno i ozbiljno po pitanju rata u Ukrajini. Osjeća se u zraku, može se “rezati nožem”…

“U bliskom smo kontaktu sa saveznicima, s Ukrajinom, kako bismo vidjeli kako možemo poduzeti sljedeće korake”, rekao je Rutte, odbivši dati detalje.

“Članstvo u NATO-u je suvereno pravo koje može tražiti svaka nacije koja je na neki način dio naše geografije. A jedine koje o tome odlučuju su 32 članice koje su već u NATO-u i jedna zemlja koja želi postati dio NATO-a”, rekao je Rutte, a prenosi Euro News.

Osiguranje članstva u NATO-u prva je točka Zelenskyjevog plana pobjede u pet točaka, koji je predstavio ukrajinskom parlamentu.

Rekao je kako bi puštanje Ukrajine u savez bio “svjedočanstvo (savezničke) odlučnosti” da podrže njegovu zemlju budući da bi to Ukrajinu dovelo pod zaštitu kolektivnog sigurnosnog jamstva NATO-a — članka 5. ugovora o vojnom savezu, temeljnog stupa na kojem je izgrađena njegova vjerodostojnost.

Članak 5. politička je obveza svih zemalja članica koja ih obvezuje na pomoć bilo kojoj članici čiji bi suverenitet ili teritorij mogli biti napadnuti.

Ali NATO svoje odluke donosi konsenzusom, a mnogi saveznici – uključujući SAD i Njemačku – odbijaju dopustiti Ukrajini ulazak u savez dok se borbe nastavljaju jer se boje da bi ih obveza iz članka 5. odvukla u izravan sukob s Rusijom.

Na summitu u Washingtonu u srpnju, 32 članice NATO-a proglasile su Ukrajinu državnom na “nepovratnom” putu prema članstvu u zapadnom vojnom savezu, ali pitanje koliko će se brzo taj proces odvijati ostalo je zanemareno.

Bilo kakva odluka o ponudi za početak pregovora o članstvu vjerojatno nije vjerojatna prije sljedećeg summita u Nizozemskoj u lipnju. U međuvremenu, ukrajinske trupe imaju problema s obuzdavanjem snaga Moskve, posebno u istočnoj regiji Donjecka.

Zelenski je prvi put javno priznao da zapadni partneri u privatnim razgovorima s Ukrajinom sve više razgovaraju o perspektivi pregovora s Rusijom. Ostali dijelovi plana pobjede Zelenskog uključuju nastavak napada na ciljeve unutar Rusije i raspoređivanje više sustava protuzračne obrane, kao i pristup širem rasponu obavještajnih podataka saveznika.

Zagovornici brzog ulaska Ukrajine u NATO nisu prevladali nad protivnicima te ideje, uključujući SAD i Njemačku koje se boje da bi daljnja eskalacija uvukla Savez u rat.

Rutte je također rekao da će nova ukrajinska misija NATO-a u njemačkom Wiesbadenu biti “potpuno operabilna” u roku nekoliko mjeseci.

Ranije danas, Zelenskij je rekao da bi rat s Rusijom mogao završiti najkasnije iduće godine ako se odmah počne provoditi njegov “plan pobjede”, što uključuje bezuvjetnu pozivnicu za članstvo u NATO-u i konkretnu podršku u naoružanju te dozvolu za korištenjem zapadnih dalekometnih projektila s kojima bi se gađalo u dubinu ruskog teritorija.

Najavio je da će u četvrtak otputovati na samit čelnika Europske unije u Bruxellesu kako bi i ondje predstavio svoj plan pobjede. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights