Home Izdvojeno Penava jasan po pitanju transparentnosti imovinskih kartica: DP neće trpjeti “marifetluke bilo koje vrste”

Penava jasan po pitanju transparentnosti imovinskih kartica: DP neće trpjeti “marifetluke bilo koje vrste”

by Ante R.

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava rekao je u srijedu da njihov zastupnik Stephen Nikola Bartulica mora javnosti pojasniti problem s imovinskom karticom, poručivši kako unutar DP-a neće trpjeti “marifetluke bilo koje vrste”.

“Što se tiče DP-a stvari moraju biti transparentne i jasne. Ne smiju biti zbunjujuće za ljude”, rekao je Penava upitan o Bartulici protiv kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak zbog slučaja kupnje nekretnine.

Penava je nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora rekao novinarima da je greška moguća svakom i u pojašnjenju i upisu u samu imovinsku karticu ali ako dođe do greške očekuju da se javno iznese u čemu je problem i da javnost zna o čemu se radi.

Bartulica je po pisanju medija kupio kuću na tri etaže i vrt na otoku Prviću za 300 tisuća eura, a prema njegovoj imovinskoj kartici, on i supruga mjesečno zarađuju 3600 eura pa im nakon što za dva kredita izdvoje 3562 eura ostaje za život svega 38 eura mjesečno.

Na taj slučaj Bartulica se u utorak osvrnuo na platformi X, navodeći da je postao vlasnik kuće na Prviću u siječnju ove godine i ima zakonsku obvezu staviti je u imovinsku karticu do kraja 2024. dok veliki kredit s obzirom na primanja ima tako što ima sudužnika koji mu je dugogodišnji prijatelj. Standardna bankarska procedura, napisao je Bartulica.

Penava, pak poručuje da unutar DP-a bilo kakve eventualne marifetluke bilo koje vrste neće trpjeti.

Predsjednik DP-a je naglasio da sve mora biti po zakonu i ne smije biti nikakvih propusta. No, ako ih bude tada se poteže i pitanje i stegovne odgovornosti zastupnika ili njihova člana. Ocijenio je da taj slučaj sada u kratkoročnom periodu čini političku štetu toj stranci ali vjeruje da će nakon iznošenja činjenica u javnosti izaći iz toga neokrznuti.

Pupovac ne može biti na čelu tog Odbora iz kvote vladajućih

Penava je, na novinarski upit vezan uz prijedlog da se Milorad Pupovac (SDSS) imenuje predsjednikom saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ponovio kako ostaju pri stavu da Pupovac ne može biti na čelu tog Odbora iz kvote vladajućih.

“Rješenje moramo tražiti u nekom drugom ambijentu. Iza ovoga stojimo i smatramo da bi bilo neiskreno i prevara da u sklopu vladajućih Pupovac bude izglasan kao član SDSS-a”; rekao je.

Napominjući kako bi se time izgubila granica između vladajućih i oporbe smatra kako se tu treba “prionuti nekim drugim rješenjima”. No, o tome će, kazao je više biti riječi u danima koji slijede nakon izbora za Europski parlament.

Penava je kazao i da su spremni za kompromise osim u onim stvarima za koje su istakli da u njima nema kompromisa, odnosno da SDSS ne može biti dio vlasti. “To je princip kojeg se držimo”, rekao je. Poručio je i kako ne postoji varijanta gdje “DP diže ruku za SDSS”. – Hina.

You may also like

Verified by MonsterInsights