Home Izdvojeno NEKI ĆE SE PREZNOJAVATI Turudić održao svoje obećanje: Inspekcija ulazi, tražit će i slučajeve spremljene u ladice

NEKI ĆE SE PREZNOJAVATI Turudić održao svoje obećanje: Inspekcija ulazi, tražit će i slučajeve spremljene u ladice

by Ante R.

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić ne gubi vrijeme. Čim je preuzeo mandat od Zlate Hrvoj-Šipek krenuo je u akciju i najavio kako će u Državno odvjetništvo RH poslati pravosudnu inspekciju. Oni su već stigli u ponedjeljak, čime proces provjere nepravilnosti može službeno i započeti.

Da je inspekcija ušla u DORH, državno odvjetnišrtvo je potvrdilo N1 televiziji ali nisu otkrili hoće li se nešto posebno istraživati. Pozvali su se na zakon i kratko zaključili da je postupanje pravosudne inspekcije regulirano Zakonom o državnom odvjetništvu.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su potvrdili kako je Turudić još 27. svibnja, na prvi dan ulaska u svoj novi ured zatražio ulazak inspekcije, što je i odobreno.

“Na prijedlog glavnog državnog odvjetnika određeno je provođenje izvanrednog neposrednog inspekcijskog nadzora nad pravilnim i zakonitim obavljanjem financijsko- materijalnog poslovanja u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. Nadzor će se provesti od 10. do 14. lipnja 2024.”, odgovorili su im iz ministarstva.

Inspekcija će ući dublje u sustav

Ipak, to nije sve. Inspekcija će ući i u niže sudove. Iz Ministarstva su naglasili kako se  u pojedinim općinskim i županijskim državnim odvjetništvima inspekcijski nadzori provode prema Planu nadzora za 2024. godinu. Dodaju kako je taj plan donesen prije šest mjeseci. “Ti nadzori provode se uredno i ažurno nakon što je u prosincu 2023. donijet plan”.

Hodak: Lipanj 1941. i lipanj 2024.: Trebalo je sedamdeset godina da se raskrinka jedna povijesna laž

Podsjetimo, ako inspektori utvrde nepravilnosti, izvještaj će stići na stol glavnog državnog odvjetnika. Prema pravilniku nepravilnosti moraju biti otklonjene u najkraćem mogućem roku. Državnoodvjetničko vijeće ima pravo propisati sankcije.

Maroja Selak Raspudić bit će neovisna kandidatkinja za predsjednicu

Glavni tajnik DP-a Dabro: Ne razumijem Bartuličinu gestu, prvo sam mislio da je šala, sprdnja no to je too much

You may also like