Home Izdvojeno Na današnji dan počela je “tzv balvan revolucija”, odnosno dan pobune dijela hrvatskih Srba potpomognutih velikosrpskom ideologijom protiv hrvatske države

Na današnji dan počela je “tzv balvan revolucija”, odnosno dan pobune dijela hrvatskih Srba potpomognutih velikosrpskom ideologijom protiv hrvatske države

by Ante R.

Piše Petar Škorić
Današnji dan, kada se prisjećamo početka tzv. balvan revolucije, ključan je trenutak u našoj nacionalnoj povijesti koji označava početak pobune dijela hrvatskih Srba potpomognutih velikosrpskom ideologijom protiv demokratski izabrane hrvatske vlasti. Taj događaj simbolizira početak naše borbe za slobodu i neovisnost, te uvod u brutalni Domovinski rat.

Upravo zbog toga važno je sjetiti se tih trenutaka i jasno ih istaknuti, kako bismo sačuvali istinu i spriječili pokušaje iskrivljavanja povijesti koji su danas sve prisutniji. Zašto je danas važno istaknuti i podsjetiti se na početak velikosrpske agresije na hrvatski narod i demokratsku vlast? Prvo, ti događaji imaju presudan značaj za našu nacionalnu povijest. Njihovo isticanje i stalno obnavljanje tih sjećanja pomaže nam u vremenu kada povjerenje u nacionalne politike slabi, a defetizam se širi među narodom. Sjećanje na te događaje podsjeća nas na snagu i hrabrost koje su nas vodile kroz povijesna iskušenja, te na moć pobjedničkog duha i blistave pobjede koje smo izborili u Domovinskom ratu.

Takva svijest treba nas voditi i u zaštiti naše povijesti. Drugo, podsjećanje na balvan revoluciju važno je zbog kontinuirane kampanje službenog Beograda, koja nažalost ima svoje uporište i unutar Hrvatske, čak i među nekim državnim institucijama. Ta kampanja ima snažan edukativni i afirmativni značaj – ona nas opominje da nikada ne smijemo dopustiti iskrivljavanje povijesti i da moramo biti odlučni u obrani istine. Treće, isticanje tih događaja pokazuje našu snagu i odlučnost da se takvi nasrtaji nikada više ne ponove.

Hrvatski narod mora pokazati jedinstvo i odlučnost da se svaki pokušaj oživljavanja opasnih ideja uguši u samom začetku. Svake godine moramo obnavljati nacionalnu memoriju i uspomene svakog hrvatskog čovjeka. Pokušaji izbjegavanja jasnog govora o povijesnim događajima i opravdanja da se time unosi nemir među hrvatske Srbe ozbiljna su i opasna podvala. To je pokušaj pripreme terena za zaborav i stvaranje novih istina koje bi odgovarale onima koji su odgovorni za rat i razaranje. Na to se nikada ne smije pristajati. Istina o našoj borbi za slobodu mora biti temelj na kojem ćemo graditi budućnost.

Početak balvan revolucije nije samo početak rata – to je simbol otpora i borbe za našu slobodu, koju smo obranili i koju moramo čuvati. Uloga političara, medija i javnih djelatnika u obrani istine U današnje vrijeme, kada povjerenje u nacionalne politike slabi, a defetizam se širi, podsjećanje na početak vojne agresije na Hrvatsku ima iznimnu važnost. To nas podsjeća na hrabrost i jedinstvo koje su nas vodile kroz povijesna iskušenja i omogućile nam pobjedu u Domovinskom ratu. Upravo to jedinstvo, koje je temeljio dr. Franjo Tuđman, ključno je za očuvanje Hrvatske kakvu danas poznajemo.

Političari, mediji, akademici i sve društvene institucije imaju posebnu odgovornost u obrani istine o Domovinskom ratu. Njihova je dužnost jasno i glasno govoriti o uzrocima rata, o ulozi velikosrpske ideologije, te spriječiti relativizaciju povijesnih činjenica koja bi mogla dovesti do zaborava ili iskrivljavanja istine. Nažalost, često svjedočimo pokušajima manipulacije poviješću, gdje se odgovornost za rat pokušava prebaciti ili izjednačiti s onima koji su se borili za slobodu Hrvatske. Takve tendencije moraju biti odlučno odbijene, a odgovornost jasno definirana kako bismo osigurali da istina ostane nepromijenjena. Mediji, osobito oni javni, imaju posebnu zadaću da promiču i čuvaju istinu. Njihovo izvještavanje i programi trebaju doprinositi nacionalnom jedinstvu i obrani povijesnih vrijednosti. U tom kontekstu, ne možemo pristati na to da mediji budu neutralni ili apolitični kada je riječ o temama od nacionalne važnosti – oni moraju biti hrvatski mediji u punom smislu te riječi.

Svaki novinar, znanstvenik i kulturni djelatnik ima odgovornost doprinijeti očuvanju hrvatskog identiteta. Odgovornost svakog pojedinca Potrebno je također da svaki pojedinac prepozna svoju odgovornost u očuvanju povijesnih istina i vrijednosti na kojima je nastala naša Hrvatska. Uspješno društvo ne može se graditi na nejasnoj kolektivnoj odgovornosti, već na personaliziranoj odgovornosti svakoga od nas. Svaki građanin ima dužnost čuvati sjećanje na povijesne događaje i prenositi ih budućim generacijama.

Penavino manipuliranje i izborni inženjering radi se isključivo da bi on ostao gradonačelnik Vukovara, za opstanak i budućnost stranke nije ga briga

Obilježavanje početka balvan revolucije stoga treba postati simbolički trenutak kada se prisjećamo stvarnih krivaca za rat i njihove uloge u pokušaju uništenja hrvatske slobode. To je prilika da naglasimo važnost čuvanja istine i sjećanja na one koji su se borili za našu slobodu. Povijest je učiteljica života, a naša je obaveza učiti iz nje, očuvati istinu i prenijeti je budućim generacijama. Samo tako možemo osigurati da se prošle pobjede ne zaborave, već da budu temelj za suočavanje s izazovima današnjice i budućnosti. Ovo je naša Hrvatska, i na nama je da tu istinu čuvamo i branimo.

Tihomir Dujmović: Glavni vinovnici ove epohalne prevare do lokalnih izbora neće politički postojati, samo oni to ne razumiju, a nema veš mašine koja će ovu političku sramotu i ljagu oprati!

Mišetić odgovorio sarajevskoj gradonačelnici: ‘Ako njega hvališ, poštuj nevinosti Tuđmana i Šuška’

You may also like

Verified by MonsterInsights