Home Izdvojeno Na svjetski Dan cirkusa kreće cirkus, samo će trajati mjesec dana

Na svjetski Dan cirkusa kreće cirkus, samo će trajati mjesec dana

by Ante R.

Svjetski dan cirkusa je 17. travnja, gle čuda baš na dan održavanja najvećeg cirkusa u Hrvatskoj, dana koji bi u osnovi trebao biti praznik demokracije mi imamo dan cirkusa. Taj dan dijeliti će se i nagrade za najboljeg cirkusanta, možda bude klaun, a konkurencija je zastrašujuća. Zamislite tu brojku od 140 potencijalnih kandidata za cirkusanta godine, obično to bude klaun.

Hrvatski predsjednik stvarno zna iznenaditi, tako umjesto svete nedjelje, svete mise i tradicionalnog odlaska na izbore, sve u duhu tradicije, predsjednik s karakterom odlučio se srušiti tradiciju. Lijepo je iskoristio vakuum u zakonu i odredio srijedu neradnim danom, još ako bude lijepo vrijeme, jorgovani procvjetaju, Milanović tjera ljude na izbore, ali imamo problem, Milanović nastupa van konkurencije, on je davno proglašen.

Samo dan cirkusa u Hrvata ne traje jedan dan, on zapravo kulminira 17. travnja, tada će se samo proglasiti cirkusanti godine. Hrvate će putujući cirkus zabavljati tridesetak dana. Tako će se žonglirati po Lijepoj našoj, netko će biti virtuoz na visini, Grbin je malo pretežak, ali zato Mirela, Sandra i Sabina mogu letjeti po trapezu, Nikoli najbolje pristaje crvena loptica na nosu i crveni obrazi, šteta što je Zoki van konkurencije.

No i druga strana ima svoje adute, Zeko globus, sad ne znam što mu više paše, trapez ili crvena loptica i crveni obrazi. Svatko od kandidata izabrat će disciplinu u kojoj je najbolji, Senf još taji, ali kako ima uniformu koja mu je ostala od skupljanja smeća po Zagrebu možda priprema točku iznenađenja. Nekako mi se čini, a i po kladionicama najbolje stoji da bi Krešo mogao osvojiti najprestižniju nagradu za cirkusanta godine. Zamislite da ta nagrada bude mjesto predsjednika vrhovnog vijeća, onog koji dijeli opomene i baca van, to bi Krešicu plasiralo u orbitu, no sve je badava Krešice, nagradu za najvećeg klauna dobiti će Mastermind s Pantovčaka.

Tako nama naš predsjednik, klaun godine, umjesto svete mise plasira dan cirkusa, možda u vili Prekrižje organizira domjenak za pobjednike i za nagradu im uruči pauna, onog što ima veći ego od njegovog, samo jesmo li se dogovorili u kojoj bi kategoriji on da može nastupio, u igri s lavovima, ma ne tamo je Sandra i Dalija, ne može ni na trapez, dobra je hrana u Taču, jedino da nastupi s crvenom lopticom na nosu i crvenilom na obrazima, to se ne mora ni pudrati, ima prirodnu boju, no što bi na sve to rekli Nikola i Bruce.