Home Izdvojeno ODLAZAK INTELEKTUALACA Ćipe priča da nitko ne izlazi iz stranke koje se zvala Domovinski pokret, ova imena ga demantiraju

ODLAZAK INTELEKTUALACA Ćipe priča da nitko ne izlazi iz stranke koje se zvala Domovinski pokret, ova imena ga demantiraju

by Ante R.

Nastavlja se drama u Domovinskom pokretu nakon jučerašnjeg dramatičnog Izbornog sabora stranke. Nakon što smo danas objavili kako je tijekom jutra stranka masovno izbacivala članove iz raznih grupa, ali da i sami članovi napuštaju stranku, sad smo saznali i neka imena koja napuštaju uzdrmanu stranku, a među njima je i ugledni intelektualac Slobodan Prosperov Novak: Ovim iskazom ispisujem se iz članstva u Domovinskom pokretu. Slobodan Prosperov Novak emeriti profesor”, napisao je.

Osim njega, iz stranke je istupio i Zvonimir Lovrić. “Nakon vrlo brutalnog i razvidnog protupravnog nasilja nad radom izbornog sabora, prinuđen sam ovim putem ispisati se iz Domovinskog pokreta. Istovremeno podnosim i ostavku na položaj predsjednika Ogranka D.P.-a Velike Gorice”, obznanio je istaknuti član.

O izlasku se oglasio i Dario Ptičar. “Kompletno predsjedništvo ogranka DP Črnomerec je dalo ostavke na sve dužnosti i zatražilo ispisnice iz stranke. Od danas DP Črnomerec više ne postoji. Dalje kao vijećnici u gradskim četvrtima i mjesnim odborima djelujemo kao nezavisni”, napisao je.

Mnogi odlaze

Traži ispis. “Bezuvjetno tražim brisanje iz članstva Domovinskog pokreta”, priopćio je Daniel Kotlar. “Poštovani, sa danom 1.9.2024. dajem neopozivu ostavku na sve svoje dužnosti u DPu kao i ispisnicu iz članstva zbog Vašeg nedemokratskog podobničkog, autokratskog, neorganiziranog, netransparentnog i izdajničkog vođenja stranke”, objavila je Marina Novoselac.

U međuvremenu, oglasio se i Mario Radić i najavio osnivanje nove stranke. “Ja sam se jučer, kao i većina članova ispisao iz stranke. Mislim da sam jučer dobio preko tisuću poruka, ispisnica. Vidjet ćemo koliko oni znaju s tim upravljati, koliko znaju što raditi. Mi ćemo napraviti nekakav projekt novi, kako će se zvati, na koji način, to ćemo kad bude došlo vrijeme, okupit ćemo se svi zajedno”, rekao je Radić.

Na upit da pojasni tu inicijativu, Radić je istaknuo da je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini DP imao klub vijećnika, ali da su svi istupili iz stranke, a također i u u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini. DP više nije ni europarlamentarna stranka, pa moramo imati okvir u sklopu kojeg će ljudi funkcionirati, i da možemo funkcionirati kao stranka. Koji će biti naziv, moramo o tome odlučiti svi zajedno, kazao je Radić.

Radić ima plan

O masovnim izlascima iz DP-a izjavio je kako mu je teško u ovome trenutku to i prebrojati, ali da iz DP-a izlaze i cijele stranačke organizacije. Odgovarajući na pitanje je li se HDZ umiješao u stranačke izbore u DP-u, Radić je rekao da se dio HDZ-a sigurno umiješao, ali ne bi rekao i cijeli HDZ, jer, kaže, nije primijetio da premijeru Plenkoviću odgovara to što se sada događa.

“To ćemo još vidjeti, ima tu pluseva i minusa u tom brojanju pa ćemo vidjeti tko je s kim i na koji način, rekao je Radić na upit je li ugrožena parlamentarna većina”, rekao je. Zamoljen da komentira tvrdnju predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave da je to bio ‘sukob jezgre DP-a i tehnomenadžera’, Radić mu je poručio da bi “bilo najbolje da ode na Pantovčak, da mu to predsjednik Milanović objasni, jer je to njegov ideološki sukus”. To je bio ideološki rat, jer mi nismo za Milanovića, istaknuo je Radić., prenosi N1.

Podsjetimo, jučer je prije samog glasovanja došlo do dramatičnog preokreta. Mario Radić, kandidat za predsjednika stranke, kao i Igor Peternel, kandidat za njegovog zamjenika, napustili su izborni sabor i to nakon što je donesena odluka da o novom predsjedniku i zamjeniku predsjednika stranke delegati glasaju javno. Nakon izlaska iz dvorane Radić je objasnio zašto su se odlučili za takav potez.

Potez koji je prevršio mjeru

Zgroženi saborom. “Najprije su stavili na dnevni red da se glasa o Poslovniku, a mi smo imali protuprijedlog, amandman, o tajnom glasanju s promatračima, no stavili su na glasanje Poslovnik bez našeg prijedloga i mi nemamo više što tražiti ovdje. Ako se ne možemo izboriti da se uopće stavi na glasanje naš prijedlog, onda je sve ovo besmisleno, dalje nema priče”, pojasnio je Radić i dodao kako će vidjeti što će dalje. “Neka gospoda rade što hoće, nas to više ne zanima”, rekao je i dodao: ‘Ova stranka od danas više ne postoji’. Nakon njihovog izlaska pristupilo se glasanju te je za predsjednika izabran Penava koji je rekao kako je sve odrađeno po statutu, te da vladajuća koalicija nije ugrožena.

No, mnogi analitičari i politički akteri slažu se da je ovo zapravo Pirova pobjeda za Penavu koja je zadala ogroman udarac stranci i hrvatskoj političkoj desnici. Odmah nakon izbornog Sabora DP-a ogroman broj istaknutih članova DP-a napustilo je stranku, a doznajemo i da je puno nezadovoljnih u Zagrebu, te da je cijela osječka organizacija napustila stranku. Također, veliko je nezadovoljstvo u koprivničko-križevačkoj, šibenskoj, zadarskoj, karlovačkoj i varaždinskoj podružnici, a evo, sada smo dobili i potvrdu za podružnicu u Županji.

Uz to, iz stranke je istupio i Stephen Nikola Bartulica i sada Domovinski pokret više nije ni europarlamentarna stranka budući da je on bio njihov jedini euroszatupnik.

Vjeruju u stabilnost

Penava i njegov zamjenik Stipo Mlinarić Ćipe tvrde kako je parlamentarna većina koju oni nastavljaju držati s Plenkovićem i HDZ-om potpuno stabilna, no saznajemo kako ni to nije baš tako jer je upitno koliko će uopće zastupnika ostati uz vladajuće. Puno će ovisiti i o liječniku Damiru Biloglavu čiji je zamjenik trenutno u Saboru, no Biloglav razmišlja o aktivaciji svojega mandata, a on je već ranije istaknuo kako se ne slaže s Penavinom politikom i da on podržava Marija Radića, piše Dnevno.

 

You may also like

Verified by MonsterInsights