Home Izdvojeno Mnogi tvrde da Milanović može zeznuti Ustavni sud i ići na EU izbore: Palić oštro upozorava na suprotno

Mnogi tvrde da Milanović može zeznuti Ustavni sud i ići na EU izbore: Palić oštro upozorava na suprotno

by Ante R.
Mato Palić

U javnosti su se pojavila nagađanja kako bi Zoran Milanović mogao zeznuti sustav te sudjelovati u izbornoj kampanji za Europski parlament od 9. travnja do dana izbora 17. travnja i tako zaobići upozorenja Ustavnog suda. No, ustavnopravni stručnjak Mato Palić tvrdi da se zakonski to ne smije.

Podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je u ponedjeljak, odgovarajući na pitanja novinara, da se zabrana sudjelovanja u kampanji za predsjednika Zorana Milanovića ne odnosi na izbore za Europski parlament jer zakon tako izričito kaže. Time su se stvorila nagađanja kako bi Milanović aktualnu situaciju mogao dobro iskoristiti kako bi došao na vlast. No, Palić je za portal Direktno naveo argumente zašto predsjednik to ne smije učiniti.

U Zakonu o izborima za zastupnike u EU parlament je jasno propisano, istaknuo nam je, da kampanja počinje nakon što DIP objavi kandidacijske liste. “Odluka o raspisivanju izbora za EU parlament stupa na snagu 9. travnja, a stranke imaju rok od dva tjedna da dostave kandidacijske liste pa DIP ima rok od 48 sati da objavi pravovaljane liste”, rekao je za Direktno Mato Palić.

Ključeve vlasti drže Most i Domovinski pokret, zbroj njihovih mandata diktira tko će stvoriti većinu

Sumnja u Milanovićevu želju za EU parlamentom
Dakle, kako nam je Palić naglasio, od 9. travnja treba proći 16 dana do početka kampanje, a to je tek 25. travnja. “Nema kampanje za izbore za EU parlament sukladno Zakonu o izborima za zastupnike za EU parlament prije 25. travnja. To je tjedan nakon što će već biti održani izbori za zastupnike za Hrvatski sabor”, upozorio je Palić.

Podsjetio je i na to da je predsjednik Ustavnog suda izrazio veliku sumnju u ustavnost te odredbe Zakona o izborima za zastupnike za EU parlament, ali, kaže, ovdje su datumi jasno definirani.

Postavlja se i pitanje bi li Milanović išao u utrku za Europski parlament ako izgubi na parlamentarnim izborima. Palić ne vjeruje u tu tezu da bi uopće išao za EU parlament. “Mislim da će se on truditi zadržati poziciju predsjednika Republike ako SDP-u i koaliciji propadne plan da postane premijer. Posvetit će se očuvanju svoje funkcije na kojoj se trenutno nalazi”, zaključio je Mato Palić za Direktno.

You may also like