Home Izdvojeno Most još ne ispravlja propuste na koje je ukazao DIP, a najviše donacija imala Republika – koja nije uspjela proći na izborima

Most još ne ispravlja propuste na koje je ukazao DIP, a najviše donacija imala Republika – koja nije uspjela proći na izborima

by Kristina B

Stranka Most, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima Hrvatskim suverenistima, HKS-om i Nezavisnom listom mladih, mogla bi ostati bez naknade troškova izborne kampanje, jer ni tri mjeseca nakon izbora za Sabor u toj stranci nisu ispravili pogreške i propuste pri prikazivanju svojih troškova promidžbe, donosi Glas Slavonije.

Naime, pregledajući završne financijske izvještaje koje su svi sudionici travanjskih izbora morali dostaviti do 17. svibnja, DIP je najviše propusta bio pronašao baš u izvješću Mosta i njegovih partnera. Otkrio je da nisu prikazali primitak od vlastitih sredstava u visini od 37.450 eura te primitke od donacija u visini od 30.700 eura, pa ni one koje je prikupljao zastupnik Marin Miletić. Vidljive su po izvodu prometa na središnjem računu, ali nisu prikazane u Izvješću o primljenim donacijama.

Na Jergovićevu tvrdnju kako HRT ne prenosi Wimbledon dok tamo igra Đoković HRT odgovorio: Nama je to preskupo! Nisu prenosili ni Donnu Vekić

Utvrđeno je i da u financijskom izvještaju nisu prikazani primitci od vlastitih sredstava u proizvodima i uslugama, gotovo 30.000 eura za 36 troškova, uglavnom putnih naloga, isplaćenih sa središnjeg računa. Troškove trgovačkog društva Radio grupa prikazali su 1900 eura manjima, a 30-ak drugih troškova (oglašavanja, putnih naloga i sl.) prikazali su većima gotovo 27.000 eura. Zbog toga im je DIP već izrekao administrativnu sankciju obustave isplate naknade troškova kampanje, uz mogućnost da oni svoje financijske izvještaje isprave u zakonskom roku.

Iako od objave konačnih rezultata izbora 29. travnja još nije prošlo 135 dana, koliko stranke imaju vremena da zatvore svoje privremene račune za financiranje kampanje, iz DIP-a su nam potvrdili da Most i dalje nije to učinio. “Ako u zakonskom roku to ne učine, bit će izrečena sankcija potpunog gubitka naknade troškova”, potvrdili su u DIP-u.

DIP je objavio i polugodišnja izvješća o donacijama koje su im političke stranke, nezavisni zastupnici i vijećnici bili dužni najkasnije do 15. srpnja dostaviti – Most, koji jedno vrijeme nije radio na privlačenju donatora, sada je od njih 173 dobio ukupno 13.600 eura. Glavninu čine male donacije, od 10, 15, 20 eura.

Stranka Republika Damira Vanđelića rekorder je po iznosu donacija koje je za svoj redovan rad dobila u prvoj polovini godine. Dobila je više nego što su zajedno dobili HDZ, SDP, Možemo i Most. Republiku, koja je od donatora dobila oko 83.300 eura, s 31.700 eura donacija slijedi stranka Odlučnost i pravednost (OiP) Karoline Vidović Krišto, a HDZ je tek na trećem mjestu, s dobivenih 31.300 eura. Kako je poznato, ni Republika ni OiP na travanjskim izborima nisu uspjeli izboriti mjesto u Saboru.

You may also like

Verified by MonsterInsights