Home Izdvojeno NIŠTA OD ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE DOZVOLE Pobijedio strah kako će ”gost” uloviti zlatnu ribicu

NIŠTA OD ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE DOZVOLE Pobijedio strah kako će ”gost” uloviti zlatnu ribicu

by Ante R.
LONČAR: Željeli smo omogućiti svim našim ribičima što veće ribolovno područje

Da velik rast cijena energenata i inflacija umnogome utječu i na rad športskih ribolovnih društava koja gospodare ribolovnim vodama na području Osječko-baranjske županije te se brinu o poribljavanju i zaštiti ribljeg fonda, organizaciji sportskih riblovnih natjecanja, kao i ukupnoj zaštiti okoliša na vodnom području, uvjerili su nas ovih dana iz Zajednice športskih ribolovnih društava Osijek. Naime, posljednjih nekoliko tjedana ribolovne udruge imaju pune ruke posla na pripremi financijskog proračuna za sljedeću ribičku sezonu, a koji pak uvelike ovisi o prihodu od ribolovnih dozvola. Svjesni su, međutim, da za pokrivanje svih troškova rada moraju posegnuti za vrlo nepopularnom mjerom, ali u ovom trenutku, čini se, jedinom, a to je poskupljenje ribolovnih dozvola.

Bio je to i zajednički stav i zaključak svih zajednica i predstavnika u Sportsko-ribolovnom savezu, odnosno da je nužno povisiti cijenu varijabilnog dijela dozvole kako bi ovlaštenici mogli uspješno nastaviti ispunjavati svoje obveze, poslove i zadatke.

Razuman prijedlog

S razumnim je prijedlogom tada izišla Zajednica ŠRD Osijek: da se ide na podizanje ukupne cijene dozvole na iznos od 100 eura, no pod uvjetom da svi nositelji ovlaštenja u ŠRS-u OBŽ-a prihvate takvu cijenu i potpišu ugovor o reciprocitetu između svih ovlaštenika ŠRS-a OBŽ-a.

– Na taj bi se način, prvi put na području Osječko-baranjske županije od kada je moderne Hrvatske, osigurala jedinstvena dozvola za sve naše ribiče i članove – pojasnio je Igor Lončar, predsjednik Zajednice ŠRD Osijek, dodavši kako su tada zaključili da svi ovlaštenici izvijeste svoje članstvo i podrže njihov prijedlog.

Cijena dozvole za ovu je godinu iznosila 500 kuna i sigurno je da 50-postotni porast bez dodatnih ustupaka ne bi oduševio ribiče na ovom području. Stoga se taj prijedlog i činio vrlo razumnim, jer bi to značilo da ribiči iz Osijeka, Baranje, Đakova, Valpova, Našica ili Donjeg Miholjca jednom dozvolom mogu loviti ribu na svim vodama tih ovlaštenika.

Kasniji su događaji pokazali da ribičke udruge u ŠRS-u OBŽ-a i nisu baš jedinstvene, nego da se vode vlastitim i partikularnim interesima. Unatoč činjenici da je načelno podržala prijedlog Zajednice ŠRD Osijek o reciprocitetu i istovjetnoj cijeni dozvola, Zajednica športskih ribolovnih udruga Baranje donijela je odluku da cijena dozvole na njihovu području iznosi 85 eura.

– Na taj su način odmah odbacili naš prijedlog, kao i mogućnost ostvarenja naše inicijative o jedinstvenoj dozvoli na cijelom županijskom području – tvrdi Lončar ističući kako su oni na taj postupak baranjske Zajednice udruga odgovorili donošenjem odluke da cijenu ribičke dozvole za svoje članove ograniče na 80 eura.

Veće ribolovno područje

Prema njegovim riječima, to je najmanje moguće podizanje cijene dozvole koje bi im omogućilo samo da pokriju troškove svoga rada.

Uprava Zajednice ŠRU Baranja nakon toga naknadno je promijenila svoju odluku i bez održane sjednice cijenu svoje dozvole izjednačila s onom ZŠRD-a Osijek, od 80 eura.

– Postupak baranjske Zajednice bio je ishitren, nekorektan i sebičan – smatra Lončar, ocjenjujući kako mu i dalje nije jasno zbog čega su protiv dogovora o jedinstvenoj cijeni i ugovoru o reciprocitetu na svim vodama. Napominje također da će ZŠRD Osijek ponuditi suradnju i potpisivanje ugovora o reciprocitetu Zajednici Valpovo i Donji Miholjac za sve vodne površine kojima gospodare.

– Na taj način želimo omogućiti svim našim ribičima što veće ribolovno područje i bolje uvjete te još bolju suradnju ribočuvarskih službi. Takvim primjerom želimo pokazati zrelo i odgovorno razmišljanje u ostvarenju ideje o jedinstvenoj dozvoli za cijelo područje OBŽ-a – zaključuje Lončar.

Nažalost, još će se jedna godina izgubiti na prepucavanjima, a dogovora oko zajedničke ribolovne dozvole, koja je sigurno želja većine ribiča i rekreativaca, za sve vode na području cijele Osječko-baranjske županije, nema. Strah da će se neki ribič iz Đakova zaputiti u Miholjac ili Baranju ili pak obrnuto da bi ulovio njihovu “zlatnu ribicu” potpuno je nerealan jer zlatne ribice koja ispunjava nekoliko želja nema ni u jednoj od ovih naših voda.

– Žao mi je da na ovaj način šaljemo lošu sliku našim ribičima kao ovlaštenici ribolovnog prava, te smatram da smo trebali u ovom slučaju djelovati i postupati svi zajedno puno odgovornije i zrelije – upozorava Lončar.

U ĐAKOVU DOZVOLA I ČLANARINA 150 EURA

Zajednica športskih ribolovnih udruga Đakovo donijela je odluku da seniori, od 19 do 65 godina, moraju platiti 150 eura. U to je uračunana dozvola (13,27 eura), članarina (96,73 eura) i naknada za dvije radne akcije od 40 eura (dva puta po 20 eura), koja se, međutim, smanjuje za iznos odrađenih.

Seniorska dozvola i članarina Zajednice športskih ribolovnih udruga Donji Miholjac iznosi ravno 100 eura, a Zajednica špotskih ribolovnih udruga Baranje odredila je cijenu godišnje ribolovnice za 2023. godinu od 80 eura.

ZAJEDNICA ŠRD OSIJEK OKO 3000 ČLANOVA

Članstvo ŠRS-a OBŽ-a ima od 5700 do 6300 članova, za 2022. godinu oko 6000 članova, zavisno od godine do godine. Zajednica ŠRD Osijek ima od 2200 do 2500 aktivnih članova, a s kadetima i ostalima godišnje je to oko 3000 članova, nažalost, s tendencijom opadanja broja članova.

Cijena dozvola i članarina za iduću godinu Zajednice ŠRD Osijek za sve seniore i HRVI iznosit će 80 eura, a upola će manje, 40 eura, za dozvolu i članarinu morati izdvojiti juniorke, juniori i seniorke. U 2023. godini dnevna će se dozvola naplaćivati 16 eura, trodnevna 30, a sedmodnevna 40 eura. Članarine za kadete i kadetkinje nema. Pri kupnji godišnje dozvole član je dužan predočiti trajnu člansku iskaznicu udruge i potvrdu o položenom ribičkom ispitu. Dnevnu, trodnevnu i sedmodnevnu dozvolu hrvatski i strani državljani mogu kupiti bez dokaza o položenom ribičkom ispitu, piše Glas Slavonije.