Home Izdvojeno Može li kršenje Ustava Republike od strane Zorana Milanovića biti prepreka njegovoj kandidaturi za predsjednika Republike u novom mandatu! Evo što kaže ustavnopravni stručnjak!

Može li kršenje Ustava Republike od strane Zorana Milanovića biti prepreka njegovoj kandidaturi za predsjednika Republike u novom mandatu! Evo što kaže ustavnopravni stručnjak!

by Ante R.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske opetovano je kršio Ustav Republike Hrvatske na koji je prisegnuo, i to ne samo u parlamentarnoj kampanji već i ranije. S obzirom na to, postavlja se pitanje, može li Ustavni sud na temelju tih činjenica, onemogućiti kandidaturu Zoranu Milanoviću za reizbor predsjednika Republike Hrvatske. Postavili smo pitanje ustavnopravnom stručnjaku Doc. dr.sc. Mati Paliću, profesoru ustavnog prava. Evo njegovog odgovora:

“Postavili ste vrlo zanimljivo pitanje iako su izbori za Predsjednika Republike Hrvatske relativno daleko. Na temelju Ustava i Zakona o izboru Predsjednika Republike za kandidaturu je potrebna punoljetnost, hrvatsko državljanstvo i najmanje 10 000 potpisa birača. Međutim, Zoran Milanović je i to je nedvojbeno utvrdio Ustavni sud Republike Hrvatske u razdoblju nakon raspisivanja parlamentarnih izbora višestruko kršio Ustav zbog čega mu je onemogućeno da postane mandatar(kandidat za premijera) i predsjednik Vlade RH.

Postavlja se logično pitanje ako je netko zbog kršenja Ustava onemogućen u obavljanju premijerske dužnosti može li ta ista osoba biti omogućena o obavljanju predsjedničke dužnosti? Smatram kako bi takva kandidatura bila protuustavna, a kako će se o tome u budućnosti izjasniti Ustavni sud morat ćemo pričekati da bismo to saznali”, rekao je za Hrvatski glasnik Doc.dr.sc Mato Palić.

You may also like